2009. április 24., péntek

A Budapesti Fesztiválzenekar

további képek >> fotógaléria


A zenekart 1983-ban alapította Fischer Iván és Kocsis Zoltán, ahogy a londoni Times fogalmazott:,„Magyarország fiatal muzsikusainak legjavából". A cél az volt, hogy az igényes próbáknak és a magas követelményeknek köszönhetően az évente három - négy alkalommal hangversenyező zenekar produkciói a főváros zenei életének jelentős eseményeivé váljanak és Budapest új, nemzetközi színvonalú szimfonikus zenekarral gazdagodjék.

Az együttes, amely első hangversenyét 1983 karácsonyán adta, 1992-ig ebben az alkalmi formában, a muzsikusok önálló egyesületeként dolgozott. 1992-2000 között, immár állandó zenekarként, a főváros és a tizenöt magyar, illetve multinacionális nagyvállalat és bank részvételével létrejött BFZ Alapítvány közös fenntartásában mûködött. 2000-től a Fesztiválzenekart a főváros folyamatos támogatása mellett a BFZ Alapitvány tartja fenn és mûködteti. A zenekart 2003-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium felvette az állam által támogatott nemzeti intézmények sorába.

A Fesztiválzenekar ma már nemcsak a főváros hangversenyéletének meghatározó alakítója (koncertjeire általában táblás ház mellett kerül sor, több mint 17.000 fős törzsközönségéből 4.000 a bérletvásárló ), de visszatérő, ünnepelt vendég a zenei világ legfontosabb központjaiban is: Salzburg (Nyári Ünnepi Játékok), Bécs (Musikverein, Konzerthaus), Luzern (Fesztivál), Montreux, Zürich (Tonhalle), New York (Carnegie Hall, Avery Fisher Hall), Chicago, Los Angeles (Hollywood Bowl), San Francisco, Montreal, Tokió (Suntory Hall), Hong-Kong, Párizs (Théâtre des Champs-Elysées), Berlin (Filharmónia), München (Filharmónia), Frankfurt (Alte Oper), London (BBC Proms Fesztivál, Barbican Centre, Royal Festival Hall), Firenze (Maggio Musicale), Róma (Accademia di Santa Cecilia), Amszterdam (Concertgebouw), Madrid, Athén, Koppenhága, Prága (Prágai Tavasz), Brüsszel (Flamand Fesztivál), Buenos Aires (Teatro Colon) stb.

A zenekar a Hungaroton, Quintana, Teldec, Decca, Ponty és Berlin Classics lemeztársaságok számára készített felvételek után 1996-ban exkluzív szerződést kötött a Philips Classics céggel. A Bartók, Liszt- és Dvorák felvételek számos nemzetközi díjat kaptak, többek között a Gramophone-díjat, a Diapason d'Or-t, a Telerama és a Le Monde de la Musique kitüntetéseit. 2003-ban a zenekar a Channel Classics lemezcéggel is hosszú távú megállapodást kötött. Mahler 6. szimfóniájának felvételét Grammy-díjra jelölték, Mahler 2. szimfóniájának felvétele Gramophone-díjat kapott. A zenekart a nemzetközi kritikusok 2008 decemberében a világ tíz legjobb együttese közé szavazták.

A nemzetközi zenei élet számos kiemelkedő egyénisége lépett fel a zenekarral, így Solti György (aki haláláig a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere volt), Yehudi Menuhin, Kurt Sanderling, Charles Dutoit, Gidon Kremer, Végh Sándor, Schiff András, Heinz Holliger, Agnes Baltsa, Ida Haendel, Martha Argerich, Hildegard Behrens, Jurij Basmet, Rudolf Barsaj, David Zinman, Radu Lupu, Thomas Zehetmair, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Misha Maisky, Maria-Joao Pires, Kiri te Kanawa, Vadim Repin, Helen Donath, Richard Goode stb.

A zenekar fontosabb projektjei közül nagy visszhangot keltettek az operaprodukciók: A varázsfuvola, Cosi fan tutte, Figaro házassága, Idomeneo, Orfeo ed Euridice, A török Itáliában, a Bartók halálának 50.évfordulójáról megemlékező ciklus, a Mahler-szimfóniák előadásának többéves programja, a Brahms halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett sorozat, a Bartók - Stravinsky ciklus és a 2004-es Liszt-Wagner ciklus. 2005-től a zenekar Budapesti Mahler Ünnep néven saját fesztivált, 2008-tól egy-egy zeneszerző munkásságát bemutató "maratont" rendez.

Az együttes nagy hangsúlyt fektet az új zene népszerűsítésére: számos ős - és magyarországi bemutató fûződik a nevéhez, mecénásként is rendszeresen rendel műveket. 2006-ban a zenekar - első külföldi együttesként - elnyerte a Holland Zenei Díjat.

A BFZ nagyzenekari hangversenyei mellett számos egyéb sorozatot is indított. Rendkívül sikeresek és népszerűek lettek a kamarazene-hangversenyek, a kisgyerekek számára rendezett kakaókoncertek, a "Haydn-Mozart plusz" sorozat, amelyen a zenekar belső versenyen kiválasztott tagjai szólistaként is fellépnek és a Hősök terén, több tízezer hallgató előtt tartott ingyenes szabadtéri koncertek.

A Budapesti Fesztiválzenekar mûvészi munkáját 26 éve, alapítása óta Fischer Iván zeneigazgató irányítja.


Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar


Nincsenek megjegyzések: