2009. szeptember 30., szerda

SZLOVÉNIA - EURÓPA ZÖLD KINCSESTÁRA



Sokan azonosítják Szlovéniát a balkáni országokkal. Nagy tévedés! Olyannyira Közép-Európai a hangulat, hogy elég átlépnünk a szlovén-magyar határt, egy pillanat alatt érezhetjük, hogy a nyugalom és a rend mindent átértelmez. Itt minden a helyén van és minden úgy történik, ahogy a Nagy Könyvben meg van írva! Az utazók lehetőségei korlátlanok: tengerpart, hegyvidék, túrázás... bármelyik tájegységét is választjunk, alig párszáz kilométert kell megtennünk, hogy hamisítatlan környezetben hódolhassunk legmerészebb vágyunknak!
A történelmi múlt visszatükröződése

A szlovének nagyon szeretik országukat és büszkék szellemei és természeti kincseikre. Mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy konkrét céllal érkezők vagy az átutazók bolondulásig beleszeressenek csöpp kis országukba. Mivel a terület igen kedvező fekvéssel bír, a történelem zivataros időszakai nem kímélték. Feltételezések szerint már a VI. században lakott volt. A kutatók szerint i.sz. 7. században jött létre az első szlovén és egyben az első szláv állam. Innentől kezdve számos uralkodó nép hagyott nyomott az ország megannyi pontján. A legjelentősebb és legemlékezetesebb behatást az Osztrák-Magyar Monarchia és a Jugoszláv állam jegyezte be a történelemkönyvekbe, ugyanis: a fű úgy áll, ahogy kell, az önállóság pedig a legnagyobb kincs lett a világon!

Épp testben épp lélekkel

A nagy meglepetések országa: azt mondják, hogy itt mindent megtalálunk, amiért Európában esetleg heteket kell utaznunk. Az Adria partja egy igazi mini-Olaszország, az Alpok vonulatai hamisítatlan osztrák, a Dínári hegység magas csúcsai pedig a régi délszláv kultúra emlékét örzik. A minden kérdést eldöntő extra pedig: az erdő, a sok-sok erdő, ami a parányi szlovén állam legnagyobb részét alkotja.
Ha a sport szerelmesi vagyunk, válogathatunk a lehetőségek között: síelés az Alpokban, vadvízi evezés a Soca folyó szélsebes hullámain, barlangászás a Karszt vidéken, túrázás a megszámlálhatatlanul sok, gondosan kialakított útvonalon, illetve szörfözhetünk, búvárkodhatunk az Adriai tenger kristálytiszta vizében. Amikor pedig mindezek után, az egészséges fáradságtól megtört testünket kényeztetnénk, lazíthatunk a tengerpart kellemesen mediterrán hangulatában, vagy kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbb gyógyfürdők egyikét (az ország területén 16 gyógyfürdő található). Tökéletes feltöltődés, sőt a lélek és test sebei itt gyorsabban gyógyulnak a fénysebességnél.

Ahány város, annyi érzés

Az ország fővárosa Ljubljana ókori gyökerekkel büszkélkedhet. Jóllehet ez Európa legkisebb fővárosainak egyike, mégis talán a legjeletősebbek közé emeli a tény, hogy itt vezetett át az antik világ híres Borostyán útja. A magyar utazót biztosan magával ragadja, hogy a város kisértetiesen emlékeztet Budapestre: várdomb, díszes hidak, monumentális terek az évszázadok során emelt zseniális lakóépületekkel fűszerezve. A kultúra szlovén fellegvárában megéri napokat időzni: hangulatos utcácskák, okosan kialakított sétálóövezetek, szórakozóhelyek, múzeumok hosszú sora gonoskodik a programról, a látványról.

Szlovénia második legnagyobb és legjelentősebb városa Maribor. Ez a híres egyetemi város egyben katolikus érseki székhely is. Erősen érezhető itt a tradiciókhoz való mély ragaszkodás! Ennek köszönhetően a XX. században előkelő helyet vívott ki magának a szlovén államon belül: ipari, kultúrális központja lett az ország keleti régiójának.
Történelmi belvárosa, egyetemi negyede egyike a legszebb európai látványosságoknak. Hangulatos terek, kávézók igyekeznek megfogni az ideutazókat, természetesen óriási sikerrel! Legérdekesebb látványosságai: Városi park, régi zsinagóga, Zsidó- és Vízi Torony, Bíró - torony. Maribor a szlovén szőlőtermesztés alfája és omegája: a szőlőtőke metszése itt minden évben népünnepélynek számít. A városhoz tartozó síparadicsom érdekessége, hogy itt található az az 5 kilométeres éjszakai sípálya, amely Európa leghosszabbika.

Az istriai tengerpart szlovén fellegvára Koper. A “Meglátni és megszeretni!” kifejezés kevés annak lefestéséhez, ami szemünk elé tárul a meseszép városban. Kicsit olyan érzésünk van, mintha Velencében járnák, mégis a szlovén életérzés átüt a mindennapok lassú, nyugalmas percein. A Prétori Palota, a Loggia előtt állva a lélekzetünk is eláll, és amikor azt gondoljuk, hogy ezt nem lehet tovább fokozni, akkor meglátjuk a Mária mennybemenetele Székesegyházat és érezzük, hogy mozdulni sem tudunk, hiszen csordultig vagyunk a gyönyörűséggel. (A Székesegyház legféltettebb kincse Szent Nazarius 16. századi kőszarkofágja.)

A híres utazók szerint mégis Bled városa az igazi túristalátványosság. A Bledi-tó kis szigetén található a Csodatevő Madonna kegytemploma, a Bled vára pedig semmihez sem fogható képet fest az egyébként is színes városképbe. A vár egy 100 méter magas, függőleges sziklafal tetején található, mesébeillő környezetben. A város nyugodt, jelzőkkel kifejezni nem lehet szépségét, ráadásul számos kikapcsolódási lehetőséget ígér: miután hódoltunk a kultura oltáránál, választhatunk, hogy természetes, ill. termál vízben mártóztassuk-e meg megfáradt lábunkat. Ha pedig még mindig szomjazunk az aktív pihenésre: túrázhatunk, kenuzhatunk a bátrabbak pedig kipróbálhatják magukat a vadvízi evezés fehéren csillogó habjai között.

Fehér abrosz, ételtől roskadozó asztal

A szlovének vendégszeretete messzehíres! A programok mellett a kulináris élvezeteknek is hódolhatnak a turisták. Ahogy az az ország egészére is jellemző: az étkezési szokások is igen sokszínűek, felfedezhető bennük a “jószomszédi” viszony. Az ételeket tekintve sokat átvettek a környező népek konyhájából: az északi tájakon az osztrák, a tengerparton az olasz, keleten a magyar, délen a balkáni hatás érvényesül. Egy biztos: legyen szó tenger gyümölcseiről, fehér kenyérről sonkával, kolbásszal, grill ételről, palacsintáról, rétesről... szükségünk lesz a helyi, igen finom bor elfogyasztására a sok-sok finomság után. Nem sokban különbözünk a szlovén testvérektől: a minőség mellett a mennyiség is fontos! Oldjuk hát ki a nadrágszíjat: a szlovén nyaralás nem a fogyókúráról fog szólni!


Forrás: Képes Újság

Nincsenek megjegyzések: