2009. július 29., szerda

Kevin Spacey, "Hollywood kaméleonja"




"Minél kevesebbet tud rólam a közönség, annál könnyebb meggyőzni őket, hogy én vagyok az a karakter a vásznon" - vallja az 50. életévét július 26-án betöltött Kevin Spacey. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész alakításait és magánéletét is a titokzatosság lengi körül, néhány tényt mégis biztosan tudni róla.



Így például azt, hogy Kevin Fowler néven született, a Spacey művésznév nem Spencer Tracyre utal, hanem ez anyja leánykori neve. Izgága gyermekként nehezen tűrte a család állandó költözéseit és az iskolai fegyelmet, nővére játékait felgyújtotta, osztálytársaival állandóan verekedett, még a katonai iskolából is kicsapták. Csak kamaszként, a színjátszó körben talált magára, főként Jack Lemmonért rajongott. 1986-ban megadatott neki, hogy példaképével egy színpadon állhasson, közös munkájuk bevallása szerint életét is megváltoztatta. A Jilliard Egyetem drámatagozatának elvégzése után kisebb off-Broadway-szerepek következtek, majd 1982-ben a Broadway közönségét is meghódította.
Jellegzetes arcára és sokoldalú tehetségére a filmes szakma is felfigyelt, igaz kezdetben karakterszínészként könyvelték el. "Felsőbb osztályba" 1994-ben, a Közönséges bűnözők után léphetett, a nézőt az utolsó pillanatig az orránál fogva vezető krimiben a szélhámos és kisstílű kripli meghozta számára a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Még ugyanabban az évben pszichopata gyilkosként büntette az emberiséget a Hetedik című thrillerben, majd a Szigorúan bizalmas (L. A. Confidential) című krimiben Kim Basinger partnere volt.
Második Oscar-díját 2000-ben az Amerikai szépség című film főszerepéért kapta, ebben egy szürke és unalmas családfőt játszott, aki a tragikus következményeket vállalva is ki akar törni a hétköznapok világából. A K-PAX - A belső bolygó című sci-fiben nemcsak a filmbéli pszichiátert, hanem a nézőket is elbizonytalanította egy messziről jött idegen alakjában. A Bobby Darin énekes életéről készült A Tengeren túl című filmben sokak szerint jobban énekelt, mint akiről a film szólt, 2006-ban elvállalt egy szerepet a Superman visszatér című sci-fiben. 1996-ban megpróbálkozott a rendezéssel, a kritika dicsérte is, azonban a hatmillió dollár költségvetéssel készült Albinó alligátor alig 400 ezer dollár bevételt hozott. Produkciós cége mellett ideje és pénze jelentős részét fiatal írók és filmesek támogatásának szenteli.
Ő maga a színházat érzi igazi otthonának. 2003 óta a legendás londoni Old Vic színház művészeti igazgatója, ahol rendez és Shakespeare-szerepeket is játszik. 2008 októberében az Oxfordi Egyetem vendégprofesszorának nevezték ki, terveiben szerepel a brit állampolgárság megszerzése.
Spacey több, minden idők "legjobb gazembereit" összegző listán szerepel előkelő helyen. Az Empire magazin a kilencvenes évek legjobb színészének választotta, az Entertainment a legjobb 25 színész, míg az amerikai People magazin a legjobban öltözöttek közé szavazta be. Spacey magánéletét óvja a nyilvánosságtól, csak annyit tudni, hogy felesége nincs, kutyája van, rajong a profi birkózásért és szeretne megmászni egy nagyon magas hegyet.


MTI

Nincsenek megjegyzések: