2014. március 22., szombat

Tim Berners-Lee: "Az internet sem tökéletes"




Az 58 éves szakember 25 évvel ezelőtt alkotta meg a World Wide Webet. A Spiegel magazinnak arról beszélt, milyennek látja ma az internetet.

 

"Őszintén szólva egyszerre vagyok büszke, hitetlenkedő és aggódó a World Wide Web kapcsán. Úgy gondolom, hogy mindenki nagyon büszke lehet arra, amit sikerült kihozni belőle - különösen igaz ez az együttműködés szellemére, ami lehetővé tette ezt a fantasztikus

fejlesztést. Másrészt mindez fenyegetve van, mert a világháló hatalmas áttörés lett és az életünk minden részét érinti. Éppen ezért a kormányok, nagy szervezetek és multinacionális cégek körében megfigyelhető az a veszélyes trend, hogy ellenőrizni akarják az internetet."

"Mindenekelőtt az vált világossá, hogy mennyire felügyelet nélkül működnek Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok kémrendszerei. Ezen változtatni kell. Minden egyes országnak, amely például a bűnözés felderítése miatt online kémkedik be kell bizonyítania azt, hogy a megszerzett információkkal soha nem él vissza. Tiszteletben kell tartani az egyes emberek magánéletét, a megszerzett adatokat nem szabad kereskedelmi célokból felhasználni. Számomra a magánélethez fűződő joghoz hozzátartozik az is, hogy nem kémlelnek ki és nem akadályozzák meg az információkhoz való hozzáférésemet. Emellett fontos a különböző platformokhoz és politikai honlapokhoz való szabad hozzáférés is. Kivételt képeznek azok a portálok, amelyek illegális és borzalmas tartalmakat terjesztenek."

"Az internet különböző szegmensekbe való felosztása nagyon rossz ötlet. A World Wide Web ugyanis pont azért tudott ilyen robbanásszerűen növekedni, mert univerzális volt és nem volt figyelemmel az országhatárokra. Biztosítanunk kell, hogy a világháló továbbra is szabad terület maradjon. Mindenekelőtt azt szeretném, hogy közösen beszéljünk erről a dologról. Létrehoztunk egy honlapot, ami a webwewant.org címen érhető el. Az idei évet arra kellene felhasználnunk, hogy rögzítsük azokat az értékeket, amiket felhasználóként mindenképpen fontosnak tartunk. Szép lenne, ha az államok ezeket az eredményeket összevetnék a jelenlegi törvényekkel és kiderülne, hogy hol van szükség változtatásra." - jelentette ki a szakember.

Tim Berners-Lee úgy vélte: természetesen alapvetőnek kell lennie az internetezés jogának. Még mindig csak kevesebb, mint az emberiség fele tudja használni a webet, de ezen a mobilinternet elterjedése segíthet. Ugyanakkor Afrikában sok embernek legfeljebb egy 10 dolláros mobilja van, amin nincs böngésző. A döntő kérdés az, hogy milyen mértékben lehet csökkenteni egy böngészővel ellátott egyszerű okostelefon árát, a következő pedig az, hogy az emberek milyen adatdíjcsomagokat engedhetnek meg maguknak. További komoly problémát jelent az a gyakorlat, mely szerint nagy nemzetközi távközlési konszernek megígérik egy országnak: minden helyi iskolát ingyen csatlakoztatnak az internethez, ha cserébe monopolhelyzetbe kerülhetnek. Mindez magasan tartja az árakat és akadályozza az innovációt.

"Amikor Genfben a CERN-nél kifejlesztettem a webtechnológiát, volt egy konkurens rendszer, aminek Gopher volt a neve. Nem találtam annyira jónak, mint a webet, de régebbi volt és többen használták. Valamikor azt mondta a Gophert fejlesztő Minnesotai Egyetem, hogy a kereskedelmi célú alkalmazásokért pénzt fog kérni. A Gopher forgalma azonnal lezuhant és az emberek a World Wide Webre váltottak. A CERN menedzsmentje erre közölte 1993. április 30-án, hogy a weben nem lesznek ilyen díjak. Ez egy fontos lépés volt, mert egy trendet indított el" - emlékezett vissza Tim Berners-Lee. A szakember szerint semmi sem tökéletes, így az internet sem. Fontos, hogy az Amerikai Egyesült Államok formálisan is biztosítsa az ICANN függetlenségét, szerinte egy ilyen modell a megfelelő megoldás lehet a jövőre nézve.



Forrás: sg.hu

Nincsenek megjegyzések: