2008. december 15., hétfő

A mordvinok


A mordvinok

A mordvinok a legnagyobb létszámú oroszországi finnugor nép. Lakhelyük a Mordvin Köztársaság, de lényegében nem alkotnak összefüggő településterületet, elszórtan élnek a Volgától nyugatra, a csuvasoktól délnyugatra. A mordvinok lét legnagyobb etnikai csoportja a moksa és az erza (a moksák nyugatabbra laknak, az erzák keletebbre). A magyarokat nem számítva a mordvinok a legdélebbre lakó uráli nép.

A mordvinok nyelve az uráli nyelvcsalád volgai ágába tartozik. A mordvinok pravoszláv keresztények.

A mordvinok említése megtalálható a térségre vonatkozó írott forrásokban (tulajdonképpen előbb szerepelnek, mint a magyarok, már a 6. századi Jordanesnél). A mordvinok az első évezred végén, a 11-13. század a keleti keresztény Rusz’ és a muzulmán Volgai Bulgária közötti küzdelem kellős közepén éltek. Aztán a 13. századtól a tatárjárás elmosta Volgai Bulgáriát, s a mordvinok is (az oroszok többségével együtt) a mongolok uralma alá kerültek. A mordvin folklór egészen a legutóbbi időlig megőrizte a déli, keleti népek elleni küzdelmet.

A 16. századtól kezdve Moszkva keleti expanziójával a mordvin területek orosz befolyás alá kerültek. Ekkortól kezdődik a mordvinok keresztény hitre térítése, ami gyakran erőszakkal zajlott és a 18. századtól erősödött meg. 1808-1810-ben a mordvinok felkelést indítottak az erőszakos térítés ellen. Az oroszok betelepülése és a krisztianizáció ahhoz vezetett, hogy a mordvinok egy része keletre menekült, egészen az Urálig (a mordvinok egy része eltatárosodott, ők a karatájok, akik Tatarsztanban élnek. Egészen különös néprajzi csoport, hiszen tatár nyelven beszélnek, de megőrizték mordvin eredettudatukat, és ráadásul keresztények).

A mordvinok 1917 után önálló közigazgatási körzetet kaptak. 1930-ban alakították ki a Mordvin autonóm körzetet, ami 1934-ben Mordvin Autonóm Köztársaság lett. A mordvinoknak csak alig 40 %-a élt ebben a köztársaságban, tekintve a nép nagy szétszórodottságára. Oroszországon belül a mordvinok voltak az egyetlen finnugor nép, amelynek létszáma 1 millió fölött volt, 1989-ben is 1 millió 154 ezer. A ’90-es években a mordvinok száma éppúgy csökkent, mint ahogy általában Oroszország lakossága. Ma már (2002) a mordvinok száma nem éri el az 1 milliót.

Néhány ismertebb mordvin nemzetiségű személy: Nyikon patriarcha, az 1654-es egyházi reform elindítója; Vaszilij Csapajev vörös tábornok az orosz polgárháborúban; Szvetlana Horkina, minden idők egyik legnagyobb tornásza; Oleg Maszkajev ökölvívó.

Forrás: posztinfo.hu - Gyóni Gábor


Nincsenek megjegyzések: