2009. július 16., csütörtök

Szexuális felvilágosítás muszlim módra



Először jelent meg az Egyesült Arab Emírségekben fiataloknak szóló szexuális felvilágosító könyv. A több mint kétszáz oldalas kiadvány részletesen foglalkozik a házassággal, az együttéléssel, a különböző szexuális problémákkal, és számos valóságos történet is szerepel a könyvben.

Annak ellenére, hogy a kiadvány szerzője, Wedad Lootah, a Dubai Családi Bíróság munkatársa bemutatja az iszlám vallásnak a házassággal, illetve nemi élettel kapcsolatos nézeteit, igen sokan fogalmaztak meg bírálatot a leírtakkal összefüggésben. Sokan – többnyire férfiak – azt mondják, a könyv egy tabutémát feszeget, amelyről egyáltalán nem kellene nyilvánosan beszélni. Olyanok is akadtak, akik egyenesen „hitetlennek” és „bűnösnek” bélyegezték a kiadvány íróját. Másrészt viszont lelkes támogatói is vannak a könyvnek. Véleményük szerint égetően szükség van az ilyesfajta tájékoztató, felvilágosító jellegű írások megjelentetésére. Hiszen az arab világban többnyire valóban a szőnyeg alá söprik a nemiség kérdéseit. Csakhogy a tudatlanság sok-sok gond és baj forrása – mutatnak rá a szexuális felvilágosítás hívei.

AFP
Házasság, szex, párkapcsolat - diákoknak

Wedad Lootah ugyanakkor egyáltalán nincs meglepődve a bírálatok hevességén. Néhány évvel ezelőtt már javasolta a szexuális felvilágosító kampány megkezdését az Egyesült Arab Emírségek iskoláiban. Felvetése akkor is heves ellenállásba ütközött. „Azt hiszem, akik nem olvasták el a könyvemet, természetesen nem is érthetik meg, hogy elsősorban azokhoz a párokhoz kívántam szólni, akik a házasságot tervezgetik. A fiataloknak szükségük van a nemi felvilágosításra, de természetesen az életkori sajátosságaiknak megfelelően kell őket beavatni a felnőtt élet rejtelmeibe” – fejtegeti a szerző.

Wedad Lootah egyébként viseli a muzulmán nők jellegzetes ruhadarabját, a csadort. Mint mondja, könyvét a kiadás előtt több muszlim hittudósnak bemutatta, így például Dubai főmuftijának is. „Egyikük sem emelt kifogást” – jelenti ki a szerző. Akit a saját, a bíróságon szerzett tapasztalatai ösztönöztek a kiadvány elkészítésére. Az egyik esetben például egy férfi azért kívánt elválni a feleségétől, mert az asszony nem volt hajlandó eleget tenni az „ura” bizonyos „kívánságainak”.

Egy másik esetben pedig egy harmincöt éve házasságban élő asszony kívánt elválni a férjétől azért, mert soha nem talált örömet a nemi életben a három és fél évtized alatt. „Szegény asszony kizárólag a férje önzését okolta, holott teljesen tudatlan volt a szexualitás terén” – mondja Wadad Lootah. „Nagyon sok ügy nem is kerülne a bíróság elé, és nem lenne annyi válás, ha a házasfelek megfelelő szexuális nevelésben részesültek volna” – magyarázza az Egyesült Arab Emírségek első nemi felvilágosító kiadványának szerzője.


Forrás: Origo

Nincsenek megjegyzések: