2009. február 21., szombat

Egyesült Királyság - Történelem






A Kr.e. III. évezredtől lakott (Stonehenge) brit szigeteket a Kr. e. VIII. századtól hódították meg a kelták. A Kr. e. I. század és 410 között Britannia római provincia lett.

A rómaiakat az V. század első felében az európai kontinensről beáramló germán törzsek - angolok, szászok, jüttök - követték. A skótok 500 körül jelentek meg mostani hazájukban.

A Karoling korszakban Anglia erős kulturális hatást gyakorolt a kontinensre. 1066-ban a Hódító Vilmos vezette normannok leigázták az angolokat, akik fokozatosan összeolvadtak a hódítókkal. I. Edward meghódította Walest (Arany János: A welszi bárdok).

Az angol uralom alatt álló Skócia a XIV. sz. elején elnyeri függetlenségét. A Plantagenet dinasztia kiterjedt francia-angol birodalom kialakulását hozta. A százéves háború Anglia vereségével ért véget. VIII. Henrik és I. Erzsébet uralkodása alatt a királyi hatalom helyreállt, Anglia felvirágzott.

Az 1642-49-es polgári forradalom előkészítette a kapitalizmust, amely Angliában alakult ki a legkorábban. Az angolok a XV. században alapították meg első gyarmatukat, amely a XVIII. századra óriási gyarmatbirodalommá terebélyesedett, a tengereken való egyeduralommal.

1707-ben Angliát és Skóciát Nagy-Britannia néven államjogilag egyesítették. A napóleoni háborúkban győztes Nagy-Britannia a világ nagyhatalmává vált. Gyarmatbirodalmát az I. világháborúban győztes hatalomként tovább bővítette.

1921-ben Írország kettészakadt, déli része elnyerte függetlenségét. Észak-Írországot erőszakkal Nagy-Britannia autonóm részévé tették. 1999. decemberében megalakult Észak-Írország első, katolikus-protestáns koalíciós kormánya David Trimble miniszterelnök vezetésével. A II. világháborúban a győztesek oldalán állt, de politikai, gazdasági téren elvesztette világelsőségét és gyarmatok többsége is függetlenné vált.

Őrségváltás a palota előttŐrségváltás a palota előtt

Margaret Thatcher vezetésével, - aki az első női miniszterelnök volt Nagy-Britanniában 1979-ben ismét a konzervatívok kerülnek hatalomra. 1985. novemberben egyezményt ír alá Írországgal, amelynek értelmében az országnak beleszólási joga van Észak-Írország közigazgatásába.

2000 januárjától Skóciának 1707 óta először önálló parlamentje lett, és megalakult a walesi nemzetgyűlés is, amelynek nincs törvényhozási joga, de átvette a londoni walesi ügyek minisztériumának feladatait. A nyolcvanas években bekövetkezett gazdasági fellendülés révén a szigetország visszakerült a világ vezető hatalmainak sorába.

Anglia államformája alkotmányos, örökletes monarchia, parlamentáris kormányzással. Alkotmányát parlamenti törvények, szokások és bírósági határozatok alkotják. Jelenlegi államfője a Windsor-házhoz tartozó II. Erzsébet királynő 1952. február 6. óta.

Az 1997-es parlamenti választásokon .a Munkáspárt nyert, amely a 2005-ös választásokon harmadízben is győzött. Tony Blair 1997. május 2. óta miniszterelnök.

Észak-Írország

Az írek a Kr. e. IV. században bevándorolt leéta hódítók utolsó letelepedett törzse (valószínüleg a gael – innen ered a hagyományos ír kultúrát ma is jelölő gael kifejezés) utódai.

Az V. században elterjedt a keresztény vallás Szent Patrik buzgólkodása nyomán, és ezzel egyidőben megindult az ország feudalizálódása. A gazdasági fellendülés okozta a vikingek fosztogatását. Fővárosát – Dublint – a vikingek alapították.

1171-ben II. Henrik fennhatósága alá vonta a szigetet, és bejelentette igényét a trónra. 1541-ben VIII. Henrik vallási reformot hajtott végre, felvette az „Írország királya” címet, elkobozta a nemesség birtokait, amit az angolok kközött osztott szét. Ettől kezdve követték egymást az ír történelem legsötétebb eseményei. A 12. századtól az ír törzsek eredménytelenül harcoltak az angolok ellen.

1690-bena boyne-i csatában Orániai Vilmos protestáns erői legyőzték az ír katolikusokat, az angol uralom megszilárdult, a nemesség jó része elmenekült.

A brit gyarmati uralom megszüntetéséért az ír nép egyre erősebben harcolt, titkos társaságok alakultak. 1800-ban meghozták az Egyesítési Törvényt, amellyel eltörölték az ír parlamentet, létrejött az Egyesült Királyság.

A 19. század közepe táján az ínséges esztendők miatt kb. 4 millió ír vándorolt ki Észak-Amerikába.1905-ben megalakult a Sinn Fein (Magunk erejéből) elnevezésű félkatonai jellegű párt.

1916-ban Dublinban felkelés tört ki, ami erősödő népi mozgalmat eredményezett, és az 1919. januárjában Dublinban összeült ír parlament kinyilvánította Írország függetlenségét. A Sinn Fein titkos katonai szervezete ekkor vette fel az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevet.

1922-ben megkötötték a Szabad Ír Államot létrehozó szerződést mely azonban Ulster hat grófságára nem vonatkozott. Ez volt az a szerződés, amely meghúzta Észak-Írország és az Ír Köztársaság között mai is fennálló határokat.

Írország kettéosztását másfél évig tartó polgárháború követte, melynek befejeztével Ulster belfasti székhelyű önkormányzattal, Észak-Írország néven unióra lépett Nagy-Britanniával, Egyesült Királyság néven.

Skócia

Az őslakos piktek és az Írországból bevándorolt skótok laktak a vidéken. A skótok kelta eredetű angol nyelvjárást beszélő nép. Az V-VI. században Britanniába letepepedő angolszászok jelentős területeket hódítottak el tőlük.843-844-ben Kenneth MacAlpin skót király meghódította a szomszédos pikt birodalmat, királyságot alapítottak, megőrizve függetlenségüket, biztosítva az egyesített királyság gael-kelta jellegének megőrzését.

1286-ban, a skót királyi ház kihalásával I. Edward angol király hűbéresévé tette Skóciát, de 1302-ben Bannockburn-nél vereséget szenvedett.

1371-től a Stuart-ház került uralomra akik folyamatos háborúban álltak az angolokkal. 1560-ban Knox elterjesztette a kálvinista tanokat, a kálvinizmus győzelme arra kényszerítette Stuart Mária királynőt, hogy Angliába meneküljön, ahol Erzsébet 1568-ban kivégeztette. A Tudor-dinasztia kihalásával I. Jakab lett Anglia királya.

A skót főurak vezette felkelés 1639-ben jelentősen hozzájárult az angol polgári forradalom kitöréséhez. Seregeiket Cromwell 1651-ben leverte, ezzel megszűnt Skócia önállósága. 1707-ben egyesült Angliával, Nagy-Britannia néven.

Wales

Nagy-Britannia alkotmányos része a fősziget nyugati részén, a legkisebb és legkevésbé népes része. A Kr. e. V. században kelta törzsek telepedtek meg itt, és ezzel egyidőben a driudák elterjesztették a kelta nyelvet és vallást.

A rómaiak békét teremtettek hódításuk nyomán, de civilizációjuk nem gyökeresedett meg. Visszaszorították az íreket, ellenálltak az angol hódítóknak az autonóm walesi egyház segítségével.665-től elkülönültek a többi bretontól, és négy királyságukban megőrizték törzsi szervezetüket.

A IX-XI. században ellenálltak a skandináv hódításnak. Egységre törő királya Howell szentesítette a walesi jogot, Gruffydd ap Liewelyn számos vereséget mért az angolszászokra.

I. Edward angol király 1281-83 között meghódította a walesiek területét ( Arany János: A walesi bárdok). A walesiek utolsó fellángolása az angolok ellen a rózsák háborújában volt: a Tudorok a XVI. században a walesi országrészt Angliához csatolták.


Híres emberek

Irodalom Nobel-díj:

  • Rudyard Kipling ( 1907)
  • John Galsworthy ( 1932)
  • Bertrand Russell (1950)
  • Sir Winston Churchill (1953)
  • William Golding (1983)
  • Harold Pinter (2005)

Írók, költők:

  • William Shakespeare (1564-1616)
  • Charles Dickens
  • Jane Austen (1775-1817)
  • The Bronte sisters, Charlotte (1816-1855), Emily (1818-1848), Anne ( 1820-1849)
  • J. K.Rowling
  • Geoffrey Chaucer (c. 1345-1400)
Forrás: EU--25

Nincsenek megjegyzések: