Szeretnéd az őszt tüsszögés nélkül megúszni? Töltsd fel vitaminraktárad különleges immunerősítő receptjeinkkel!
Idén ősszel nemcsak a szokásos nátháktól kell tartanod, hiszen tombol az influenzajárvány is. A fertőzések ellen pedig elsősorban nem az oltás, hanem az egészséges életmód védhet meg – a helyes táplálkozás, az elegendő alvás, a pihenés és mozgás, a kevés stressz. Még az sem elég, ha sok vitamint eszel – szükséged van kellő mennyiségű rostra és jó természetű bélbaktériumokra ahhoz, hogy a vitaminok és az ásványi sók kellőképpen felszívódjanak, célba érjenek. Ezek közül a legfontosabbak: C-vitamin, A-vitamin, karotin, D-vitamin, E-vitamin, szelén, cink, folsav stb. Az optimális mennyiségű vitamin bevitelében sokat segíthet, ha változatosan étkezel: ne ragaszkodj kedvenc ételeidhez, válassz mindennap új zöldséget, gyümölcsöt, keverd különböző arányban a növényi és az állati eredetű fehérjéket, vitaminokat!
Előételnek: sült fokhagymakrém pirítóssal
Hozzávalók:
- 1 fej fokhagyma
- teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítése: mosd meg a fokhagymát héjastul, majd egy olívaolajas tepsiben szedd gerezdjeire. Süsd addig, amíg a héja lehúzható nem lesz. Várj, míg langyosra hűl, majd foszd meg a héjától, és pürésítsd. Sózd, borsozd és a pirítósra kenve, friss zöldségekkel körítve tálald.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 db alma
- 1 póréhagyma
- 2-3 ek. méz
- 2 db húsleveskocka
- só, bors, szerecsendió, curry
- 5 dkg vaj
Elkészítése: a sütőtököt vágd félbe, magját kapard ki, és tedd be sütőbe. Kb. 200 fokon, 40-45 perc alatt lesz kész. Közben a vajjal párold meg a hagymát, majd csorgass rá 2-3 evőkanál mézet, és kicsit karamellizáld. Öntsd fel 1,2 vízzel, dobd bele a húsleveskockákat és a már megpucolt-felkockázott almát. Amikor megpuhult, kapard a puhára sült tök húsát a levesbe. Botmixerrel pürésítsd az egészet, majd ízesítsd: sóval, borssal, curryvel vagy más, a leveshez illő fűszerrel.
Kanalazós vitaminbomba – délutáni csemegének
Hozzávalók:
- 3 sárgarépa
- 3 alma
- fél citrom
- 1 evőkanál méz
Elkészítése: a répát és az almát pucold meg, majd reszeld le. Facsard rá a citrom levét, és keverd el benne a mézet. Fogyaszd frissen!
Klasszikus húsleves – light felfogásban
Hozzávalók:
- 1 pulykaszárny
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 zellergumó
- 1 karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 szem paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 10 szem egész fekete bors
- só
Elkészítése: a pulykaszárnyat tedd fel főni annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi. Közben pucold meg a zöldségeket, és a répát karikázd fel, a zellert, a fehérrépát, a karalábét vágd nagyobb darabokra, a többit pedig hagyd egészben. Ha a víz forr, szűrőkanállal szedd le a tetejéről a habot, majd add hozzá a zöldségeket és a fűszereket. Egészen kis lángon főzd minimum 2 órán át, de akár egész nap. Tálalás előtt szűrd le.
Forrás: Ács Borbála - Ötvenentúl.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése