2009. szeptember 21., hétfő

A Magyar Dráma Napja




Épp negyedszázada, hogy magyar írók javaslatára szeptember 21-én a Magyar Dráma Napját
köszöntjük, arra emlékezve, hogy ezen a napon mutatták be 1883-ban Madách Imre Az ember tragédiája című művét. A Duna Televízió szeptember 20-án és 21-én játék- és portréfilmekkel, színházi előadások felvételeivel köszönti a Magyar Dráma Napját.
Épp negyedszázada, hogy magyar írók javaslatára szeptember 21-én a Magyar Dráma Napját köszöntjük, arra emlékezve, hogy ezen a napon mutatták be 1883-ban Madách Imre Az ember tragédiája című művét. A Duna Televízió szeptember 20-án és 21-én játék- és portréfilmekkel, színházi előadások felvételeivel köszönti a Magyar Dráma Napját.

Az ünnepi műsorfolyam szeptember 20-án, 13.30-kor a Madách című 1944-ben készült játékfilmmel indul, majd 20.50-kor Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem című darabját tekinthetik meg nézőink a Nemzeti Színház előadásában, felvételről. 21.45-kor A Teremtéstől az Emberig című mű kerül képernyőre, amelyben Hubay Miklós drámaíró és Lengyel György színházi rendező beszélgetnek Madách remekművéről és a színházról. Szeptember 21-én a Tálentumban (16.00) Hubay Miklós Kossuth-díjas író és műfordító beszél pályájáról, valamint Kívánságkosár című népszerű műsorunk is a mai magyar drámairodalomnak és Madách Imre szellemiségének szenteli aznapi adását. Este 20.55-kor Jeles András Angyali üdvözlet című filmjét vetítjük. Az ünnepi műsorfolyamot az Egy ember tragédiája - dr. Németh Antal portré című dokumentumfilm zárja 22.35-kor, amely a méltatlanul elfeledett rendező életét mutatja be archív felvételekkel.

Az ünnepi műsorfolyam szeptember 20-án, 13.30-kor a Madách (Egy ember tragédiája) című filmmel indul. Az 1944-ben készült alkotásban Madách Imre anyja tiltakozása ellenére feleségül veszi Fráter Erzsit, aki „nem feleségnek való". Madáchot a szabadságharc, majd a börtön elszakítja családjától. Mialatt férje Pesten raboskodik, Erzsi az udvarlóját fogadja. Az internálásból hazatérő Madáchot nem a régi békés élet fogadja Sztregován, Erzsi csak a szórakozásnak él. Miután férjét betegen otthon hagyja egy bál kedvéért, Madách - anyja rábeszélésére - kiutasítja feleségét a házból... A film főszereplői: Ajtay Andor, Jávor Pál, Ladomerszky Margit és Somlay Arthur.

20 óra 50 perckor Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem című darabját tekinthetik meg nézőink a Nemzeti Színház előadásában felvételről. Az egy felvonásos mű egyszerre burleszk és tragédia, melyben Hektor Berlioz 48 év után fölkeresi ifjúkori szerelmét, Estellát. Az idős hölgy immár nagymama, s Berlioz sem fiatal már. S mégis, ez az a találkozás, amikor minden megtörténhet. Az 1998-as előadás szerepeit Sinkovits Imre, Tolnay Klári, Hámori Ildikó, Juhász Judit, Fülöp Zsigmond és Drahota Andrea alakítják.

21.45-kor A Teremtéstől az Emberig című mű kerül képernyőre, amelyben Hubay Miklós drámaíró, aki kötetnyi tanulmányt írt Az ember tragédiájáról és Lengyel György színházi rendező, aki 1954-ben még gimnazistaként rendezte meg először az akkor tiltott Madách-művet, beszélnek szeretetük közös tárgyáról, Madách remekművéről és a színházról.

Szeptember 21-én a Tálentumban (16.00) Hubay Miklós Kossuth-díjas író és műfordító mesél pályájáról és nemzedékével közös örökségről: a művészetbe vetett hitéről. Aznap Kívánságkosár című népszerű műsorunk is a mai magyar drámairodalomnak és Madách Imre szellemiségének szenteli adását. Morvai Noémi és Banner Géza műsorvezetők meglepetésvendégekkel várják a nézőket 11.30-tól.
21-én 20.55-kor az Angyali üdvözlet című filmet vetítjük. Jeles András 1983-ban készítette el Az ember tragédiájának filmváltozatát. Spiró György író nyilatkozta a film láttán: „két rendezőt ismerek eddig, akinek a Tragédiáról eddig eszébe jutott valami. Az egyik Paulay Ede, aki rájött, hogy a drámai költeményt színpadra lehet alkalmazni, a másik Jeles András. Jeles korszakos ötlete az volt, hogy gyermekszereplőkkel vitte filmre a művet.” A korabeli kritikák nem fogadták kitörő lelkesedéssel Jeles interpretációját, különösen, hogy lemaradt a végéről az optimista befejezés: ”Ember küzdj és bízva bízzál”. A 26 éve bemutatott film azonban kiállta az idő próbáját, bemutatása óta diákok tízezreihez hozta közelebb, tette átélhetővé Madách súlyos gondolatait.

Az ünnepi műsorfolyamot az Egy ember tragédiája - dr. Németh Antal portré című dokumentumfilm zárja 22.35-kor. Németh Antal (1903-1968) nevét ma alig ismeri valaki a színházi körökön kívül, pedig korszakalkotó zseni volt: rendező és színházi teoretikus. 32 évesen nevezték ki a Nemzeti Színház igazgatójának (1935 - 1944). 1946-ban antiszemitizmussal, fasizmussal vádolták meg, s igazoló bizottság előtt kellett felelnie igazgatásának teljes időszakáról. A perben végül felmentő ítélet született, de pályája megszakadt. A film archív anyagokkal gazdagon illusztrálva mutatja be a méltatlanul elfeledett kiválóság életét.

Tartson a Duna Televízióval, ünnepeljük együtt a Magyar Dráma Napját!


Forrás: Életforma.hu

Nincsenek megjegyzések: