2008. december 31., szerda

Szilveszter a világ másik felén




Egyre több tehetős utazó tölti az ünnepeket otthonától távoli egzotikus üdülőhelyeken vagy nyüzsgő nagyvárosokban. Egy váratlan utazás vagy egy családi síelés karácsonyi ajándéknak is kitűnő. Utánajártunk, melyek azok az utak, amelyekre még mindig van néhány szabad hely.

Későn foglalunk

"A korábbi években az ünnepek alatt is megváltoztak az utazási szokások" - mondta Földi Katalin, a Chemol Travel értékesítési és marketingvezetője. "Korábban szívesen töltötték inkább otthon az emberek a karácsonyi ünnepeket, és csak utána utaztak el. Most azokra az utakra van igény, amelyek a karácsonyt és a szilvesztert is magukban foglalják."

Ez az út nem a pihenésről szól

Nem ritkák a 10-12 napos programok a két ünnep közötti időszakban, azt, hogy ezekre van igény, az mutatja a legjobban, hogy december elején már alig lehet szabad helyet találni.

A magyarok az utolsó pillanatban döntik el, mit szeretnének. Bár az év végi utakat már szeptembertől le lehet foglalni, általában csak azok terveznek előre, akiket a munkahelyük arra kötelez, hogy előre megtervezzék a szabadságolást.

Európában más a mentalitás, és már kora ősszel lefoglalják a szilveszteri helyeket. Így sokszor előfordul, hogy decemberben már top sales van a szállodákban, és hiába rendelkeznek a vendégek rengeteg pénzzel, egyszerűen már nincs szabad szoba, esetleg a repülőjáratokon nem tudnak helyet bizosítani a számukra.

"Azoknak, aki konkrét igényekkel érkeznek, sokszor csalódniuk kell, mert külföldön jóval előbb elkelnek a repülőjegyek" - mondta Borsányi Balázs, az Exotic Travel értékesítési vezetője. "A szilveszter a világon mindenhol főszezonnak számít, és éppen ezért ilyenkor mindent el lehet adni."

Azért még van remény azok számára is, akik most kapnak észbe. Utánajártunk, melyek azok az utak, amelyekre még mindig van néhány szabad hely (legalábbis a cikk írásakor, néhány nappal ezelőtt még volt).

Egzotikus utak

A legtöbben a mínuszok helyett a trópusokat választják az ünnepek idejére. Arra, hogy igazán különleges helyszínekre jussunk el, már igen kevés az esély, a légitársaságok ugyanis nem indítanak olyan sok járatot a világ eldugott tájaira, mint a "kommerszebb" úti célokra, és nem egyszerű ilyenkor repülőjegyet találni.

A Chemol Travel utazási irodánál a karibi és a délkelet-ázsiai utak a legnépszerűbbek ebben az időszakban. A "Best of Cuba" nevű út december 30-án indul, január 10-ig tart. Az út első részében a legendás főváros, Havanna hamarosan talán örökre feledésbe merülő hangulatát ismerhetik meg.

Az itt töltött 3 nap alatt lehetőség van a látnivalók megtekintésére, a város és a helyi bárok felfedezésére. A negyedik napon az utasok az iroda által biztosított privát transzferrel Varadero tengerpartjára utaznak, ahol all inclusive ellátással pihenhetik ki az egész évet - és a havannai szórakozás - fáradalmait. Az út ára 400 ezer forinttól indul, a szálloda komfortfokozatától függően, illetékek nélkül.

Thaiföldön kipihenhetjük az egész éves fáradalmakat

Az iroda ajánlatában passzív kikapcsolódást kínáló egzotikus programok is szerepelnek. Ezek az ajánlatok olyan utazóknak kedveznek, akik nem a nevezetességek megtekintésre helyezik a hangsúlyt, hanem egyszerűen ki szeretnék pihenni az idei év fáradalmait.

A december 20-tól induló thaiföldi szilveszteri program során tengerparti üdülést kínálnak Phuket szigetén különböző fakultatív programokkal. Ha valaki megunja a nyaralást és a sziget kínálta programokat, kirándulásokat tehet a James Bond sziklához, a Phi Phi szigetekhez, vagy bevállalhat egy kajakos barlangtúrát denevérlessel.

Az út költsége 470-700 ezer forint, ugyanis a vendégek pénztárcájának függvénye, hogy milyen színvonalú szálláshelyeket engedhetnek meg maguknak. A hotelek közötti árkülönbség akár 200 ezer forint is lehet.

Ha valaki igazán aktív programokra és nem szokványos úti célokra vágyik, még jelentkezhet az Exotic Travel vietnami körutazására. Az út december 27-én indul és január 6-ig tart. A nem hagyományos, bulizós-pihenős szilveszteri program első két napja a fővárosban, Hanoiban telik, majd innen a Halong-öböl meglátogatása következik.
A résztvevők hajóról csodálhatják meg a karsztkúp hegyeket és barlangokat. A műemlékek megtekintése (Danang, Hoi An műemlékváros) még szilveszter napján is folytatódik, a gálavacsora után pedig két nap pihenés következik a tengerparton.

Amikor a vendégek kellőképpen összeszedték magukat a szilveszter után, igazi vietnami piacok, királysírok, városok látogatása szerepel a programban egészen a január 6-i hazautazásig.


Szilveszter a nagyvárosokban

Aki nem csendes tengerpartra és nyugalomra vágyik, búcsúztathatja az óévet több millió emberrel együtt New Yorkban a Times Squaren. A TENSI csoport december 28-án induló programja során panorámás autóbusszal járják végig a kihagyhatatlan nevezetességeket, mint például a Szabadság szobor, a volt World Trade Center helye, Városháza, Wall Street, Broadway, Fifth Avenue. Természetesen nem maradhat el az éjszakai panoráma az Empire State Building tetejéről.

Szilveszter a Times Square-en

Fakultatív programként el lehet látogatni egy igazi gospel misére Harlemben, és meg lehet ismerkedni a Central Park nevezetességeivel egy konflistúra keretében. Egész napos múzeumlátogatást és korcsolyázást is találhatunk a 400 ezer forintos út választható programjai között. Ugyanennyi pénzért az iroda Orlandóba is kínál szilveszteri utakat, ahol az elszántabb turisták éjszakai aligátortúrán vehetnek részt.

Ennél olcsóbb alternatívát jelenthet egy pekingi szilveszter. A Chemol Travel útja szintén nem a passzív pihenésről szól: a december 28-án induló 8 napos utazás során Peking nevezetességeinek megtekintése mellett a résztvevők a Nagy Falhoz is látogatást tesznek, és a szilveszteri buli mellett vásárlásra is van idő. Az út akciós ára 250 ezer forint.

Ahol biztosan hideg van

Ha a szilveszterről lecsúszunk vagy inkább sílécen szeretnénk tölteni az ünnepeket, érdemes minél előbb apartmant foglalni az egyik síparadicsomban, amíg van hely. A TENSI Tours segítségével apartmanokat és síházakat foglalhatunk, de az is talál megfelelő szállást, aki ragaszkodik az ötcsillagos kényelemhez.

A tehetős síelők egy része Ausztria és Svájc határán elhelyezkedő Ischgl "sígalaxisában" tölti téli vakációjátt. A 205 kilométernyi sípályájával rendelkező síparadicsom hóbiztos, ugyanis 90 százaléka 2000-2900 méter magasan fekszik, és gondosan kiépített hóágyúrendszerrel is rendelkezik.

Van, aki mínusz negyven fokra vágyik

Ha a svájci Zermattban, St. Moritzban, Davosban vagy Olaszországban luxuskörülmények között szeretnénk síelni, fel kell készülnünk arra, hogy a luxushotelekben egyre inkább terjed az a gyakorlat, miszerint érkezéskor a hitelkártyáról szobánként leemelnek egy nagyobb összeget (körülbelül félmillió forintot) kauciónak.

Az Exotic Travel még ennél is hidegebb helyet ajánl azoknak, akiket nem zavar, ha mínusz negyven fokos hidegben kell szabadtéri programokon részt vennie. December 28-án indul a "Szilveszter a finn hó- és jégmezőkön" elnevezésű program, ahol a résztvevők nappal huskyszánt vezetnek és a jeges vízben vesznek arktikus fürdőt, éjszaka a sötét jégmezőkön keresztül száguldanak hómobillal.
A kutyaszánok után a rénszarvasok által húzott szánt is kipróbálják, és ha elég hideg van, eltöltenek egy éjszakát a hóból és jégből készült ylläsi jégkastélyban.

Tavaly módosított útvonalon kellett megszervezni az utat, mert az enyhe tél miatt még Finnországban sem volt elég hó, tudtuk meg Borsányi Balázstól. Az idén azonban egyelőre kifogástalanok a körülmények, és 540 ezer forinttól bárki kiruccanhat az itthoni télből a sarkvidékre.


Forrás: Deluxe Magazin


Nincsenek megjegyzések: