2009. október 22., csütörtök

Kortárs művészek terveznek a Herendinek




Herend trend - Herend új utakon címmel több tíz darabból álló, kortárs művészek által tervezett új, porcelán étkészletek, lámpák és más lakásdíszek bemutatója kezdődött csütörtökön a budapesti Csók Galériában.



A világ egyik legrangosabb, több mint 180 éves kézműves porcelánműhelye, a Herendi Porcelánmanufaktúra új oldaláról mutatkozik be Budapesten. Az elmúlt 10-15 év fiatal művészeti tervezőinek új tárgyait - étkészleteket, lámpákat - állítják ki a Csók Galériában, mondta Kőrös Endre, a gyár marketingosztályának vezetője.


www.herend.com

Tengeri életkép

A kiállított tárgyak között egyedi és sorozatgyártásban készülő munkákat is láthatnak az érdeklődők. Meixner Etelka óriási - kétszer másfél méteres - festett porcelánlapján tengeri életkép látható halakkal, növényekkel. Egyedi darab a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrász tervezte pávakék színű, különös teáskészlet, amelyen a fülek fehér porcelán tenyérben végződnek.

Babos Pálma - aki 2006 és 2008 között volt a manufaktúra művészeti vezetője - mértani alakzatokkal díszített étkészletet készített. Tamás Ákos fiatal tervező a tavirózsa virágát idéző tálait, tradicionális és modern díszítésű porcelán álarcait, hófehér, áttetsző, hengeres és kerek, csipkeszerűen áttört lámpáit csodálhatjék meg az érdeklődők.

Elmaradhatatlan darabjai a herendi tárlatnak Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus bájjal, humorral teli farsangi karneváli figurái, a sipkás, fodros galléros bohócok. A keramikus a 90-es évek közepén szintén a manufaktúra művészeti vezetője volt.

A kiállítás, amely egyben vásár is, 2010. február 5-ig tart nyitva.



Forrás: MTI - Deluxe Magazin

Nincsenek megjegyzések: