2009. április 5., vasárnap

Alec Baldwin sikertörténete





Ötvenegy éves Alec Baldwin amerikai színész. Eredetileg jogásznak készült, mégis napjaink legnagyobb hollywoodi sztárjává vált.




Alexander Rae Baldwin III. 1958. április 3-án született New Yorkban, Long Island előkelő városrészében. Édesapja gimnáziumi történelemtanár, édesanyja háztartásbeli. Alec a Baldwin család első gyermekeként látta meg a napvilágot, összesen öt testvére született a későbbiekben: két lány (Beth és Jane) és három fiú (Daniel, William és Stephen). Beth és Jane polgári foglalkozást választottak, de Daniel, William és Stephen színész lett, akárcsak bátyjuk.
Alec Baldwin iskoláit Washingtonban és New Yorkban végezte. Az egyetemen politológiára szakosodott, de tanulmányait végül dráma tagozaton fejezte be. Már ötévesen szerepelt egy sorozatban és egészen huszonkilenc éves koráig csak tévéműsorokban tűnt fel. Aztán jöttek kisebb mozis mellékszerepek, a Dolgozó lányban Melanie Griffith szerelme volt, és egyből népszerűvé vált. Jobbnál jobb szerepeket kapott (például Sean Connery partnere volt a Vadászat a Vörös Októberre című filmben.)
1991-ben a Fogd a nőt, és fuss forgatásán összeismerkedett Kim Basingerrel. Két év múlva újra együtt játszottak a Szökésben című filmben, és ezután a leánykérés, majd az esküvő sem maradt el. Újabb két évvel később megszületett kislányuk, Ireland Eliesse (akit a családban csak Addie-nek hívnak).
Innentől a média egyre nagyobb figyelmet szentelt Alec Baldwinnak, és Hollywoodban is sikerült megtalálnia a helyét. Ugyanis meghonosított egy olyan szépfiú-karaktert, aki akár szerelmi történet hőseként, akár gyilkosként mutatkozik be: annyi bizonyos, hogy a vonzó külső veszélyes alakot takar. Mindenesetre ennek annyi hátulütője lett, hogy egyetlen olyan filmben sem sikerült szerepelnie, ami úgy juthatna eszünkbe, mint "Alec Baldwin legjobb alakítása." Legismertebb filmjei közé tartozik Az esküdt (melyben Demi Moore partnere volt), Bűvölet (Nicole Kidmannal), A vadon foglyai (Anthony Hopkinsszal), A kód neve: Merkúr (Bruce Willisszel).
Kim Basingerrel lányukon kívül tizenegy kutyát, hét macskát és egy farkast is neveltek, de ez sem volt elég házasságuk megmentéséhez. Kilencévnyi együttélés után 2002-ben zajlott botrányos válásuk, amelytől a média is hangos volt: vádaskodás, gyűlölködés, tettlegesség, gyerektartási viták feliratokkal jelentek meg a bulvárlapok címlapjai akkortájt.
Szerencsére napjainkra normalizálódott a helyzet. 2008-ban jelent meg önéletrajzi könyve A Promise to Ourselves címmel. Manapság Alec Baldwin inkább csak mellék- és szinkronszerepeket vállal, így megnövekedett filmjeinek száma. (Például láthatjuk a Pearl Harbor - Az égi háborúban, Aviátorban, A téglában, az Elizabethtownban, A spanom csajában vagy a Derült égből Pollyban.) 2004-ben A szerencseforgatóért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték. Emellett karrierje során begyűjtött eddig négy Golden Globe-díjat és hat jelölést, két Emmy-díjat és három jelölést, továbbá az Empire magazin beválasztotta "minden idők száz legszexisebb sztárja" közé.

Forrás: NEMbulvár - Péntek Tünde


Nincsenek megjegyzések: