2008. október 28., kedd

L’Huillier-Coburg–kastély


L’Huillier-Coburg–kastély, Edelény

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya, melyet Kelet-Magyarország Fertődjeként tartanak számon. Az 1727-28-ban épült együttest a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt különlegessé teszik freskókkal díszített helyiségei.

Az edelényi kastély története

Edelény/Edeleny_honl2.jpgL'Huillier katonaként részt vett a török elleni küzdelemben, Buda visszafoglalásában, s e harcok során szerzett érdemeiért bárói címet kapott. A kastély terveit Giovanni Battista Carlone egri püspöki építész készítette. A cour d'honneur-ös, két saroktornyos épület egyéni megjelenésű, főhomlokzatánál a héttengelyes, négyszintes középrizalit dominál.

Az 1770-es években alkotta meg Lieb Ferenc festő a kastély emeleti hét szobájának rokokó díszítőfestését, amely a legteljesebben fennmaradt világi falképegyütteseink közé tartozik. Külön érdekessége, hogy a falképek női figuráinak mindegyike Mária Terézia arcmását mutatja.

A 19. században Edelény a Szász-Coburg-Gothai hercegi család birtokába került. A família életében nem számított jelentősnek a kastély, s egy részét 1861-ben Járásbíróság céljaira engedték át. 1928-ban az Igazságügyminisztérium tulajdonába került a kastély, melyben még börtönszárnyat is létesítettek. A második világháború után lakások, óvoda, Járási Ügyészség kapott helyet a kastélyban, parkjának jelentős részét pedig felszabdalták.

A kastély jelene és jővője

Edelény/Edeleny_honl1_medium.jpgAz 1990-es években hosszú ideig üresen álló és romló műemlékegyüttest 2001-ben vette át a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és elvégezte a legégetőbb állagvédelmi munkákat. 2004 és 2006 között egyes részek helyreállítására - például a középrizalit tetőszerkezete - is sor került, s az intézmény 2006-ban kezdte meg egy 2,2 milliárd forintos nagyságrendű uniós projekt kimunkálását.

A régió egyetértésével is bíró projekt fő tartalma a főépület külső-belső felújítása, a termeiben található művészeti értékek restaurálása, illetve a hosszú távon történő fenntartás és értékmegőrzés érdekében az épület megfelelő turisztikai-kulturális hasznosítása. E munka eredményeként 2011-ben megnyílhat a Kastélysziget kulturális - turisztikai központ a csaknem háromszáz évvel ezelőtt épített edelényi kastélyban.

Forrás: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága


Nincsenek megjegyzések: