2008. december 20., szombat

Arckép: Katsushika Hokusai



Hokusai

Katsushika Hokusai (1760-1849) az Edo korszak leghíresebb japán festője és fametsző mestere. 1760-ban született Edoban a mai Tokyoban.
A kor nagy fametsző-triász egyike (Kitagawa Utamaro és Ando Hireshige) A legnagyobb japán festőnek és egyben a legjapántalanabb japán festőnek is szokták nevezni. A mestertérlátásában pedig úgy válik meghatározóvá az európai perspektíva, hogy egy pillanatra sem fordul el a japán fametszetek hagyományos gravitációs terétől. A kettőt - talán utolsóként e nagy múltú művészetben - sikerült összeötvöznie és egyensúlyban tartania.


Élete során 90-szer váltotta lakhelyét és 17-szer cserélte le művésznevét. Leghíresebb művei a tizenhárom kötetes a "Hokusai Manga" valamint a "Fujisan harminchat látképe". A Fujisan (= Fuji hegy) harminchat látképe című sorozatban található meg a csodálatos Kanagawai Hullám mögül kikandikáló Fuji! A Hokusai Manga egy tizenhárom kötetes vázlatgyűjtemény, amit 1814-ben kezdett el. Ezeken kívül számtalan vázlatfüzete maradt fenn, de ezek jutottak el annak idején Európába, és a francia Felix Brecquemond kezébe kerültek, aki elmásolta őket. Az alkotás nagy hatással volt a francia impresszionistákra is. A korabeli japánok nem igazán értékelték lévén, hogy egyszerű mindennapi dolgokat festett. A fametszés a triászok idején még gyerek cipőben járt, alig 50 éve fejlesztette tökélyre a fametszést Suzuki Harunobu mester, aki először használt hozzá színeket és árnyalatokat. Bár maga a fametszés a kilencedik század óta jelen van a japán művészetekben korábban csak a fekete-fehér metszeteket alkottak.

Életprogramját így foglalta össze:
"Hatéves koromtól festésre ösztönöz minden, amit látok Ötvenéves koromig számolatlan művet adtam közre, de mindez, továbbá amit hetvenéves koromig összevissza firkáltam, szóra sem érdemes. Csak hetvenhárom éves fejjel kezdtem megérteni valamicskét a természet, a növények, fák, négylábúak, madarak, halak és rovarok lényegéből. Mire nyolcvan leszek, még messzebbre jutok, és kilencvenéves koromban behatolok a dolgok titkaiba. Százévesen bizonyára elérkezem majd a legmagasabb mesterségbeli tudáshoz, és mire száztíz leszek, minden, amit alkotok, minden pont és vonal élővé válik majd. Aki addig él, ameddig én, megláthatja, hogy betartom az ígéretemet. Írtam ezt én, a hajdani Hokusai, hetvenöt éves fejjel is a rajzok vén bolondja." Sajnos mielőtt igazán behatolhatott volna dolgok titkaiba, 89 évesen elhunyt.

Néhány Fuji látkép:)



















Forrás


Nincsenek megjegyzések: