2008. október 30., csütörtök

Fáy-kastély, Fáj


A Cserehát lankái közé épített nemesi kúria tervezésekor a terep adottságait érdekes módon használták ki: részben emeletes, részben földszintes épületet emeltek. A domboldalon álló barokk kastélyt a Fáy család építtette a 18. század derekán. A kastély virágkorában, a klasszicizmus időszakában gróf Fáy István, zenész és zenetörténész évente háromszor rendezett kastélyában jeles zenei találkozókat, az ún. "muzsikai Akadémiákat". Az épület kuriózumai a nagyterem hatalmas, mitológiai jeleneteket ábrázoló stukkó domborművei.

Építéstörténet

galleries/Fáj_kul_2_medium.jpg

Fáy család 18. század közepétől 1784-ig egy korábbi, késő reneszánsz nemesi kúria helyén építette fel rezidenciáját. Ekkor látták el az épületet tornáccal, illetve a keleti homlokzat elé kiugró rizalittal. Az 1784 és 1800 között folyó bővítések során L alakúra változott a kastély: a középrész déli, parkra néző oldalán egy alápincézett szárny, az udvari homlokzaton tornác épült.

A 19. század elején klasszicista stílusban átépítették, a dísztermet zenei előadások rendezésére tették alkalmassá, majd az 1830-as években, a gróf megbízásából tájképekkel festették ki. Később a díszterem újabb átalakításokon esett át, a fölötte levő födém elbontásával megnövelték belmagasságát, és a jelenlegi hosszú ablakokkal látták el.

galleries/Faj_dom_2_medium.jpgA falain látható három stukkó domborművet, mely kuriózuma a kastélynak, Marco Casagrande, olasz szobrász készítette 1844 és 1845 között. Az épület főhomlokzatán látható grófi címer is Casagrande alkotása.

Később neobarokk stílusban ismét átalakították, így izgalmas módon ötvöződik a kastélyban a különböző korok építészeti divatja. A kastély északi szárnyának megépítésével kialakult a szimmetrikus, U alaprajzú elrendezés.

Valószínűleg a két világháború között készült a déli homlokzat előtt húzódó mai terasz és lépcső.

galleries/Fay_b1.jpg

A barokk kastély és a park 1995-ben került a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésébe.

Napjainkban a részben felújított és berendezett kastélyban több eredeti cserépkályha is látható. Termei és kis tóval díszített udvara zenei és kulturális rendezvényeknek ad otthont. A 18. századi - a főépületre merőlegesen épült - két gazdasági épületből mára csak a templom felé eső magtár maradt fenn, ami jelenleg üresen áll.


Forrás: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága


Nincsenek megjegyzések: