2009. június 11., csütörtök

Sóstói Múzeumfalu




Sóstói Múzeumfalu
(Nyíregyháza - Sóstó)

Barangolás régmúlt iskolákban - Állandó iskolatörténeti kiállítás a Sóstói Múzeumfalu Barabási iskolájában



Részlet a kiállításból
A múzeum szinte mindenki személyes emlékeit felidéző kiállítása a Barabásról áttelepített elemi népiskola iskolatörténeti emlékeit tárja az érdeklődők elé.

A 19. század végi, tornácos, zsindelytetős épület egyik tantermében eredeti enteriőr-berendezés mutatja be a két világháború közötti falusi református elemi népiskolai állapotokat, míg a másik tanterem tablóin és tárlóiban elhelyezett dokumentumok, tárgyak, szemléltető taneszközök segítségével idézhetők fel a 19. század végétől az 1960-as évekig a kor szellemi irányzatai által erősen befolyásolt oktatáspolitika fő vonásai.

A különböző felekezetek iskolái számára készült tankönyvek, füzetek, értesítő könyvecskék, osztálynaplók és bizonyítványok segítik az eligazodást a tanulók hétköznapjaiban, míg tanítói segédkönyvek, szemléltető eszközök és képek, fali olvasótáblák teszik érthetőbbé az egykori oktatás menetét és módszereit.

A II. világháború utáni időszak tanítóinak nem mindennapi sorsát egyetlen pedagógus pályafutásával érzékeltetjük: Ács Lászlóné Nagy Emma tanítói működését végigkísérő írásos dokumentumok és a munkája elismeréseként kapott oklevelek, kitüntetések mutatják az áldozatos út állomásait az elemi iskolától a nyugdíjba vonulásig.


További információk:
Sóstói Múzeumfalu
4431 - Nyíregyháza - Sóstó
Tölgyes utca 1.

Nyitva tartás: IV.1-VI.14., IX.1-X.31.: K-V 9-17
VI.15-VIII.31.: K-V 9-18
Hétfőn és az ünnepek utáni első munkanapon a múzeum zárva tart!

Tel.: +36 (42) 479-704
muzeumfalu.sosto@museum.hu
info@muzeumfalu.hu

Nincsenek megjegyzések: