2008. november 12., szerda

Szigetelés...





Belső HebridákA Belső Hebridák Skócia nyugati partjai mentén találhatók, az ország legmegközelíthetőbb és legelbűvölőbb szigetei.
Jura közel fekszik Strathclyde partjaihoz, mégis fenségesen vad és magányos, elszigetelt ösvények, kebel formájú hegyek (Paps of Jura), egy whisky lepárló és egy halálos örvény tartoznak fő látványosságai közé. Islay a legdélebbi a Belső Hebridák szigetei közül, legismertebb a füstös és egyféle malátából készülő whiskyje. Islay életének múzeuma Port Charlotte-ban elmeséli a sziget hosszú történetét, és itt található a 8. századbeli Kildaton kereszt, amely az egyik legszebb fennmaradt kelta kereszt. A szigeten ezen kívül 250 madárfajta található, és egy vár romjai is fellelhetők.
Távolabb, északra, a Belső Hebridák legtávolabbi szigete Colonsay egy érintetlen hely sziklákkal, köves tengerparttal és homokos öblökkel. Szürke fókák és vadkecskék a leggyakrabban látott szigetlakók. Mull a legnépszerűbb szigetek egyike, csodálatos a kilátás a hegyekről, a várak, a vasút és a kisvárosi báj ejtheti rabul a látogatót. A sziget fővárosa, Tobermory igazán festői halászvároska. Iona szigete spirituális menedékhely, keresztény központ, amelyet Szent Columba alapított, Mull délnyugati csücskénél fekszik. Északabbra Coll található két várával, csodás a napsütés, de erős szél fúj, kevés az ember, a madaraknak azonban igazi menedék. Tiree-szigete délnyugatra fekszik tőle, csodás a homokos part, és itt nagyon sok a napsütéses órák száma.
Skye igen látogatott, bár az időjárása nagyon változó. A nagy, göröngyös és tekervényes sziget peremén látványos parti sétányok húzódnak, a sziget belsejében Cuillins csúcsa komoly hegymászótechnikát igényel.
Külső HebridákA sivár, távoli Külső Hebridák, ahol nem nő fa, 130 mérföldes (209 km) ívet alkotnak, és teljesen ki vannak téve az Atlanti óceánról fújó erős szeleknek. A horizont széles, a partok fehérek, és végeláthatatlan hosszúságban tőzegmocsarak, az ég és a víz dominál. Skócia egyik legnagyobb központja a kisbirtokos életmód, és a gael kultúra szempontjából.
Barra-szigete mindössze 12 mérföldnyi (19 km), kiválóan alkalmas arra, hogy gyalog felfedezzük. Itt megérezhetjük a Külső Hebridák nyújtotta élményt: gyönyörűek a partok, a neolitikus kori emlékek és erős a közösségi érzés. Észak felé haladva South Uist a csoport második legnagyobb szigete. A nyugati part alacsonyabb, szinte folyamatosan homokos a tengerpart, míg a keleti dombos partot négy tengerszem tagolja. A mélyen fekvő, nyirkos Benbecula-szigetét szinte észre sem vesszük, de jobb is, mert itt található a brit haderők rakétakilövő állomása. North Uist területét félig tavak borítják, nyugaton viszont csodálatosak a partjai. Bharpa Langas sírkamrája a sziget leglátványosabb neolitikus emléke.
Amikor elérjük Harris szigetét, már szinte nem is találunk jelzőt a szépségére, mert a szigetek közül ez a legfestőibb. Ha megtekintjük hegyeit, partjait, dűnéit, és furcsa sziklás peremét, a többi sziget elhomályosul mellette. Ő ad otthont a Harris Tweednek, a "textil-professzornak", amit a szigetlakók kézzel szőnek. Tarbert kikötője egy keskeny szárazföldi hídon épült, hegyek árnyékolják be, és itt válik szét Észak-Harris és Dél-Harris. A Hebridák szigetei közül Észak Harris-en van a legtöbb hegy, Dél Harris viszont tengerpartjairól, kisgazdaságairól és holdbéli tájairól ismert. A Külső Hebridák Lewis-nél ér véget. A sziget északi része lapos, mocsaras terület, rengeteg kis tó tarkítja, egész a Butt of Lewis-ig, ahol világítótorony található és a fészkelő tengeri madarak kolóniái. A sziget déli része gyönyörű, hegyekkel borított; Carloway Broch egy jó állapotban fennmaradt 2000 éves védőbástya, Callanish 54 megalitja kelta keresztet formáz, és a piramisoknál 1000 évvel korábbiak.
Újabb Orkney-szigetekSkócia északi partjától mintegy 6 mérföldre (10 km), ezek a varázslatos szigetek drámai partjaikról, tengeri madaraikról ismertek, valamint arról, hogy itt található Európában a legtöbb prehisztorikus látnivaló. A 70 szigetből húsz lakott. A 9. századtól a 13. századig az északiak uralkodtak itt, a skandinávok nyomai a mai napig láthatók.
A legnagyobb sziget a Mainland, a szigetek fővárosa, Kirkwall is itt van. A Mainlandról a Scapa Flow-on átkelve elérjük Hoy-t, ahol az Orkney-szigetek legmagasabb hegyei találhatók. A látványos sziklás sziget rengeteg madárnak ad otthont és itt tekinthetjük meg a 450 láb (135 m) magas sziklarakást, az Old Man of Hoy-t is. Az északi, madárlakta szigetek közül Rousay-t Észak Egyiptomjának is nevezik, mert itt sok régészeti lelet látható. Shapinsay békés és időtlen, vizei fókákkal vannak tele, a helyiek barátságosak. Stronsay szigete fókákat, vándormadarakat és turistákat is vonz, remek sétákat lehet itt tenni. Eday-nek számos kősíremléke van és egy jelentős megalitcsoportja, a Stone of Setter. Sandy Sanday csillogó fehér homokja inkább karibi, mint brit, ősi sírkamrák itt is találhatók. Az északi szigetek legnagyobbika Westray, prehisztorikus emlékek, homokos partok, festői sziklák, várromok és madarak egyaránt látványosságai közé tartoznak. Az apró Papa Westray szigeten látható Európa legrégebbi építménye, a 8. századi St Boniface Temploma, és Európa legnagyobb sarki csér kolóniája.
Shetland-szigetekAz Orkney-tól hatvan mérföldre (97 km) fekvő Shetland-szigetek egészen 1469-ig északi uralom alatt álltak. Ma a távoli, szeles és kopár szigetek majdnem annyira Skandinávia részei, mint Nagy-Britanniáé, a legközelebbi szárazföldi város Bergen, Norvégiában. Vonzóereje a madárkolóniák, a 4000 éves régészeti örökség és a csipkézett tengerpart. A száz sziget közül 15 lakott, a legnagyobb Mainland, fővárosa Lerwick.
Lerwick az egyetlen említésre méltó nagyságú hely, van itt erőd, múzeum, viking kiállítás és egy megerősített őrtorony a Kr. e. 7. századból. A korábbi főváros Scalloway 7 mérföldre (11 km) nyugatra fekszik. Nyüzsgő halászfalu, várromja mellett a második világháború norvég ellenállásáról szóló érdekes múzeumát érdemes megnézni. Isle of Mousa területén található a Mousa Broch, Nagy Britannia legjobb állapotban fennmaradt kettősfalú megerősített őrtornya. A többi sziget között említést érdemel az elhagyatott és hangával borított Yell és Nagy-Britannia legészakibb pontja, Unst. Fair Isle a legtávolabbi sziget, csodás, mintás kötött pulóvereit ma is a sziget kis közösségei készítik. A madárlesre készülőknek ideális viselet.
(Forrás: Csak hogy tudd egyesület)

Nincsenek megjegyzések: