2008. október 16., csütörtök

ISBN, ISSN, ÉS A KÖTELES-PÉLDÁNYOK


Könyvkiadási kiskáté (1. rész)

Az ISBN szám az International Standard Book Number, azaz nemzetközi szabványos könyvszám a könyvek termékazonosítási kódja, amely lehetõvé teszi a könyv azonosítását. Az ISBN szám a copyright-oldalon (vagy kolophon oldalon), illetve a hátsó borítón a vonalkód mellett lehet feltüntetve. Az ISBN mozaikszót mindig nagybetûkkel írjuk, és a számcsoportokat szóközzel választjuk el egymástól az alábbiak szerint: „ISBN 978 963 200 100 5


Ahhoz, hogy az elkészült könyv bekerüljön a könyvtári rendszerbe, illetve a kereskedelmi forgalomba, a könyv részére ISBN számot kell igényelni. Az ISBN számot az Országos Széchenyi Könyvtárban (OSZK) mûködõ ISBN Iroda adja, és az alábbi adatok megadásával lehet igényelni: szerzõ neve, kiadvány címe, kiadó neve és elérhetõsége: cím, telefonszám, faxszám, e-mail cím, honlap (ha magánkiadás a szerzõ neve), kiadvány típusa.

Egy könyv második kiadására új ISBN számot kell kérni, a módosítás nélküli tárgyévi utánnyomásnál viszont nem.

AZ ISSN SZÁM

Ha a kötet egy sorozat része, akkor az ISBN szám mellett az illetõ sorozat úgynevezett ISSN számát is fel kell tüntetni. Egy sorozatnak vagy idõszaki kiadványnak csak egy ISSN száma lehet. Elhelyezése ugyanott történik, ahol az ISBN számé, és szintén az Országos Széchenyi Könyvtárban mûködõ ISSN Iroda adja.

KÖTELES-PÉLDÁNYOK

A 60/1998 (III. 27.) kormányrendelet szerint a megjelenõ kiadványokból 6 köteles-példányt kell biztosítani az Országos Széchenyi Könyvtár számára. A helyi vonatkozású sajtótermékekbõl plusz 1 példányt kell még beszolgáltatni a székhelyük szerint illetékes megyei könyvtárnak.

A köteles-példányokat a szolgáltató a megrendelõ terhére szolgáltatja.

A köteles-példányok szolgáltatásával a könyv 1-1 példánya bekerül a Nemzeti Bibliográfiába, a Parlamenti Könyvtárba, a Debreceni Egyetem könyvtárába, az OSZK könyvtári rendszerébe, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtárába, és egy könyvtári állományba a megyei könyvtárba (a helyi vonatkozásúaknál).

A VONALKÓD

Termék azonosítására szolgáló, optikai érzékelõvel leolvasható, függõleges vonalakból álló jelsorozat. A számjegyeket különbözõ vonalvastagságok kódolják. Amennyiben a könyv kereskedelmi forgalomba kerül, a vonalkódot feltétlenül fel kell tüntetni a könyv hátsó borítóján.

A PR Herald Lap- és Könyvkiadó – kommunikációs brókerként –, megbízás alapján vállalja az ISBN számok megigénylését, a vonalkód elkészítését, valamint a köteles-példányok eljuttatását, szállítását a hazai könyvtári rendszer számára.


Desics Renáta (1973)
E-mail: desics.renata@prherald.hu
Forrás: PR Herald


Nincsenek megjegyzések: