2009. június 4., csütörtök

A kelta numerológia


marshaba.gif              (17512 bytes)

A numerológia ősi tudományának fejlődését mindig az a kérdés hajtotta, létezik-e a Sors vagy a Végzet, ami meghatározza az ember életét. A druidák ismerték a világ rendjét, értették és fenntartották a kozmikus egyensúlyt és tisztában voltak azzal is, a sors csak lehetőségeket ad, amiket lehet és kell is befolyásolni pozitív vagy negatív irányba.
Ennek egyik módszere a numerológia, amely megadja a kulcsot ahhoz, hogy változtatni tudjunk az életünkön. Alap szinten lehetőséget ad arra, hogy megismerjük személyiségünket, magasabb mágikus szinten azonban a számok mágiáját alkalmazva komoly változásokat indíthatunk el, gondoljunk csak Abramelin mágiájára és az egykor oly divatos számnégyzetekre.

A kelták egyik legfontosabb szimbóluma volt a kör, azaz a nulla. Ez a kozmikus tojás, a meg nem nyilvánult isten és a kozmikus egység jelképe. A modern mágiában a Plútó uralma alá tartozik.

Az egyes az ember és a bot jelképe. Ez a kezdet és az isteni megnyilvánulás, a mágikus tradícióban a Nap száma.

A kettes szám a kiegészülés, a mozgás, a dualitás és a harmónia jele és a Hold száma.

A hármas az egyik legfontosabb szakrális szám. Az egyes, vagyis az ég és a kettes, mint a föld egyesülése, az ember megteremtése. A kelták egyik legfontosabb száma. Mitológiájuk bővelkedik a mágikus hármasságokban. Luchtaire, Creidne és Goibniu a három ír mesterségisten, akik három mozdulattal készítettek el egy-egy varázstárgyat -például Lugh csodás dárdáját- ők maguk is egy hármasságot képeztek.
A kelta hagyomány szerint amit háromszor elvégeztek az mágikusan olyan erősen létrejtt, hogy csak egy nálánál nagyobb hármasság kerekedhetett fölé, ha ez nem történt meg, akkor a dolog a világ végezetéig ki fog tartani.
Daghda isten három lánya (mindhárman Brighid néven), a hadistennők, Morrighan, Macha és Badb, vagy Eire, Fodhla és Banbha mind az istennő három alakjára, és a hold három fázisára utalnak. A triskele három karja szintén ennek a számnak az erejét hangsúlyozza. A hármas a Jupiter szféra uralma alá tartozik.

newgrange.gif (50314 bytes)
A druidák csak a páratlan számokat tekintették kiegyensúlyozottnak, a páros számokat nem használták mágikus célokra. A hármas az eget, a földet és a tengert is jelképezte számukra. Rendszerükben az ég (levegő) a felső, a föld (fém) a középső és a tenger (víz) az alsó régió volt. Ezek egységéből jött létre a fizikai sík, és vált láthatóvá az anyagi világ, a tűz szikrájának segítségével, ami már a négyes számra utal.

A négyes a teremtett világ, az alapelemek, az égtájak és az évszakok száma. A numerológiában az Uránuszhoz tartozik. Írország négy tartománya, Ulster, Lenster, Connaught és Munster megfelel a napkerék négy szeletének, az atlantiszi város alaprajzának. Ahogyan a nép csak a főkirály összefogó erejével élhetett bőségben és termékenyen, úgy<>

Az írországi tartományfelosztás ötödik tartománya a Meath vagy Mide, itt áll Tara a királyi vár és ez az uralkodó székhelye. Innen suhint kardjával az Ard Rí a négy égtáj felé, hogy hatalmát biztosítsa és megadja a megfelelő alapot a fizikai síkon való uralkodásra. Az ötös a Merkúr bolygó uralma alá tartozik. A Merkúr az Uránusz alsóbb szintű, fizikai oktávja. Segít lehozni a földre a négyes által szimbolizált tulajdonságokat. Az ötös megfelelője a modern mágiában az ötágú csillag, a pentagramm.

A hatos számnak nincs középpontja. A nyugati tradícióban a Vénusz uralja. A keltáknál nem voltak szerelemistenek, nem tartották szükségesnek, hogy egy ilyen természetes dologhoz segítséget kérjenek.
A középkori mágiában a végzet számának tartották, a teremtő és a teremtett közötti különbözőség és ellentét megnyilvánulásának. Az ötös az elv, a hetes a megvalósulás. E kettő között foglal helyet a hatos, maga a teremtés, mert Isten hat nap alatt teremtette a világot.
A zsidó nép által használt szimbólum, a hexagram két egymásba tolt háromszögből áll. Ez az ég és a föld harmóniája, a makrokozmosz jelképe. Az idők folyamán a hatos a Fenevad, az Antikrisztus és a kísértés számává is vált.

A hetest szinte minden kultúrában szent számként tisztelték. Hét foka volt a sámánlétrának, hét mennyországot, hét bolygót és a világfának hét ágát különböztették meg. A mesebeli sárkánynak ennyi feje van, a zenei hangsorban ennyi hang található és a szivárvány is ennyi színből áll. Egyiptomban a hetest az örök élet szimbólumának tartották. A keresztény tradíció három isteni és négy sarkalatos erényt állít szembe a hét fő bűnnel. A magyaroknak hét vezére és hét törzse volt, ami szakrális jelentőségű, és az isten által küldöttekre utal. Ez a szám a Neptun bolygó uralma alá tartozik.

wheel1.jpg (25236 bytes)

A nyolcas a világmindenség rendjét, és a kozmikus egyensúlyt szimbolizálja. A hindu Visnunak ennyi karja volt és Sivának ennyi alakja létezett. A buddhizmusban nyolc küllője van a Tan kerekének.
A hinayana buddhizmus hívei a négy nemes igazság mellett a nemes nyolcrétű ösvény követésével érik el a megvilágosodást. Az ókeresztény tanítások szerint Krisztus a nyolcadik napon támadt fel, így ez a szám az újjászületés jelképévé is vált. Ez a szám a Szaturnuszhoz tartozik. Az ősi mágikus tradíció újjászületett változata, a modern természetvallás, azaz a Wicca nyolc szakrális ünnepet különböztet meg. Az évet nyolc részre osztja, a két napforduló, a két napéjegyenlőség és ezek felezőpontjai által.

A kilences a háromszorosan szent hármas számból vezethető le. A druidáknak kilenc beavatási fokozata volt, és a hármashoz hasonlóan ezt is szent számnak tartották.
Néhány mitológiában, többek között a germán népeknél nem hét, hanem kilenc égi vagy alvilági szférát különböztettek meg. Ennyi angyali szféra van, és kilenc hónapig tart a terhesség az embernél. Ez a szám a Mars hatása alatt áll.


A cikk származási helye: AlienAngels


Nincsenek megjegyzések: