2009. április 19., vasárnap

Egy skót hölgy, akinek volt egy álma




Susan Boyle egy átlagos, negyvenhét éves munkanélküli asszony Skócia nyugati részéről. A Blackburn nevű faluban egyedül élő nő tizenkét éves kora óta arról álmodott, hogy egyszer híres énekesnő lett. Mikor jelentkezett a magyar Megasztár brit megfelelőjének számító Britain's got Talent című műsorba: a nézők és a három tagú zsűri is csak mosolygott. Először. Aztán Susan Boyle a Nyomorultak című musical egyik betétdalát adta elő a maga őszinte, egyszerű, de utánozhatatlan módján. Susan Boyle kész világsztár. A róla készült – és egyébként kötelezően megnézendő - videót eddig több mint tizennyolcmillióan nézték meg.

Susan Boyle a tehetségkutatóban való fellépése óta szabályos világsztár lett, még vége sincs a műsor jelenlegi évadának (vagyis még nem lehet tudni, hogy ki fog nyerni a végén), máris koncert- és lemezajánlatokkal bombázzák a negyvenhét éves skót asszonyt. Susan Boyle egyelőre továbbra is Skócia nyugati részén, egy kis faluban lakik – jelenleg munkanélküli. De nem sokáig. Tizenkét éves kora óta arról álmodik, hogy híres énekesnő lesz, de eddig leginkább csak a fésűjét markolászva a tükör előtt engedte ki a hangját. Szénaboglya frizuráját nézve egyértelmű, hogy inkább éneklésre, mintsem fésülésre használta az eszközt. Susan Boyleról azóta a brit bulvársajtó kiderítette, hogy még szűz, eddigi életében még csak nem is csókolózott senkivel – ezen örömmel csámcsognak is, holott csodálatos énekhangja, sorsa és bátorsága mellett ez csak a celebbúvároknak érdekes.

A tehetségkutatóban való fellépéséről készült videót – amelyet ezen a linken lehet megnézni – azóta tizennyolcmillióan látták és ez a szám vélhetően tovább kúszik még felfelé. A Britain's Got Talent című showban a zsűri háromtagú: Pierce Morgan, Amanda Holden és Simon Cowell. Utóbbi immár szabályos iparágat épített ki magának a felvett „gonoszkodó” karakteréből. Mégis, Simon Cowell sem tudta elérzékenyülés nélkül végighallgatni, ahogy a skót Susan Boyle elénekelte a Nyomorultak című musical – hozzá aztán különösen passzoló - „Álmodtam egy álmot” című betétdalát. A videón is jól látszik, hogy először a zsűri és a közönség is megmosolyogja Boyle-t, mondván: íme, itt van újra egy balek, aki azt hiszi tud énekelni. Talán már izzították is a szerkesztők a felvevőt; jó lesz ez a snitt a vicces összeállításba. Aztán Susan bájosan kiint a technikusoknak, hogy indulhat a lemez, két kézre fogja a mikrofont, zavartan mosolyog, majd belekezd. És ekkor, túlzás nélkül azt kell állítani: megáll a világ. Susan Boyle hangja, átélése és előadásmódja önmagáért beszél. „Megtisztító” - ahogyan többen fogalmaztak a brit sajtóban. Többen máris az előző győztes Paul Potts-hoz hasonlítják, aki egyszerű telefonszerelőből immár a világ egyik legkeresettebb operaénekese lett.

Persze, fanyalgók is akadtak szép számmal. Az egyik magyar zenei honlap megkérdezte például a Kozmix együttes énekesét, Lányi Lalát, ugyan mondjon már szakmai véleményt. Lányi Lala szerint az ő „lúdbőrmétere” nem jelzett, az ő lelkét nem hatotta meg Susan Boyle előadása. Még szerencse, hogy a világon vannak még néhány milliónyian, akik nem ilyen „szakmai” füllel, hanem a szívükkel figyelték ezt a szeretetreméltó énekesnőt. Mert Susan Boyle kétségkívül az.



(Albannach-cikk)


Nincsenek megjegyzések: