2009. október 13., kedd

Wall Street Journal: az emailezés korszakának bealkonyult




Az email már nem király, vagyis az elektronikus levelezés korszakának bealkonyult, helyét a folyamatos kommunikáció jegyében átveszi a Twitter, a Facebook és a Google Wave szolgáltatás - írta a The Wall Street Journal amerikai üzleti napilap.

Az újság szerint az emailezésnek bealkonyult. Több mint egy évtizede átírta az emberek közötti kommunikáció szabályait, ahogy a most élre törő új generációs online kommunikációs felületek is átszabják annak kereteit. Az email természetesen továbbra is használatban marad, de ez az üzenési forma az internetnek még abban az időszakában született, amikor a felhasználók be- és kijelentkezgettek a világhálóra kapcsolódáskor.

Az időszakos belépéskor az internetezők csomagokban jutottak hozzá email leveleikhez. Ma viszont már mindenki folyamatosan az információs világhálón lóg, akár az asztali számítógép előtt ül vagy mobiltelefonozik, és az emailnél sokkal gyorsabb és szórakoztatóbb kommunikációs csatornák fejlődtek ki.

A csatolmányokkal működő emailezés szinte már unalmasnak tűnik a Facebook közösségi portál vagy a tesztfázisban levő Google Wave lehetőségeihez képest; utóbbin az asztali számítógép képei például egyszerű áthúzással megoszthatók és a kommenteket szinte valós idejű sebességgel lehet elhelyezni.

A The Wall Street Journal megjegyezte, hogy bár az emailt használók köre továbbra is bővül, a közösségi hálózatok és szolgáltatások tagjainak száma sokkal gyorsabb ütemben növekszik. Idén augusztusban 277 millióan emaileztek az Egyesült Államokban, néhány európai országban, valamint Ausztráliában és Brazíliában, ez 21 százalékos növekmény a 2008 augusztusi 229 millióhoz képest. A közösségi oldalakat használók köre viszont ugyanezen időszakban 31 százalékkal nőtt, s számuk elérte a 301 milliót.


MTI

Nincsenek megjegyzések: