2008. október 31., péntek

Szép, új világ? - Intelligens otthon








Az, hogy az otthon funkcióiban a lakóhoz okosodik, nem újkeletű tézis, bár talán soha nem volt még ilyen látványos a folyamat. A Smart House, a teljesen ön- és/vagy távszabályozható épület ma már nem futurisztikus elképzelés. Ha hónapokig nem tartózkodunk a házban, az akkor is éli a maga teljes életét: időjárás-függően befűt, illetve bekapcsolja a légkondit, páratartalmat szabályoz a télikertben, ügyel az uszoda és az akvárium vízminőségére, este hangulatvilágítással hiteti el a környezettel, hogy nem lakatlan, távfelügyeleti és riasztórendszerek őrködnek azon, hogy ne legyenek akkor hívatlan vendégeink, ha mi távol vagyunk.


De mi is az az intelligens épület?
Tulajdonképpen minden emberkéz létrehozta hajlék az valamennyire, az őskortól kezdve. Maga a szó, „épít”, az „ép” szógyökből származik: valami új, valami „tökéletes(ebb)” létrehozását jelenti. Persze nem maga a produktum bír értelemmel, hanem az alkotó, aki a változó igényekhez igazítja az épület praktikumát.

High-tech háló
A földre terített medvebőrt vagy a szalmazsákot mára felváltotta a klimatizált, berendezett hálószoba. Egykor ez a helyiség nemcsak alvásra szolgált, de lakótérként is működött, egy ember (vagy egy család) gyakran egy szobában élte le az életét.
A differenciált helyiségek korában ma a hőmérséklet-szabályozáson túl telefon, televízió, sőt, egészségügyi megfigyelő műszer is része lehet a hálóhelynek. A berendezett szoba mérete a jövőben jelentősen csökkenhet, hiszen az alvás helyigénye csupán „emberméretű”, s az eddigi területtöbblet más funkciókkal társítható. A szűk tér pedig felveti a további szellőztető-klimatizáló s más életfunkciót segítő gépek, műszerek beépítését.
A hálószoba a jövőben tehát magas technikájú fülkévé változhat.

Házi gyorsbüfé
A konyha a főzés, étkezés színtere, kiválóan alkalmas az automatizálásra, de az információcserére is. A mosogatás gépi megoldása már ismert, a bevásárlás, tárolás, nyilvántartás számítógépes vezérlése ígéretes.
Nehézségként merül fel viszont az ételkészítés, mint hagyományos technológia egyeztetése a gépek diktálta körülményekkel.
Az étkezés közösségi jellegét társadalmi törvények teremtették meg. A közösen szerzett élelem elfogyasztása nyilvánosságot követelt. A polgári életforma étkezése családi jellegű, társadalomszervező értékű lett.
A ma emberének étkezése inkább a munkahelyén történik, vagy ritkábban vendéglőben. A gyorsétkezőhelyek elterjedése jelzi, hogy a hagyományos, konyha-étkező kapcsolatnak lassan vége, az ember a jövőben otthon csak kiegészítő jellegű étkezést folytat. Feleslegessé válik a kamra, a jól összeválogatott, félkész ételsort szinte automata gépsoron keresztül juttatják az otthoni asztalra. A családi étkezés (ha lesz) közösségi terekben történik majd. A jövő étkezője tehát csak néhány embert szolgál ki, gyorsan, különösebb élelmiszer-tárolás, főzés, mosogatás, szemetelés nélkül.

Kompakt fürdők
A tisztálkodás színtere a XVIII-XIX. században került a lakásokba. A fürdőszoba ma higiénés eszközök tára, s a jövőben is az lesz. A további koncentráció az eszközök kialakításában lehetséges. A többcélú eszközöké a jövő. A bidé és a vécé vagy a zuhanyzó és a fürdőkád egyesítése már ismert. Ma a fürdőszoba méretét az eszközök egyenkénti helyigénye növeli. A tisztálkodás speciális eszközeit a jövő fürdőszobája összecsomagolja, s igény szerint – sorban – bontja ki.

Virtuális nappali
A változó funkciók sorába illeszthető az előszoba is, ahol az érkezés-távozás, különböző közlekedési információk igényelhetik a technikát.
A legösszetettebb feladatú azonban az úgynevezett nappali szoba. Az egyéni és kollektív szórakozás, társalgás, kultúra, videó, zene, mind felvetik a változó berendezés kérdését, a távkapcsolatokat.
A társalgás akkor nagy helyigényű, ha sokan vesznek benne részt. A csökkenő családlétszám a lakás társalgóját is minimalizálja, helyét az elektronikus kommunikáció veszi át. Nemcsak a „tudatformáló” televízió, hanem a kapcsolatfelvételre alkalmas képernyők, hangforrások is helyettesítik, átalakítják ezt az életfunkciót.

Menedzserek mackóruhában
Nem szabad megfeledkeznünk a dolgozóhelyről sem. A különböző tevékenységi körökhöz kapcsolódó egyéni szellemi és fizikai munka a munkaeszközöket és bonyolult hírkapcsolatokat tekintve rejt magában fejlesztési lehetőségeket. Feltehetően a jövőben megváltoznak munkába járási szokásaink is, s otthoni munkánk az elektronika közvetítésével válik csoportossá. Az utóbbi tíz évben az íróasztal, sőt az egész iroda is, egyszerű számítógépes munkahellyé változott, a gépek közötti hálózati kapcsolat helyettesíti a közös munkahelyet. A termelés, kereskedelem nagy része automatizált. A „modern idők” lakása elkülönült a termelő tevékenységtől, ma ez a folyamat ellentétes: lehetséges, hogy a számítógépes kapcsolatokon keresztül kialakuló termelő, szolgáltató jellegű hálózatok segítségével otthonról termelik meg a gazdasági haszon jelentős részét.
Forrás: A Mi Otthonunk


Nincsenek megjegyzések: