2009. augusztus 17., hétfő

Érzelmi erőszak



„Ki vesz látleletet a lelki sebekről?”


Ancsel Éva

Előfordul, hogy partnered (barátod, barátnőd, férjed, feleséged vagy élettársad) rossz érzéseket keltett benned anélkül, hogy megütött volna? Előfordul, hogy azon gondolkozol, vajon te tehetsz-e arról, amiért nem bánik veled jobban? Ha igen, akkor ez a szórólap hozzásegíthet, hogy világosabban láss.

Az itt következő kérdések segíthetnek abban, hogy eldöntsd, csak rossz passzban vagytok, vagy netán a partnered bántalmaz, és te magad érzelmi erőszak áldozata vagy. Jelöld a leginkább igaz választ: „gyakran”, „néha” vagy „soha”.

Érzelmi erőszak teszt


I. ELSZIGETELÉS
1. Dühös a partnered, ha mással beszélgetsz vagy telefonálsz? GyNS
2. Felbontja a leveleidet? GyNS
3. Távol tart a barátnőidtől vagy barátaidtól? GyNS
4. Dühös, ha egy kicsit később érsz haza? GyNS
5. Megkívánja, hogy mindig otthon legyél, amikor ő otthon van? GyNS

II. ÁLLANDÓ AGGÓDÁS
6. Aggódsz amiatt, hogy le fogja szólni a sminkedet vagy a ruhádat? GyNS
7. Szoktál tőle engedélyt kérni, hogy találkozz valakivel vagy elmenj valahová? GyNS
8. Szoktál arra figyelni, hogy nehogy olyasmit mondj, amitől feldühödik? GyNS
9. Szoktad azt érezni, hogy „tojáshéjon jársz”? GyNS

III. MEGALÁZÁS, LENYOMÁS
10. Van olyan, hogy lehülyéz, picsának vagy kurvának nevez? GyNS
11. Szokta mások előtt részletezni, hogy „mi a baj” veled? GyNS
12. Csináltatott veled olyasmit, amitől szégyellted magad? GyNS
13. Szokta azt mondani, hogy úgyse kellenél másnak? GyNS

IV. FENYEGETÉS
14. Szokott azzal fenyegetőzni, hogy elhagy? GyNS
15. Mondta már, hogy ha elhagyod, beleőrül, elveszi tőled a gyerekeket vagy öngyilkos lesz? GyNS
16. Volt olyan, hogy nem engedett el valahová, mert nem azt csináltad, amit mond? GyNS
17. Fenyeget azzal, hogy megver, vagy vert már meg, amikor nem engedelmeskedtél? GyNS

V. ROSSZULLÉT ÉS FÁRADTSÁG
18. Előfordult már, hogy nem hagyott békén, amíg mindent el nem mondtál régebbi kapcsolataidról? GyNS
19. Igaz rád, hogy annyira igyekszel a kedvében járni, hogy teljesen ki vagy merülve? GyNS
20. Előfordul, hogy betegnek érzed magad, miközben nem tudod, hogy mi bajod? GyNS
21. Vannak dolgok, amik a megismerkedésetek óta már nem mennek olyan könnyen, mint azelőtt? GyNS

VI. APRÓ KÖVETELÉSEK
22. A partnered elvárja, hogy az étel percre pontosan kerüljön az asztalra? GyNS
23. Elvárja, hogy a lakás mindig ugyanolyan tiszta és rendezett legyen? GyNS
24. Részéletesen beszámoltat arról, hogy mire költöd a pénzt? GyNS

VII. MÉZES-MÁZOS BESZÉD ÉS FENYEGETÉS
25. Előfordul, hogy partnered goromba vagy durva veled, utána pedig maga a megtestesült kedvesség és gyöngédség? GyNS
26. Előfordul, hogy megütött, majd ajándékot hozott vagy elvitt vacsorázni? GyNS
27. Amikor úgy döntesz, hogy elhagyod, fogadkozik, hogy megváltozik? GyNS

VIII. „MEGŐRJÍTÉS”
A partnered az egyik nap ezt mondja, a másik nap pedig pont az ellenkezőjét. Esetleg lényegtelen dolgokról hazudik, majd később kijelenti, hogy bolond vagy, és csak képzelődsz. Teljesen elbizonytalanít és összezavar. Talán már te magad is kezded azt gondolni, hogy megőrültél.
Történik veled ilyesmi? GyNS

IX. ELHANYAGOLÁS, SEMMIBEVEVÉS
A partnered nem figyel rád, amikor beszélsz hozzá, nem válaszol a kérdéseidre. Nem törődik a sikereiddel, gondolataiddal és érzéseiddel. Sosem beszél a saját teveiről, gondolatairól vagy érzéseiről. Szándékosan hátráltatja a tanulásodat vagy munkádat, nem ad pénzt ételre vagy a gyerekek ellátására.
Történik veled ilyesmi? GyNS

Nincsen „jó” és „rossz” eredmény. Nézd át, hogy a válaszod hányszor volt „néha” és a „gyakran”. Ha több mint kétszer, akkor előbb-utóbb szembe kell nézned azzal, hogy a kapcsolatodban rendszerszerűen van jelen a kontroll és az érzelmi erőszak. Az érzelmi erőszakról nemcsak azért kell tudnod, mert szomorú és fájdalmas dolog olyan emberrel együtt lenni, aki bánt téged, hanem azért is, mert a partnerüket testileg vagy szexuálisan bántalmazó emberek minden esetben érzelmi erőszakkal készítik elő a későbbi veréseket és nemi erőszakot. Ha ez a teszt megerősítette a rossz érzéseidet, hogy a kapcsolatodban valami nincs rendben, egy dologban biztos lehetsz: a kapcsolat nem lesz jobb, hanem valószínűleg egyre rosszabb lesz.

Fontos tudnod, hogy az alkalmankénti bántás nem ugyanaz, mint a bántalmazás. Időnként mindenkivel előfordulhat, hogy türelmetlen vagy fáradt, és ezért goromba, vagy pedig valamilyen módon megpróbál uralkodni a másik felett. Egy jól működő kapcsolatban lehet ezekről az epizódokról beszélni. Az érzelmi bántalmazás alapja az egyirányúság és a rendszeresség, amellyel az egyik fél a másikat az érzelmein keresztül kordában tartja.

A rendszeresség sok cselekedet formájában megjelenhet, melyek mind arra irányulnak, hogy partnered rávegyen az engedelmességre. Gyakori, hogy úgy viselkedik, mintha nem tudnál önálló döntéseket hozni, és úgy kezel, mint egy hülyét vagy megbízhatatlan kisgyereket. Vagy fenyeget, amikor el akarod hagyni. Esetleg hirtelen megváltozik, és ezzel próbál rávenni, hogy maradj. Néha édes és kedves veled – éppen csak annyira, hogy életben tartsa benned a reményt.

Érdemes újra elolvasnod a fenti kérdéscsoportok címeit, és átgondolnod, hogy te melyikfajta erőszaktól szenvedsz a leggyakrabban. A fenti listán szereplő módszerek mindegyike a másik feletti kontroll fenntartására szolgál. A börtönökben, koncentrációs- és hadifogolytáborokban ezeket a technikákat gyakran alkalmazzák, hogy megtörjék a foglyokat. Az ilyen technikákat összefoglalóan „agymosás” néven ismerjük.

Miért kell az agymosás? Azért, mert az embereket akkor sem lehet teljesen kontrollálni, ha be vannak zárva. A rácsok és az őrök csupán a külső kereteket biztosítják. Ahhoz, hogy valakit teljes irányítás alá lehessen vonni, a lelkét és a gondolatait is kontrollálni kell. Ezt a leggyakrabban úgy lehet elérni, ha elhitethetjük vele, hogy gyenge és értéktelen. Ha valaki rémült, tehetetlennek és értéktelennek érzi magát, akkor nem próbál meg helyzetén változtatni, akármilyen rossz legyen is az. Ha a fentiek rád is igazak, akkor ennek nagy valószínűséggel a partnered az oka. Lehet, hogy te is agymosás áldozata vagy.

Nem biztos, hogy partnered átgondoltan csinálja veled ezeket a dolgokat. Talán még magának sem vallja be, hogy amit veled csinál, az agymosás és érzelmi erőszak. Lehet, hogy azt mondja, csak azért csinálja, mert aggódik érted és szeret. Tudnod kell azonban, hogy a szeretet nem érzés, hanem viselkedés. Ha valaki azt mondja, hogy szeret bennünket, ám a szavaival és cselekedeteivel megaláz, fájdalmat okoz, kicsivé és gyengévé tesz, akkor ez nem szeretet. A szeretetnek nemcsak a szavakban, hanem a viselkedésben is meg kell mutatkoznia.

Ha úgy érzed, veled is ilyesmi történik, meg kell törnöd a hallgatást és az elszigeteltséget. Beszélgess erről a szórólapról egy megértő családtaggal vagy barátnővel. Ha a partnereddel akarnád megbeszélni, készülj fel rá, hogy ellenségesen vagy agresszíven reagálhat. Ha nincs a környezetedben megértő ember, hívd a NANE Egyesület segélyvonalát, vagy bármilyen más lelki segély vonalat, ahol megértik a problémádat. Beszélj a dologról olyan emberekkel, akik tudják, hogy mi történik veled, és gyakorlati segítséget tudnak nyújtani abban, hogy mit tehetsz.


Ajánlott olvasmányok:

Magyarul:

Miért marad?

Anne Dickson: A teljes jogú nő

Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak

Susan Forward: Mérgező szülők

Morvai Krisztina: Terror a családban. A feleségbántalmazás és a jog

Angolul:

Patricia Evans: The Verbally Abusive Relationship

További hasznos információk, valamint hazai és nemzetközi linkgyűjtemény található a http://www.nane.hu címen.

Kiadja a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület
1447 Budapest, Pf. 502.
Telefon: 267-4900, 80/505-101 (1800-2200)
E-mail: info@nane.hu, Internet: http://www.nane.hu

Ez a szórólap a Partnership for Tomorrow támogatásával készült. Szabadon fénymásolható!

Nincsenek megjegyzések: