2008. november 26., szerda

Haydn és Esterházy - tősgyökeres európaiak


Kulcsár László képes beszámolója #
Semmi értelme azon vitatkozni, hogy kié Haydn? Osztrák-e vagy éppen magyar (csaknem három évtizedig élt nálunk), miként azon sem célszerű, hogy az Esterházyakat kisajátíthatja-e magának egyik vagy másik nemzet, ország. Haydn is, az Esterházyak is egyszerre voltak magyarok és osztrákok, de mindenekelőtt európaiak. A zenetörténelem egyik géniusza és a kultúra- meg művészetpártolás ugyancsak óriása, Esterházy Fényes Miklós (továbbá felmenői és utódai is) a legnemesebb értelemben voltak az európai gondolkodást és életvitelt megtestesítő (nagy)polgárok.



E gondolatok motoszkáltak a tudósító fejében, miközben ma kora délelőtt magyar-osztrák tájékoztatóra gyűltek a krónikások az Akadémia Zenetudományi Intézetében, abban az épületben, amely valamikor az ugyancsak mecénás és zenepártoló Erdődy család budai palotája volt. Ez a főnemesi família is kötődött a mai nap főszereplőjéhez, Joseph Haydnhoz, miután a 24 gyermekes (!) családból született Ignaz Pleyel zeneszerző tanulmányait gróf Erdődy László támogatta. Így juthatott el Kismartonba, az Esterházyak udvari karnagyához és zeneszerzőjéhez, az 1732-ben született és 1809-ben, tehát jövőre 200 esztendeje elhunyt Joseph Haydnhoz, aki tanítványául fogadta...

De most csak Haydnról van (és legyen) szó, akiről a mai sajtóesemény magyar házigazdája, Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára újólag kijelentette: „Haydn közös örökségünk, amelynek közös ápolása mindkét félnek fontos”. A jövőre esedékes Hadyn-emlékév magyarországi programáradatát ismertették a mai tájékoztatón. Engedtessék meg, így, utólag, az elképesztően gazdag esemény- és műsorfolyam ismeretében megelőlegezni a véleményt: klasszul szervezi és tartja kézben a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája a Haydn-évet. Ráadásul a rendezvénysorozat motorja és lelke, szervező spiritus rectora Erdődy lány. "Nemigen kutattuk a rokonságot a sok száz esztendős múltú nemesi családdal, de miután több ága is van, könnyen lehet, hogy őseimet annak a famíliának a családfáján kell keresnem, amelyiknek az egyik fészkében ma vagyunk" - mondja az okos emberek szerénységével Erdődy Orsolya, aki zsenge kora ellenére máris nagyon sokat letett a magyar kultúra és művészetek népszerűsítésének, szervezésének az oltárára.

Az ugyancsak ifjú államtitkár, Csák Ferenc az utóbbi időszak legpéldásabb magyar-osztrák együttműködéseként szólt a Haydn-év budapesti és kismartoni előkészületeiről. Ez az eseménysorozat nem pusztán magyaroknak, osztrákoknak, hanem az egész térségnek, Európának, sőt, a világnak is ünnepe (lesz), és rövidesen megtapasztalhatjuk majd, hogy hozzájárul a kultúra gazdaságfejlesztő szerepének megjelenéséhez is. Ha csupán a várható idegenforgalmi élénkülést és a vele együtt járó gazdasági-kereskedelmi tevékenységet tekintjük, máris csinos haszonnal számolhatunk. A Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája pályázatot hirdetett a külföldi magyar intézetek számára kulturális programcsomagok kidolgozására azzal a céllal, hogy külföldön is bemutatkozhassanak az emlékévhez kapcsolódó magyar produkciók. A támogatást a berlini, a londoni, a pozsonyi, a prágai és a sepsiszentgyörgyi intézet nyerte el.

Az Infovilág - a hiteles hírportál olvasói bizonyára emlékeznek még a két héttel ezelőtti tudósításunkra, amelyben a többi között megírtuk: Csák Ferenc átvette burgenlandi partnerétől, Helmut Bielertől, a kultúráért felelős tartományi tanácsostól az Armida című opera eredeti partitúráját, melyet Haydn I. Miklós megrendelésére szerzett. Ma délelőtt viszontgesztusként a magyar államtitkár nyújtotta át Helmut Bielernek Haydn Búcsúszimfóniájának eredeti partitúráját, melyet az Országos Széchényi Könyvtár bocsátott az osztrák partnerek rendelkezésére. Mindkét zenetörténeti kincset méltó helyen fogják kiállítani Budapesten, illetve Kismartonban.

Ha már ereklyék említtettek: Bieler tanácsos elmondta, hogy eddig 65-öt bocsátottak az emlékév rendezőinek rendelkezésére a nagyvilág archívumai, gyűjteményei, könyvtárai. Minden eddiginél hitelesebben, átfogóbban bemutatandó Haydn határokon átnyúló, a kétszázötven esztendővel ezelőtti Európa és napjaink Európája, világa zenei kultúráját meghatározó munkásságát. Máig nem tudhatjuk pontosan, holott régóta és nagyon sokan kutatják, hogy mekkora volt Joseph Haydn életműve, amivel megajándékozta korát és az utókort, a ma emberét. Csak az tudható, hogy évszázadokon átívelően is hat.Természetesen ebben a főszerep Haydné, aki nagyvonalú támogatást kapott fölbecsülhetetlen értékű munkájáért kora talán legműveltebb magyar arisztokratájától, Esterházy Miklóstól és környezetétől Kismartonban és később Fertőd-Eszterházán is. Megérdemelné, ha a jövő május 31-i évfordulóra elkészülne (várhatóan jórészt közadakozásból) a főúr és a zeneszerző zseni közös szobra a fertődi Esterházy-kastélyban.

Zenei nagyhatalom vagyunk, csak éppen nem használjuk ki eléggé ebbéli státuszunkat - mondta Ruboczky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezetője. Az is tudhatja ezt, aki pusztán néhány nevet ismer a nagyok közül, Erkel Ferencét, Bartók Béláét, Kodály Zoltánét, Bihari Jánosét, Dohnányi Ernőét és még százakat sorolhatnánk, köztük olyan "határeseteket", mint amilyen Haydn is, említsük csak Liszt Ferencet. Ma minden lehetőségünk adott, hogy ezt a csodálatos kincset, amit a magyar zene alkotói, művelői kínálnak nekünk, az egész világnak fölmutassuk, büszkék legyünk rá, ápoljuk, népszerűsítsük és élvezzük anyagi hasznát is.E haszon egyik kézzelfogható objektuma lehet(ne) a többi között a fertőd-eszterházi Esterházy-kastély, hazánk, a Pannon térség egyik legnagyszerűb alkotása, amellyel bűnös okfejtés és mérhetetlen butaság folytán, évtizedeken keresztül a lehető legmostohább módon (el)bánt a felelőtlen kor. A ma nemzedékére vár, hogy visszaadja hajdani rangját és fényét Fényes Miklós kastélyának. Emellett szállt síkra Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója a mai sajtótájékoztatón is, amikor örömmel közölte, hogy uniós pályázati pénzekből is mintegy négymilliárd forintot költhetünk a pompás kastélyegyüttes megóvására, renoválására és fejlesztésére.

Bőségesen szóltak a ma délelőtti tájékoztató házigazdái a Haydn-év hazai programjairól (alább érdemes a részletekért kattintani!), amelyek hallatán az Infovilág tudósítója szerette volna megtudni, hogy miként örökítik meg az emlékév rangosabbnál rangosabb, soha vissza nem térő esedményeit, hanganyagát az utókor, a következő nemzedékek számára? Erdődy Orsolya elmondta, hogy a magyar közszolgálati rádió- és tévécsatornák az élő közvetítéseken túl felvételeket is készítenek, továbbá önálló hanglemez- és DVD-felvételek is készülnek, amelyeket itthon (és bizonnyal külföldön is) forgalomba bocsátanak.

A mai sajtóesemény zárásaként mutatták be a mostantól már élesben működő honlapot, amelynek bontakozó gazdag tartalma mellett nagy erénye, hogy közvetlenül kattinthatunk az évfordulóban érdekelt többi portálra, mint például az osztrák testvéroldalra Haydn-Jahr 2009, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, a Művészetek Palotája, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a többiek portáljára.

Jó hírként mondták el ugyancsak az Infovilág érdeklődésére, hogy az Esterházy-birodalom anyagi javait alapítványi formában kezelő kismartoni Esterházy-Privatstiftung is közreműködik a Haydn-emlékév és -évforduló méltó megünneplésében. Joseph Haydn és művésztársai működésének különösen fontos színhelye, a kismartoni Esterházy-kastély ugyanis (a többi között) éppen az alapítvány tulajdonában van, miként számos egyéb építészeti és tárgyi emlék, amely fontos szerepet kaphat a jubileum alkalmával. Minderről az első információk itt olvashatók.


Forrás


Nincsenek megjegyzések: