2009. január 11., vasárnap

Boldogkő




Vártörténet | Programok | Kapcsolódó oldalak: [1] [2] [3]

Miskolc városától északkeleti irányban, egy sziklaszirtet koronáznak meg Boldogkő várának falai.

Először III. András által kiadott oklevélben említik a várat. A XIV. század elején Aba Amadé elfoglalta, majd Anjou Károly király hatalmába került vissza. A középkor évszázadai alatt a magáénak mondhatta többek között a Bebek és a Czudar főnemesi család is.

Ahogy változtak az igények, úgy bővítették ki falait. Bebek Ferenc rablólovag még hamis pénzt is veretett, aminek öntésére szolgáló fémkohójának maradványait feltárták a régészek.

A XVII. században már nem számított fontosabb katonai támaszpontnak. Maradékának még fedett helyiségeiben a Péchy földesúri család a XIX. században gabonaraktárt rendezett be és helyreállításokat végeztettek a sok évszázados falakon is. Természetesen szakszerű műemlékvédelmi munkálatokat csak az 1960-as években végeztek rajta, melynek folytatására a XXI. század elején került sor. Ekkor tárták fel a jelenlegi kővár előtti térséget kerítő, egykoron facölöpökkel védelmezett alsóvár területét.

Napjainkban a boldogkői vár - köszönhetően a megalakult helyi várbaráti társaságnak - nyaranként színvonalas várjátékokkal fogadja a régmúlt történelmi időkre kíváncsi érdeklődőket.




Forrás


Nincsenek megjegyzések: