2009. március 29., vasárnap

Ausztrália világa – társadalmuk, öltözködésük


Ha ráhelyezzük Ausztrália térképére Európát, meg fogunk lepődni. Ugyanis Ausztrália nagyobb, mint a mi kontinensünk. Bár van, aki más véleményen van: szerinte Európa 10 millió, míg Ausztrália 7,5 millió km.

Vajon kinek van igaza? Annyi bizonyos, hogy Ausztrália nyolcvankétszer nagyobb, mint Magyarország.

Tudja Ön, hogy Ausztrália a Föld egyetlen, egész kontinensre kiterjedő országa?
Milyenek az ausztrál emberek?
Milyen társadalmi szokásokkal találkozhatunk?

Az Ausztrál Nemzetközösség 1901-ben jött létre. A brit nemzetközösség tagja. Hat szövetségi állam és két független szövetségi terület alkotja a szövetségi államot. Államfője a brit uralkodó, akit állandó jelleggel a főkormányzó képvisel. Hivatalos nyelve az angol.


Az ország címerében a kengurut és az emut virágos gallyak veszik körül - ezek az akáciák.

Fővárosa: Canberra. A bennszülöttek nyelvén: találkozóhely. 1913-ban hirdették ki új fővárosként Új-Dél-Wales-en belül. Griffin amerikai építész által - gyárnegyedek nélkül - tervezett nagyváros. Szinte minden bokor és fűszál megtervezett a parkokban, az egész városban.

A nagyvárosok közül Sydneyt kell megemlíteni (kb. 4 millió lakosú), amelynek érdekes építménye az Operaház és egy kinyílt vitorlás hajóra emlékeztet.

Milyenek az ausztrál emberek?


A turisták tapasztalata szerint nagyon barátságosak a külföldiekkel szemben, de ők egymás közt is ilyenek. Egyszerű, őszinte lelki beállítottságú emberek, szívesen útbaigazítják az idegent. A hivatalokban udvariasak, figyelmesek, segítőkészek, gyakran mosolyognak és nem is vesznek mindent komolyan. Az ausztrál ember a maga természetességével nagyon jó humorú. Nagy sörívók, a világ negyedik legnagyobb sörivója az ausztrál ember. De nem részegesek és rendkívül hazaszeretők.



A legtöbb helyen köszönés után automatikusan megkérdezik: "How are you?", nem mintha túlzottan érdekelné őket az, hogy ki hogy van. Ez inkább csak egy udvariassági kérdés, amire hasonlóan kell visszakérdezni. Az angolul beszélő népek kétszer fognak kezet. Egyszer a bemutatkozáskor, máskor a végleges elbúcsúzáskor. Nem naponta kétszer, hanem egy életben kétszer.

Ausztráliában a cigarettázókat másodrendű állampolgárnak tekintik.
Az 1980-as évek végén a közéletben először a kórházakból és az irodákból tiltották ki a dohányzást. Később a járművekről, boltokból s néhány évvel ezelőtt a kávézókból, éttermekből. Ma már a pubokban sem lehet füstölni. Drágák a dohányáruk, a legolcsóbb fajtából egy doboz 13-15 dollár.

Ami az étkezést illeti: délben, általában csak szendvicset fogyasztanak, a nagy étkezést inkább estére időzítik. Természetesen vannak olcsóbb éttermek, bisztrók, ahol 18-20 $-ért meg lehet ebédelni, vagy vacsorázni. Hogy tudjuk, ez az összeg egy órai munkabér. Közben megisznak 1-2 pohár sört vagy bort, egy pohár 2,50- 4,00 $-ba kerül. Nyáron gyakran tartanak partikat, amikor nyárson sütik meg a marha, birka, disznó, kenguru húst, emu szeleteket, csirkét, rákokat. Körítésként burgonyát, zöldsalátát fogyasztanak. Zene mellett iszogatnak és beszélgetnek. Az összejövetel neve B.B.Q - kiejtve "Bár Be Kjü".

Természetesen itt is találkozhatunk bűnözéssel. Nagy ritkán látható összekarcolt vonatablak, a vonatszerelvények nincsenek összefirkálva, összevagdosva, mint hazánkban. Történnek karambolok, autóbalesetek, főleg a fiatalok és az idősek körében. De a zebrán vigyáznak a gyalogosra. Ha indexel valaki, azt udvariasan beengedik. A buszsávban viszont csak buszok közlekednek. A vezetők udvariasak, nem dudálnak rá senkire, türelmesen megvárják, amíg a vezető eldönti, merre akar menni.

Az ausztrál emberek szeretik körbeutazni a földrészüket. Szeretnek sportolni, pl. ausztrál football (ovális a labda), tenisz, krikett, rögbi. Kedvelt az óceánparti fürdés, motorcsónakázás, a vitorlázás, a búvárkodás. Sokan horgásznak, bár az édesvízi horgászatra engedélyt kell kérni és a kisebb halakat vissza kell dobni. Sokan vadásznak állami vagy magánterületeken. Kötelező a fegyverviselési engedély, ha ez megvan, akár napi 20 vadkacsa is lőhető. Kedvelik a ló vagy agrárkutya versenyeket, ott is - mint a világ nagyvárosaiban - a szerencsejátékokat.

Mi a helyzet az őslakosokkal (aboroginal)?

Ami a külső megjelenésüket illeti: sötét bőr, vastag ajak, széles orr, a hajuk hullámos. Hivatalosan "aborogine" a nevük, az ausztrál törvények rájuk is vonatkoznak, a választások alkalmával szavazhatnak is. Közösségeikben saját aborogine törvénnyel rendelkeznek. Kb. 250-350 ezer színtiszta, törzsi közösségekben élő aborogine található Ausztrália egész területén. Nehezen tudnak kitörni a törzsi kötelékből. Az ausztrál kormány sokszáz millió dollárt fordított már arra, hogy az őslakókat kiemelje az elmaradottságukból.

Sokakban felmerül a kérdés, vajon mi a helyzet a bevándorolt magyarokkal?

Jelenleg kb. 65 000 magyar él Ausztráliában.
A magyarok első nagyobb hulláma a második világháborút követően 1948 és 1953 között érkezett a kontinensre. Kiváló magyar származású festők, szobrászok, előadóművészek élnek Ausztráliában, de mérnök, orvostudós, gazdasági szakember, sőt New South Wales miniszterelnöke is magyar származású volt. Mészáros Andor Ausztráliában élő szobrászművésznek a Ballaráth helyiségben álló Shakespeare-szobrának a méretarányos másolata a Pesti Duna-korzón, a Vigadó térnél található 2003-tól.

Ausztráliában magyar nyelvű könyvek vásárolhatók és heti újság is megjelenik. (pl. Magyar Élet). A kitelepült magyarok 95%-a lakással rendelkezik, tisztességesen dolgozik, komoly tekintélyük van és megállják a helyüket a társadalomban. Azt tudni kell, hogy azok a magyarok, akik a II. világháború után menekültként érkeztek, azok kötelesek voltak két évet dolgozni az ausztrál kormány által kijelölt helyen. Pl. cukornádat vágtak északon, vízműveknél, vasútnál, farmokon dolgoztak.

Öltözködéskultúra

A belvárosokban elegáns üzletek találhatók, Sydney a legdrágább város. Nagy az áruválaszték, de itt is, mint a világon mindenütt, a kommersz áruk felé terelődik a hangsúly.

Miután ez évszázadok óta polgári társadalom, ezért a hagyományai is a polgári szokásrendhez igazodnak általában. A hivatalokban az ápolt, tiszta külső alapkövetelmény. A férfiak öltönyben, nyakkendőben, jó minőségű polgári öltözékben, míg a nők kosztümben vagy szoknya-blúz variációban jelennek meg az üzleti, hivatali életben. Meg kell jegyezni azt is, hogy a nyári nagy melegben tartandó hivatalos tárgyalásokon megengedett férfiak részére a nyakkendő elhagyása.

A nők jelentős része kedveli a nadrágviseletet, ez lehet short, farmer, hosszú nadrág nemcsak hétköznapi, hanem alkalmi viseletként is. Szoknyát szinte senki nem visel Dél-Ausztrália fővárosában, Adelaide-ban. Az erős nap miatt sokan hordanak kalapot és napernyőt.



Forrás: Világjáró
2008.12.17, Dr. Vámos Lászlóné


Nincsenek megjegyzések: