2009. május 16., szombat

Dr. Gerle Margit DLA keramikus művész : Biomorph

Kiállító: » GERLE Margit
2009. május 16. – 2009. június 6.
Museion No. 1 Galéria


A kiállítást szombaton 16 órakor Szeifert Judit művészettörténész nyitja meg




Gerle Margit 1973-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola (Budapest) Szilikát Tanszékén. 1977-től számos egyéni kiállításon mutatta be műveit, Budapesten, Szegeden, Balatonbogláron, Gyulán, Szentesen, illetve külföldön, Szabadkán, Berlinben, Bécsben, majd Hollandiában az Európai Kerámiaművészeti Központban, az itáliai Brescia városában, Japánban a Nemzetközi Képzőművészeti Központban. Rendszeresen részt vett az iparművészet, kerámiaművészet, szobrászat és papírművészet terén rendezett országos és nemzetközi kiállításokon, pályázatokon; hazai és nemzetközi művészcsoportokkal dolgozik együtt, előadásokat, workshopokat tart hazai és külföldi egyetemeken, nemzetközi konferenciákon. Művészi tevékenységét a Nemzeti Kulturális Alap, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió, valamint a finn Design, a Római Magyar Akadémia, a Holland Kulturális Minisztérium, az UNESCO-Aschberg ösztöndíj, a japán Aomori alapítványi ösztöndíj támogatta. Számos díjat nyert el, 2005-ben kapta meg a Ferenczy Noemi állami díjat. Napjainkig közel ötven murális munkát készített itthon, Ausztriában és az Amerikai Egyesült Államokban. Művei jelentős magán- és közgyűjteményben egyaránt megtalálhatók, munkásságát hazai és külföldi szakértők értékelték jelentős szaklapokban.

Gerle Margit Kecskeméten él és alkot, szobrászattal és építészeti kerámiával foglalkozik.

Esztétikai és technológiai kutatómunkával már főiskolai tanulmányai óta foglalkozik: egy-egy témához kötődnek, és különféle, természetes anyagok együttes használatával készültek a Védett növények, Védett állatok, Biomorph címet viselő műtárgy együttesei.

2005. évi doktori értekezésének, kiállításának címe „Papír, Agyag, Papíragyag” volt. Füzi László jellemző megállapítása szerint: „Gerle Margit munkáinak egyik legfontosabb jellemzője az anyag lehetőségeinek keresése […]. Újabban papír és kerámia kapcsolatnak megteremtésére törekszik, nem utolsósorban hollandiai és japán útjának, megfigyeléseinek, tapasztalatainak köszönhetően.” A karton- és papírféleségekre, valamint a kerámia- és porcelánmasszákra jellemző formálási módokat, kifejező erőt párosítják ezek az úttörő művek. A különféle anyagra külön-külön jellemző adottságokat tovább bővítette Gerle Margit a két anyag, a papír és a kerámia anyagának speciális keverékével is. Elemző, kutató módszere egy nyelvész, vagy egy természettudós munkamódszeréhez hasonlítható; az egyes műtárgyak egy fantázia világról készült atlasz lapjai is lehetnének, - elvont módon bár, de a természethez kötődnek: a művészet örök feladatát teljesítik, a natura titkait csodálják, teszik láthatóvá.

A Biomorph témához kapcsolódnak Gerle Margitnak azon papírszobrai és rajzai, melyeket a budapesti „Kultucca” rendezvényei, a XI. Plein – Art Kortárs Művészetek Fesztiválja keretében, május 16-án, a Museion No.1. Galériában megnyíló kiállítás mutat be. Alkotójuk a természet lényegét kívánja általuk megragadni, minimalizmus, puritán kifinomultság jellemzi formaalkotását és színeit is. A perforációkkal, a síkok átláthatóságával téri gazdagságot ad ezeknek az utóbbi két esztendőben készült, meditációra ösztönző műveinek.

A kiállítás június 6-áig tekinthető meg, így az idei ferencvárosi Papírvarázs Fesztivál programját is gazdagítja.


Forrás: Artportál

Nincsenek megjegyzések: