2009. április 29., szerda

Arckép: Győri Balett



A Magyar Állami Balettintézet végzős növendékei által alapított együttes 1979-ben, az új győri színházépületben kezdte meg pályafutását, Markó Iván vezetésével.


A Győri Balett a városban és a régióban hamar népszerűvé vált, a hazai közönség meghódítása után rövid idő alatt nemzetközi sikereket ért el. Az évadonkénti két győri bemutató mellett több ősbemutatót tartott Budapesten, Bécsben, Athénban, Párizsban. Fellépett a Milanoi Scalaban, a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon, a Szöuli Olimpián. Turnézott Ausztriában, Németországban, Amerikában, Japánban, Olaszországban, Angliában, Kínában, Indiában, Oroszországban. Több alkalommal szerepelt cseh, román, szlovák városok színpadain, balettjeit láthatta a dán és izraeli közönség is. 1983-ban a Baltimore-i Világ Színházi Fesztiválon a bemutatott 27 produkció közül a Győri Balett nyerte el a kritikusok díját.


1991-ben az alapító igazgató távozásakor az együttes vezetőjévé Kiss Jánost, a társulat alapító tagját választották. Irányításával új korszak kezdődött az együttes életében: a táncszínházi hagyományokat megtartva, a megszokott magas művészi-szakmai követelményeket folytatva az új bemutatók alkotói köre kiszélesedett, az előadott művek témája sokszínűbb, stílusa változatosabb lett.


Neves külföldi koreográfusok - Robert North, Libor Vaculik, Marie Brolin-Tani, Günter Pick, Robert Cohan, Alexander Schneider-Rossmy - és a társulat saját koreográfusai - William Fomin, Bombicz Barbara, Demcsák Ottó – balettjeiből évente 2 bemutatót tartanak Győrött. A társulat 1995. óta évente 3-5 hetet vendégszerepel külföldön, elsősorban Németországban és Ausztriában, de Hollandia és Franciaország nagyvárosaiban, Rómában és Thesszalonikiben is fellépett.


2002-ben a New York-i Joyce Theatre-ben 8 alkalommal, 2003. novemberében Londonban a Queen Elizabeth Hallban két alkalommal, óriási sikerrel mutatta be a „PURIM, avagy a sorsvetés” című produkcióját. Ezzel a darabbal a sikeres turnésorozat Kuopioban, Helsinkiben folytatódott, a majd Svédországban, Malmö következett és 2005. áprilisában a moszkvai közönség láthatta.

A Győri Balett Magyarország több nagyvárosában (Budapest, Szolnok, Nagykanizsa, Szentendrei Skanzen-Amfiteátrum) és kulturális fesztiválján (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Zsidó Nyári Fesztivál, Szegedi Szabadtéri Játékok, Miskolci Operafesztivál, Keszthelyi Táncpanoráma) sikeresen szerepel. A társulat 2004. novemberében ünnepelte a 25 éves évfordulóját. Erre az alkalomra készült két alapító tag Bombicz Barbara: A félelem labirintusa; és Demcsák Ottó: Paracelsus rózsája c. darabja. Győr városa 2006. júniusában immár ötödik alkalommal volt a tánc fővárosa, a V. Magyar Táncfesztivál alkalmával. Az új évadban a Győri Balett legújabb produkciójaként, a „Hamlet”-et (Marie Brolin –Tani koreográfiája alapján) tekinthette meg a közönség. A 2006-2007-es évad tavaszán közkívánatra, felújítva újra láthatja a nagyérdemű a Purim, avagy a sorsvetés c. balettet a Budapest Klezmer Band-del.

A Győri Balett társulatában jelenleg 33 táncművész, önálló technikai stáb és management dolgozik.


Győri Balett

9022 GyőrCzuczor G. u. 7.


Forrás:


Nincsenek megjegyzések: