2014. március 23., vasárnap

Magyar-Lengyel Barátság Napja




.
A  Nobel-díjas Czeslaw Milosz verseit, a lengyel népzenét, Szent Kinga kalandos életét és a magyar-lengyel gazdasági kapcsolatokat is bemutatja a Kossuth Rádió a magyar-lengyel barátság napjának alkalmából tartott tematikus napján vasárnap.


 Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió intendánsa az MTI-nek elmondta, hogy kora reggeltől késő estig, csaknem minden műsorban megjelenik majd a lengyel tematika. Az Európai időben a néhány napja Antall József-díjjal kitüntetett budapesti lengyel nagykövettel, Roman Kowalskival beszélgetnek, kora reggel lengyel népzenére ébredhetnek a hallgatók, a
Regényes történelemben pedig Árpád-házi Szent Kinga kalandos életével ismerkedhetnek meg.

Az érdeklődők az Esti sétában megtudhatják, miért világhírű a lengyel plakátművészet, hallhatnak a csütörtökön bemutatott Walesa - A remény embere című új Andrzej Wajda-filmről, a G7-ben a magyar-lengyel gazdasági kapcsolatokról lesz szó. A Vers napról napra című műsorban Zbigniew Herbert verseit Szabó Gyula és Tordy Géza mondja el, a Nobel-díjas Czeslaw Milosz szövegeit pedig Andorai Péter és Balkay Géza - sorolta fel az intendáns.

A kulturális témák mellett teret kapnak az érintettek is: kapcsolják majd Tischler Jánost, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatóját, a késő esti Egy hazában című műsorban Magyarországon élő lengyelek kapnak szót, továbbá egy gdanski általános iskola tanulói és tanárai beszélnek majd arról, hogy mit jelent nekik a magyar kultúra.

Pásztor Zoltán elmondása szerint a tematikus nap gondolata összekapcsolódik egy másik tervvel, a lengyel piacok nyolcvanas évektől kezdődő történetének a bemutatásával, amelyet Tischler János kezdeményezett. A Kossuth Rádió azért is tartotta emellett fontosnak, hogy megemlékezzen a lengyel-magyar barátság napjáról, mert nagyon sok magyarnak kötődik kellemes emléke Lengyelországhoz, illetve sokaknak fontos a közös történelem.

A magyar-lengyel barátság napját 2007 óta ünneplik arra emlékezve, hogy 2006. március 24-én Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. Idén az ünnep alkalmából péntektől kétnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök. 




Kapcsolódó tartalom: Árpád házi Szent Kinga


Forrás: MTI


Nincsenek megjegyzések: