2009. szeptember 30., szerda

Cook-szigetek - Kuki Airani

.

Himnusz : Te Atua Mou E ( Az isten igazságos )



II. Erzsébet királynő Hon Jim Marurai Sir Frederick Goodwin

Területe: 240,1 km2

Lakosainak száma : 21 008 (2003-ban mért adatok szerint)

Fővárosa: Avarua, Rarotonga szigetén, lakóinak száma 13 650 (2006-ban mért adatok szerint)

Legmagasabb hegycsúcsa: Te Manga (652 m)

Állami nyelve : az angol és a cook-szigeteki maori (Rarotongan)

Idő: Közép-Európai számítás szerint télen - 11 órával és nyáron - 12 órával kell számítani.

Cook-szigetekre csak az Air New Zealand (NZ) társasággal lehet megérkezni.

Átlagos repülési idő : Frankfurt - Rarotonga : ca. 21 óra (átszállási idő nélkül)

Nemzetközi repülőtér jele : Rarotonga(RAR), Avaruától 3 km-re van.

Államformája: Rendelkezik saját kormánnyal, de laza kötődésben áll Új-Zélanddal 1965 óta. Alkotmánya 1965 óta van. Az utolsó változások (alkotmányi) 1991-ben történtek. A parlamentnek 25 tagja van. A törzsfőnöki tanács (House of Ariki) maximum 15 tagból áll. Különböző ügyekben adhat tanácsot pl.: szokások, tradíciók, az ország felosztása terén, de törvényhozó joga nincs. Az ország uralkodója II. Erzsébet királynő, 2001 óta Sir Frederick Goodwin képviseli őt.

Új-Zéland képviseli az országot külpolitikai és katonai kérdésekben. Új-Zéland képviselője :High Commissioner Kurt Meyer, 2001 óta

A kormány elnöke : Jim Marurai, 2004 óta

Vallás: túlnyomórészt protestánsak , kb. 70 %, katolikusok 7%, a többi részét egyéb felekezetek, gyülekezetek egészítik ki.

Az ország hívószáma : 682







Földrajz

A Cook-szigetek egy különleges hely, különleges emberekkel, különleges varázslattal rendelkező szigetek Polinézia szívében. Már annak idején a 7. és a 8. században a nagy polinéz vándorlás során ismertté vált, mielőtt még az ismert nagy utazó, felfedező, James Cook megismerte volna e szigeteket. Ez az ország lényegében önálló, demokratikus, 15 sziget alkotja, amely 2 300 000 km2-es óceáni felületen, 2 szigetcsoportban osztódik el. A szigetcsoportok Polinézia közepén egy háromszögben találhatók. Nyugatról Tonga és Szamoa, keletről pedig Tahiti fogja közre. Rarotonga a legnagyobb sziget, ahol a főváros, Avarua székel.


A szigetek egy Északi szigetcsoportba (Te Pa enua Tokerau) Penrhyn, Manihiki, Pukapuka, Rakahanga, Nassau, Suwarrow és egy Déli szigetcsoportba (Te Pa enua Tonga) Rarotonga, Mangaia, Atiu, Mitiaro, , Aitutaki, Palmerston, Mauke, Manuae, és Takutea oszlanak meg. A legészakibb sziget, Penrhyn és a legdélibb sziget, Mangaia között 1 400 km van. Az északi szigetcsoport tagjai kizárólagosan lapos atollok, míg a déli szigetcsoport tagjai kimagasló, ősi vulkanikus képződmények szüleményei. A déli szigetcsoport szigetei a hegyein keresztül több esőhöz jutnak, ennek következménye a termékeny föld, ami ideális feltételt biztosít az ültetvények számára.

Északi szigetcsoport (Te Pa enua Tokerau)

Déli szigetcsoportba (Te Pa enua Tonga)

Éghajlat

Cook-szigetek éghajlatát lényegében a passzát-szelek, az esős időszak és az Egyenlítőtől való távolság határozza meg. A passzát-szelek biztosítják egész évben a kellemes, lágy szellőt. A heves trópusi esős időszak novembertől áprilisig tart, melynek lefolyása rövid ideig tart. A legalacsonyabb hőmérséklet augusztusban van, ekkor a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 C, az éjszakai pedig 18 C. Februárban uralkodik a legmagasabb hőmérséklet az év folyamán, átlagosan 29 C. 2-3 évenként forgószél talál otthonra a szigeten. A tájfun szezonja novembertől márciusig van.

Közlekedés

A közlekedés fordított mint nálunk, megegyezik az Angliai modellel. A közlekedés végtelenül egyszerű. Fő közlekedési eszközök a moped és a motorkerékpár. Aki viszont a Cook-szigeteken autót szeretne vezetni, annak szüksége van a cook-szigeteki közlekedési szabály elsajátítására. Ennek megszerzéséhez elegendő egy csekély összeg befizetése illetmény gyanánt és a jogosítvány igényét, szándékát be kell nyújtani az avaruai rendőrkapitányságon. Ők ezt követően kiadják egy kedves Souvenir kíséretében. Aki mopeddel vagy motorkerékpárral szeretne közlekedni, és nincs jogosítványa, annak kell egy tiszteletkört tenni az épület körül.


Pénznem

Hivatalos pénznem a cook -szigeti dollár, mely a gyakorlatban valójában új-zélandi dollár. Forgalomban vannak hazai érmék is, melyek nagyon szépek. A numizmatikusok különösen értékesnek, dekoratívnak tartják a 3 dolláros bankjegyet. Rarotongán, Aitutakin minden érvényes, forgalomban lévő kreditkártyát elfogadnak. Készpénzt is fel lehet venni Avaruában kreditkártyával. A kisebb szigetekre elegendő, ha van NZ dollárunk .

Egészség

Át kell ellenőrizni az alap fertőző betegségek elleni védelem állapotát: tetanusz, diphtherie, hepatitisz A (+B). A vizet minden gondolkodás nélkül lehet fogyasztani. Az orvosi és fogorvosi ellátás megfelelő. Méreggel rendelkező állat és növény a Cook-szigeteken nem ismeretes. Az intenzív napsugárzás ellen szükszéges védelmi krémet használni.

Étkezés

Az éjszakai életben a póker szórakozóhelyek a Cook-szigetek identitásának csak egy kis része. Ami a Cook-szigeteket valójában megkülönbözteti a többi szigetektől, az a pazar, pompás ételek és italok gazdag választéka.
A polinézek szívesen esznek, és olykor sokat is. Legszívesebben az Umu-ban (földbe vájt kemencében) készült ételeket fogyasztják. rendszerint a vasárnapi mise után Umukai (díszebédet) rendeznek, ide minden családtagot meghívnak . Ilyenkor párolt tárogyökér, édesburgonya, főtt banán, Ika(hal), főzött baromfi és sertéshús kerül az asztalra tárolevélbe csomagolva. Nagyon ízletes az Ika mata (nyers hal citromlében pácolva, kókuszkrémmel, hagymával, chilivel és paradicsommal tálalva), úgyszintén az Eke (polip) is. Az éttermek felszolgálnak még egyéb kifogott halakat (tonhalat, Red Snapper, barrakudát, delfinhalat) és gyümölcsöt (papayát, marakuját, mangót, ananászt, banánt) is. Mitiaron a specialitás az Itiki (angolna), és a főtt rák kókuszdióval megszórva. Kókusztej (Nu) italként minden alkalommal kapható, a helyi sörnek Cooks Lager a neve.


Kapcsolódó cikk: Óceánia és Cook-szigetek - Kultúra és művészet



Forrás: Cook-szigetek.com

Nincsenek megjegyzések: