2009. április 26., vasárnap

Száz év a jezsuitákkal



Idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját a jezsuita szerzetesrend magyarországi tartománya, ebből az alkalomból történészkonferenciát és koncerteket szerveznek, szentmisét tartanak, illetve ősszel a zsidókat mentő jezsuitákra emlékeznek, a Magyar Posta pedig bélyeget ad ki - tájékoztatott Vértesaljai László, a programok egyik szervezője.


A jezsuita templomigazgató elmondta: szombaton a Budapesti Jézus szíve templomban tartandó szentmisével arra emlékeztek, hogy az épületet 1909. április 27-én szentelték fel. Ezen kívül bolíviai és paraguayi együttesek adták elő a jezsuita misszió dél-amerikai zenéjét, a Musica Sacra kórus Bach Magnificatjával lépett fel, a templomról szóló bélyeget és képeslapot pedig a Magyar Posta a helyszínen bélyegezte. A szombati programot az új templomkertben táncház zárta.

Vasárnap jezsuita kávéházat tartanak, ahol idősebb jezsuiták mesélnek a rend 1950-es betiltásáról és az utána következő évekről. Ezután a vallási rajz- és esszépályázat eredményhirdetését tartják, illetve a nyertes művekből készített kiállítást nyitják meg, az énekpályázat győzteseinek dalait pedig a Musica Sacra mutatja be - közölte. Vértesaljai László kitért arra, hogy május 24-én emlékeznek a holokauszt áldozataira és azokra a jezsuitákra, akik a Jézus szíve templom szenespincéjében mintegy 200 zsidót bújtattak és mentettek meg. Ennek emlékét márványtábla és a rajta lévő bronzplakett őrzi - tette hozzá.

Arról is beszámolt: szeptember 7-én a világszerte mintegy 20 ezer tagot számláló jezsuita rend legfőbb elöljárója, Adolfo Nicolas generális lesz a magyarországi tartomány vendége abból az alkalomból, hogy ezen a napon adták ki Rómában a rendet szentesítő pápai dekrétumot. Szeptemberben egyhetes tematikus kávéházat rendeznek, melynek keretében a nyilvánosság bevonásával megtárgyalják egyebek mellett a női egyenjogúság, a cigánypasztoráció és a kisebbségek helyzetének kérdéseit, valamint a közéleti részvétel és a hit közötti kapcsolat témáját.

Októberben kétnapos történészkonferenciát is szervez a magyarországi tartomány, melynek során a 100 év jelentős állomásait, így a jezsuiták által kezdeményezett népfőiskolák és az ifjúsági szervezetek történetét veszik górcső alá - folytatta. Elmondása szerint a jezsuiták magyarországi tartományában 7 rendházban mintegy 100-an élnek, 4 templomot, illetve egy 12 osztályos általános iskolát és gimnáziumot tartanak fenn, ez utóbbit Miskolcon.

2009. április 26. 12:42 MTI / Múlt-kor


Nincsenek megjegyzések: