Főleg a Belső Hebridákon, a Lewis és a Harris szigetek nyugati részén, észak és dél Uist-on, Sutherland középvidékén, az Orkney- és a Shetland-szigeteken dívik még mindig az ősi skót háztartás. Ahogyan azt egyszer Anne Epicure írta: ahogyan a csípős és vaskos tőzegillatú füst alászáll, és a rideg hangulatú tájon megjelennek a zord külsejű felföldi marhák, a bohókás birkák és libák; egyre hihetetlenebbnek tűnik, hogy sokan még mindig a maguk által termelt és készített zöldségekből, sajtokból és tejtermékekből élnek. Nomádtípusú életmód ez apró kunyhókban. Hangulatos, varázslatos, de nehéz élet. Az első és legfontosabb étek a már bemutatott haggis. Attól függetlenül számít nemzeti eledelnek, hogy számos skót szinte egyáltalán nem kedveli, sokkal inkább előnyben részesít mondjuk egy jó zsíros beafsteak-et. A haggis azonban már hagyományos és legendás. Leginkább egy kisgömböchöz hasonlít, amely tulajdonképpen maga a birka gyomra. Ezt később megtöltik mindenféle földi jóval, belekkel, belsőségekkel, majd pedig szépen kifőzik. Olyasmi, mint egy hurka vagy egy kolbász. Igen tápláló étel, története szerint a hegylakók hozták divatba még a korai századokban. A nomád életet élő felföldiek ugyanis naphosszat a hűvös mezőkön, erdőkben voltak, szükségük volt hát energiára. A haggis pedig mindenképpen energiadús étel. A Robert Burns születése napján megtartott Burns-vacsorákon már hagyományosan csak haggis-t esznek. --------------- Zabpuding
Levesek és egyebek Skóciában a sütés tradicionális és elengedhetetlen. Kihagyhatatlan például reggelizés közben a morning roll, amit legegyszerűbben reggeli zsömlécskének lehet lefordítani, bár a magyar kifejezés nem tökéletes. A roll mindig friss és puha kell, hogy legyen, épp a sütőből kivéve, alig forrón. Ebédidőben sokan választják a simple scottish lunch-ot, vagyis a „pie and a pint” nevezetű fogást. Lényege a nevében: pite és egy pint sör (egy pint alig több fél liternél). A másik kedvenc ebben a napszakban a Birdies, ami egy vajas porhanyós tészta legtöbbször hússal, hagymával és szafttal megtömve. Mondjuk úgy: húsos bukta és akkor elkerültük a félreértéseket. Mindezek azonban csak amolyan tízóraik, az egyik legfontosabb és legkedvesebb étkezés a teaidő. Időpontja délután öt és hat között a leggyakoribb, ehhez igyekszik mindenki tartani magát. A fogások pedig a következők lehetnek: fish and chips (hal hasábkrumplival), sült kolbászka, tojás és sült paradicsom. Utóbbiak részei az „all day breakfast”-nek is, vagyis a hagyományos brit reggelinek. Kinek-kinek szokása szerint. Emellett gyakori még a kippers (füstölt lazac vagy hering), a haddock (tőkehal) és a smokies. A hideg ételek toplistáját a sonka, a pite és a bridies vezeti. Desszertként Dundee-torta, gyömbéres kenyér és a zabliszt lepény dukál, nem elfelejtve a különböző tortákat, marcipánokat, truffle-ket és a már említett shortbread-eket. A legtöbb brit gasztronómiai különlegesség – mily meglepő – skót specialitás. Ilyen a skótfajd és számos halfogás is. Előbbi legnagyobb ünnepe a „Glorius Twelfth”, azaz augusztus tizenkettedike, amikor is elkezdődik a skótfajd vadászszezonja. Ilyenkor óriási ünnepség keretében fogyasztják el az első zsákmányt. Elkészítésének ezernyi fajtája ismert, a leggyakoribb a sült, berkenyével és áfonyával töltött változat. Hasonlóan nagy ősi skót kedvenc a Venison, azaz a szarvas- és őzhús, ismertebb elkészítési módjai főleg a felföldön: pácolt és pörkölt. Ezen fogások ára nem kimondottan a kispénztárcájúaknak való, különösen akkor ha még meg is bolondítják egy kicsit, és mondjuk haggis-szel töltött szarvassültről beszélünk. Nem szabad kifelejteni a lazacot sem, Skócia egyik legsikeresebb exportcikkét. Úgy tartják, hogy mindenhez jól megy egy kis füstölt lazac, bár ezzel sok szakács vitatkozna. A szigeteken ismert elkészítési mód szerint a lazacot először megpácoljuk tengervíz aromájú lében, ízesítve egy kis borókával, melasszal és rummal, majd pedig nyolc-tizenkét órán át füstöljük, kevés whisky és további boróka segítségével. Nem kis munka, de megéri. (Részlet Szalay Tamás Lajos: Skócia – a szoknyás férfiak földjén című kötetéből |
2009. június 18., csütörtök
Skóciai ízelítő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése