2009. október 18., vasárnap

Nyitás óta már több mint ötezer látogató!



„Ilyen tavasz csak egy volt életemben” 1849–2009 című
országos kiállítás- és rendezvénysorozat
keretében
nyolc, jelentős és a közönség számára eddig ismeretlen,
kiemelkedően gazdag és folyamatosan gyarapodó magángyűjtemény anyagára támaszkodó kiállítás tárul majd a nagyközönség elé, új s izgalmas képet adva az 1848-49-es szabadságharc legdicsőségesebb periódusáról. A most kiállítandó fegyverek, tárgyak, dokumentumok, grafikák és festmények jó része nem található meg közgyűjteményekben, sőt sok esetben ezek létezéséről még a szakembereknek sem volt tudomása korábban. Az évforduló kapcsán így sok száz válogatott tárgy válhat majd a széles közönség előtt ismertté, emlékeztetve a hazai publikumot, hogy a nemzeti összefogás történelmünk egyik legválságosabb időszakában is óriási sikereket hozott..

Ez a kiállítássorozat egyúttal olyan új kezdeményezés is, amely reményeink szerint folytatódik azzal, hogy a magángyűjtők kincseit majd a legjelentősebb közgyűjtemények állítják ki, s ezt ők anyagi áldozatvállalással is segítik, visszaidézve ezzel a magyar múzeumügy kezdeti korszakát. Egykoron ugyanis a Nemzeti Múzeum is magángyűjtemények révén gyarapodott, akár vásárlás, akár adományozás útján, így ez az egyéni kezdeményezés képezte az alapját mai nagy múzeumaink alapításkori gyűjteményeinek.

A Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum fővárosi kiállításai mellett, a külföldi gyűjtemények ritka és Magyarországon még soha be nem mutatott darabjaival kiegészített dokumentum és műtárgyanyag tette lehetővé két vándoroló tárlat anyagának kiválogatását is. Ezek Szolnokon, Debrecenben, Kiskunfélegyházán, Székesfehérvárott és Békéscsabán lesznek majd megtekinthetők. A budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum a kiállítássorozathoz kapcsolódó tudományos konferencia megrendezésével csatlakozik a közös munkához..


Forrás: 1849 tavaszi hadjárat

Nincsenek megjegyzések: