2009. július 17., péntek

AZ AFRIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY SEGÉLYAKCIÓJA




Magyarok a kontinens szívében

Az Afrikáért Alapítvány, az ADRA Magyarország, az ADRA Ausztria, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, valamint a Baptista Szeretetszolgálat és több támogató magánszemély adományával útnak indulhatott több millió forint értékű segélyt tartalmazó konténereket, melyek 2009. június 29-én érték el Gomát. Az adományok célhoz jutását és szétosztását az Afrikáért Alapítvány vezetője, France Mutombo és az Alapítvány egyik önkéntese, Váczi Péter koordinálta. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megdöbbentő jelentést tett közzé: az emberiség egyhatoda, összesen 1 milliárd 20 millió ember éhezik szerte a világon, azaz nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz.

„Az éhezők száma százmillióval magasabb az egy évvel korábbinál” – áll a FAO közelmúltbeli jelentésében. A nemzetközi szervezet álláspontja szerint a kialakult helyzet komoly kockázatot jelent a világ békéjére és biztonságára nézve.
Ezt bizonyítják a politikai puccsok; törzsi ellentétek és a kontinens nyersanyagait kihasználó csempészek tevékenykedései. Ezek határozzák meg a harmadik kontinens mindennapjait.

Jelenleg is polgárháború zajlik a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti – Észak-kivu – tartományában. A kormány katonái és a lázadók között hónapok óta folynak véres harcok. Ennek következményeként több százezer ember kényszerült otthona elhagyására.

A menekültek 80%-a nő és gyermek, akik a különböző ideiglenesen felállított táborokban próbálnak az erőszak elől menedéket találni. A harcok sújtotta keleti országrész központja Goma, melynek körzetében három menekülttábor van, melyből a legnagyobb, a Muhimba-tábor harmincezer lelket számlál, emellett működik két kisebb tábor is, ahol összesen hétezer ember tengődik.

A Ruanda-Kongó határsávjában élő emberek mindennapjait úgyszintén az állandó polgárháború keseríti meg. Érthető hát, hogy a szub-szaharai térségben a szegénység és az éhezés természetes fogalmak, hiszen a Szaharától délre eső területeken, a lakosság 32 százaléka, azaz 265 millió ember éhezik.

Az Afrikáért Alapítvány civil kezdeményezésre létrejött, közhasznú fejlesztési-segélyezési szervezet. A nonprofit szervezet oktatási, szociális és egészségügyi téren végez tevékenységet: a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Etiópiában.

Bejegyzésére először Magyarországon (2002), majd a Kongói Demokratikus Köztársaságban (2004) került sor.

Az Afrikáért Alapítvány célja a harmadik kontinensen: oktatási, szociális és egészségügyi téren nyilvánul meg, míg Magyarországon: tolerancia-és ismeretterjesztő előadások, kulturális programok formájában, hiszen így érheti el legnagyobb célját: a társadalom formálását.

Az Afrikáért Alapítvány több millió forintos adománya a C.H. Robinson Kft. segítségével jutott el a menekültekhez.

A szállítmány a következő adományokat tartalmazta: 20 darab kórházi ágy, női, férfi, gyermek ruhanemű, iskolaszerek, orvosi műszerek és egy mobil röntgengép: ADRA Hungary és az ADRA Ausztria jóvoltából, amely egyrészt egy helyi kórházba, valamint a menekülttábor sürgősségi ellátást nyújtó kórházába.
Tartós élelmiszerek, gyermek tápszerek, takarók a Baptista Szeretetszolgálattól, melyek a nyári iskolai szünet miatt kevesebb ellátásban részesülő kisdiákok között került szétosztásra. Két darab professzionális orvosi műszertáska a Magyar Külügyminisztérium adományaként, melyet a menekülttábor, valamint a helyi kórház kapott meg.

ISKOLÁK:
Othniel Általános és Középiskola, Kinshasa, Kongói Demokratikus Köztársaság, 1700 diák tanul az iskolában
Ngamanzo falu iskolája, Kinshasától 70 km-re, Kongói Demokratikus Köztársaság, szeptembertől 400 diák tanulhat az iskolában
Matonge falu, Kongói Demokratikus Köztársaság, jelenleg 40 gyermek oktatását tudja ellátni
New Hope Center for Children központ (árvaház, iskola és kórház), Ambo, Etiópia – építés alatt

KÓRHÁZAK:
Mondial Klinika, Kinshasa, Kongói Demokratikus Köztársaság
Bangu Kórház, Bangu, Kongói Demokratikus Köztársaság
New Hope Center for Children központ (árvaház, iskola és kórház), Ambo, Etiópia – építés alatt

ÁRVAHÁZAK:
CARO árvaház, Kinshasa, Kongói Demokratikus Köztársaság, 30 gyermek él az árvaházban
New Hope Center for Children központ (árvaház, iskola és kórház), Ambo, Etiópia – építés alatt

Minden intézményben ellátott diák segítésére speciális támogatási rendszert hoztak létre, melynek keretében az egyes gyerekeket támogatni lehet tanulmányaikban, ruházkodásukban, élelmezésükben, attól függően, hogy az adott gyerek milyen ellátást igényel, illetve milyen családi háttere van.
Támogatási rendszerükben ma már több ezer gyerek vesz részt, akiknek magyar támogatójuk 2500-5000 forint közötti összeggel járul hozzá tanulmányihoz illetve árva esetében, az árvaházi ellátásához.

Annak érdekében, hogy a kuratórium projektjei és támogatásai hitelesek, és átláthatóak legyenek, biztosítja a támogatók számára a levelezés lehetőségét a támogatott gyerekekkel, illetve Magyarországon egyedülálló speciális utazási formát hozott létre: a humanitárius turizmust, melynek keretében az utazók megismerhetik a valódi Afrikát, valamint személyesen is ellátogathatnak a támogatott intézményekbe és találkozhatnak az „örökbefogadott” gyerekeikkel.


Hegedûs Viktória (1989, Budapest – Vecsés)
E-mail: ribizleeviki@citromail.hu

Forrás: PR Herald


Nincsenek megjegyzések: