2008. november 29., szombat

MIÉRT NINCS MIKULÁS?

A modern tudomány öt következtetése

Mikulásaink járják az országot, és hamarosan megörvendeztetik a kicsiket és nagyokat. Hiányzik egy ötlet az év végére? Ajándékozza meg gyermekét a jóságos Mikulással való találkozás élményével! Lepje meg Ön is kedvesét, barátait egy igazi Mikulással, aki pár perc erejéig visszahozza a gyermekkori csodát! Miért ne lephetné meg munkatársait is egy belevaló Mikulással a céges karácsonyi bulin? Mikulásaink megjutalmazzák vagy megdorgálják a jól, illetve kevésbé jól dolgozó alkalmazottakat, s garantáltan vidámmá teszik cége évadzáró rendezvényét. Írjon nekünk, ha ötlete támadt vagy kérdések gyötrik, és mi segítünk. A Mikulás Manói

1. Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de több mint 300.000 olyan élő organizmus létezik, amely még besorolásra vár, és bár ezek nagy része ízeltlábú, vagy baktérium mégsem zárhatjuk ki azt, hogy a Mikulás repülő rénszarvason közlekedik.

2. A földön kb. 2 milliárd 18 éven aluli gyerek van, de minthogy a Mikulás mellőzi a hindu, zsidó, buddhista vagy mohamedán gyerekeket így a munka 15%-ra csökken, azaz: 378 millió kölyökre. Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol van legalább egy rendes gyerek.

3. A Mikulásnak – hála a különböző időzónáknak és a Föld forgásának – 24 helyett 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük, hogy keletről nyugatra halad, ami logikusnak tűnik). Ebből az következik, hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra. Ha feltételezzük, hogy a szóban forgó 91,8 millió otthon egyenletesen helyezkedik el a föld felszínén, akkor a két ház között a távolság 1,2 km. A teljes út így 117 millió km nem számítva a kitérőket, amelyekre még a mikulásnak is meg kell ejtenie. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás szánja mintegy 1000 km/s sebességgel halad, a hangsebesség 3000-szeresével. Egy hagyományos rénszarvas kb. 25 km/h-val megy, ha nagyon siet.

4. A szán rakománya újabb érdekes kérdés. Feltéve, hogy minden gyerek 1 kg ajándékot kap akkor a Télapó szánja kb. 378 millió kg-ot nyom (nem számítva a Télapót). Aki, ha tényleg minden otthonban megeszik egy kis édességet, mondjuk két (2) db. szaloncukrot akkor az út végére kb. 2,943 millió kg-t hízik, de ettől eltekintünk. Egy hagyományos rénszarvas max. 150 kg-ot képes elhúzni földön. Még ha feltételezzük, hogy a repülő rénszarvas mondjuk tízszer ennyit képes elhúzni, még akkor is minimum 214 200 db kell ahhoz, hogy az egész szánt Télapóstul elhúzza. Ez a sok szarvas 353 430 tonnára növeli az egész súlyát. (Csak összehasonlításképp: az amerikai Enterprise atommeghajtású anyahajó negyed ekkora tömegû!)

5. Ha ez a 353 430 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közlekedik, akkor nagy légellenállásba ütközik, a légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143.000 gigajoule energiát nyel el (eközben 234 milliárd decibel erejű robbanás hallatszik) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán rénszarvasokkal 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. Eközben a Mikulásra 297 000 N erő hat, ami mondjuk egy 75 kg-os Télapó esetén 8.207.123 kg erővel préseli a szán háttámlájához.

Parker McCormann
Forrás: PR Herald


A fentihez kapcsolódó írás itt !


1 megjegyzés:

sat. írta...

vkinek biztos kellemes időtöltés.
de +' inkább jövedelmező üzlet s "önérvényesítés".