2008. október 15., szerda

VII. Magyar Festészet Napja




Október derekán – amikor a természet is a leginkább festői pompáját ölti fel –, Szent Lukács, a festők védőszentjének napja köré szervezve, idén is megrendezik a Magyar Festészet Napját. A 2002-es kezdet óta immár hetedik alkalommal megtekinthető, ezúttal már 10 napos eseménysorozat létrehozásában és programjaiban hangsúlyos szerepet játszanak a fiatal alkotók; a kiállítás-megnyitókat zenei és egyéb művészeti performanszok színesítik.

A budapesti helyszínek mellé számos vidéki város – többek között Szentendre, Százhalombatta, Szeged, Szolnok, Simontornya, Szigetszentmiklós, Keszthely és Pannonhalma – csatlakozott saját szervezésű kiállítással. A határon innen és túl alkotó magyar művészek – a már hagyománynak számító csíkszeredai, nagyváradi és sepsiszentgyörgyi kiállítások koncepcióját megtartva és bővítve – párhuzamosan kapnak bemutatkozási lehetőséget a budapesti Olaf Palme Házban és Csíkszeredán.

A művészeti kavalkád hivatalosan szombaton veszi kezdetét: Szentendrén, a Régi Művésztelep Galériában 16 órakor nyílik a korábbi években Életmű-díjjal elismert alkotók – Lossonczy Tamás, Kokas Ignác, Sváby Lajos, Gerzson Pál, Deim Pál – továbbá Kaponya Judit és Balogh László – kiállítása.

A hazai festőművész-társadalom legtapasztaltabb (70 éven felüli) alkotói számára a Hamilton Aulich Art Galéria nyitja meg tereit 14-én; ekkor, a Doyen VII. kiállítás vernisszázsán veheti majd át a szakmai grémium által kiválasztott Konok Tamás a (Magyar) Festészet Napja ez évi Életmű-díját.

A művészeti rendezvény másnap átlépi a már alig látható nyugati országhatárt: a bécsi Collegium Hungaricumban a DunapArt művészeti társaság képeiből válogatott kiállítás nyílik; kísérőrendezvényként Atlasz Gábor festő-és mozgásművész társulata és a Muzsikás együttes szórakoztatja a nagyérdeműt.

Hargita, Kovászna és Maros megyei festők, illetve néhány meghívott magyarországi alkotó közös kiállítása 15-én, szerdán egy időben nyílik meg a csíkszeredai Székely Múzeumban és a városligeti Olaf Palme Házban.

Másnap, 16-án, a szolnoki volt zsinagógában, a 40 éves Gyulai Művésztelep kiállítása nyílik. E napon lesz a rendezvénysorozat fő budapesti eseménye is, az idén kiemelt helyszínként debütáló Kopaszi Gáton. A hajdan lepusztult téli kikötőként fungáló Lágymányosi öböl az elmúlt időszakban látványosan megújult; gyönyörűen ápolt, szabadon hancúrozható pázsit, ízléses dísznövény-parcellák által övezett, természet-közeli faburkolattal rendelkező, funkcionális pavilonok adnak helyet a fiatal festők válogatott tárlatának, a Pege Aladár emlékére kiírt pályaműveknek, az idén Kossuth-díjjal elismert Fajó János és Kovács Péter munkáinak, az idén 50 éves Fiatal Művészek Stúdiója festő szakosztályának kiállításának és a mai szakrális festészet bemutatkozásának.

Az, hogy a kortárs festészet ne csak a szakma és a művészettel rendszeres kapcsolatot ápoló kevesek, hanem a lehetőleg minél szélesebb közönség számára adjon új színeket, formákat, inspiráló új gondolatokat, nagymértékben köszönhető az úgynevezett „Színe-java” kiállítás-sorozatnak. Az előzetesen már 12 megyeszékhely nagy bevásárlóközpontjaiban megforduló táblakép-tárlat 17-én, az angyalföldi Duna Plaza-ban tárul a budapesti látogatók elé.

A festészet napja – amelyet a kezdeményezők hamarosan valódi nemzetközi szintre kívánnak emelni – további rendezvényeiről a www.festeszetnapja.hu oldalon lehet részletes információkat találni.

Kép és szöveg: Sebő Gábor művész-világ.hu ONLine


Nincsenek megjegyzések: