2009. október 9., péntek

Magyarországra jön a jóság skót köve !!!


.

Különleges utazás kezdődött augusztus végén Skóciában: világkörüli útra indult egy misztikus kő, az úgynevezett Sconestone. Az ősi skót szimbólumokkal díszített szobor célja, hogy egyfajta nagykövetként – ha csak átmenetileg is, de – jóságot vigyen az emberek közé. Akihez eljut a kő, mindössze hét napig tarthatja magánál és törekednie kell arra, hogy minél több jótettet hajtson végre ez idő alatt, minél több emberhez eljuttassa azt. Az egyik első „kőtartó” a skót miniszterelnök, Alex Salmond volt, a hatodik az Albannach Egyesület alapítója, Szalay Tamás Lajos lesz.

Történelmi háttér:

A skót történelem fontos része az úgynevezett Stone of Scone, a scone-i kő, azaz a Végzet Köve. Ezen koronázták meg a skót királyokat, az elmúlt évszázadok során fontos szimbóluma lett a skót-angol ellentétnek. A követ I. Edward angol király ugyanis 1296-ban hadizsákmányként elvitte és a Westminster-apátságban helyezte el. Itt a koronázási trón ülőrésze alá illesztették vaspántokkal – ezen a széken koronázták meg az angol királyokat, s ezzel szimbolizálták, hogy ők egyben Skócia királyai is. 1328-ban a northampton-i szerződés alapján vissza kellett volna szolgáltatni a követ a skótoknak, valójában azonban erre csak több mint hat évszázaddal később, 1996-ban került sor hivatalosan. 1950-ben skót diákok visszalopták a követ – közben véletlenül két darabra törték – és 1951. április 11-én az arbroathi apátság oltárán helyezték el, de amikor a rendőrség rájött, hol van, visszavitték Westminsterbe. Most az edinburghi várban van kiállítva, bárki megnézheti.

Mi is az a Sconestone?

Egy skót gyökerekkel bíró, de eredetileg kanadai születésű szobrász, Warren MacLeod készítette el a mostani Sconestone-t, beleépítve az ősi skót, pikt korabeli kelta szimbólumokat. A szobrász először feleségéről, Kariról nevezte el a követ. Időközben mesélt ötletéről zenész barátainak is, akiknek annyira tetszett az elképzelés, hogy felkarolták a Sconestone-t. Miután a Runrig nevű zenekar (az egyik legismertebb és rajongott folk-rock csapat a kelta országban) augusztus végén épp Scone-ban, az eredeti kő városában (a koronázóvárosban) lépett fel, itt indították világkörüli útjára a követ.

Mi a feladata egy „kőtartónak”?


A félhivatalos szabályok szerint a faragvány bárkihez elkerülhet, hét napnál tovább azonban nem tarthatja magánál. Ez idő alatt arra kell törekednie, hogy minél több jótettet hajtson végre, legyen az akár csak egy mosoly, vagy egy telefonhívás a rég nem látott nagyszülőknek. A “kőtartás” ideje alatt fontos, hogy minél több embernek, ismerősnek, ismeretlennek tegye lehetővé, hogy megfoghassa, megnézhesse a szobrot – ezzel új emberi kapcsolatok épülnek, akár barátságok szövődnek. Az akció célja, hogy – ha átmenetileg is, de – a jóság, a béke legyen meghatározó a kő útja során. A faragvány útját a „tartók” kötelesek végigdokumentálni a sconestone honlapján, de regisztrálhatnak a követ megérintő, azzal találkozó személyek is, közzétéve élményüket, tapasztalatukat.

Hol járt eddig a Sconestone?


1. Az első “kőtartó”, Neil Galbraith skót tiszteletes volt, aki a skóciai miniszterelnöktől, Alex Salmondtól vehette át a követ a már említett augusztus végi koncerten. Galbraith hét napja alatt a kő megjárta a strathclyde-i tűzoltóságot, a glasgowi polgármester irodáját, a Kings Park-i általános iskolát és egy glasgow-i gyermekkórházat. Útja során számos felajánlást gyűjtött össze.
2. A második „kőtartó” Satty Singh, egy indiai származású, glasgowi étteremtulajdonos volt, aki egyben a Mearns Castle Golf Academy alapítója. Singh hét napja alatt a kő „találkozott” Jim Murphy skót külügyminiszterrel és Alan Hanson ex-Liverpool focistával is.
3. A harmadik „kőtartó” a New Yorkban élő Barbara Mahon volt, egyike az első női rendőrtiszteknek a new yorki partiőrségnél. Részt vett az 1993-as, World Trade Center ellen elkövetett bombamerénylet nyomozásában. Mahon hét napja alatt a kő eljutott többek között azon kollégáinak hozzátartozóihoz, akik életüket vesztették a 2001. szeptember 11.-i merényletben.
4. A negyedik „kőtartó” Jack Hess baptista lelkész, az Egyesült Államokbeli Indiana államban. Elvitte a követ egy miami általános iskolába és egy gimnáziumba, de eljutott vele Indiana állam kormányzójához is, aki ezalkalomból kiadott egy jelképes oklevelet: a „Jóság Napjának” nyilvánítva az aznapi dátumot.
5. Az ötödik „kőtartó” egy ötvennégy éves new yorki tűzoltó, Bobby O’Neil. Eddig eltelt napjai alatt a kő megjárt több queens-i tűzoltó állomást.
6. A hatodik „kőtartó” a Albannach Egyesület alapítója, Szalay Tamás Lajos lesz.

A Sconestone várhatóan október 14.-én érkezik Magyarországra és hét napig Szalay Tamás Lajos és felesége kötelessége lesz "őrizni", illetve mind több emberrel megismertetni üzenetét.

A skocia.hu folyamatos részleteket közöl majd a kő útjáról és hollétéről. Aki kíváncsi rá és meg kívánja fogni, nézni, érinteni majd a követ, honlapunk üzenőfalán jelentkezhet.

Képünkön középen Warren MacLeod szobrász és a Sconestone

(Albannach-cikk)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes videó a kőröl.

http://www.kapos.hu/index.php?cid=75633

Névtelen írta...

Érdekes videó a kőrölhttp://www.kapos.hu/index.php?cid=75633

Balogh Péter írta...

Köszönöm szépen a kommentet. A videót meg fogom nézni.