2014. március 18., kedd

Bábu Fesztivál, bábszínházi világnap és kiállítás a Bábszínházban




A Budapest Bábszínház koordinálásában több, mint negyven résztvevő bábszínházzal és társulattal közösen március 21-én ünneplik a bábszínházak világnapját. Február 6-án kiállítás nyílik a budapesti teátrumban, márciusban pedig kezdődik az 5. BÁBU Fesztivál.

Rapid randitól a flashmobig


Több, mint húsz településen több, mint negyven résztvevő bábszínház, független társulat, oktatási intézmény, csoport, szakmai szervezet ünnepli március 21-én a bábszínházi világnapot. Lesznek programok városi főtereken és könyvesboltokban, piacokon és tömegközlekedési eszközökön.

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábszínházak világnapja is. 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő módon, a határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be – olvasható a sajtóközleményben. A világnapi ünnep kezdeményezője és koordinátora a Budapest Bábszínház.

Az eseménysorozat célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra, így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepévé válhat. Határon innen és túl több, mint húsz településről több, mint negyven társulat, csoport, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott, akik maguk találják ki és alakítják saját városukhoz a programokat. A Bábszínházi világnap fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, a budapesti események, amelyek védnöke Tarlós István főpolgármester, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapi rendezvényei közé tartoznak.

Budapest több pontján lehet majd találkozni a Budapest Bábszínház művészeivel. A főváros több gyógyfürdőjében láthatnak vízi etűdöket a vendégek, bábturisták érkeznek a MÁV-val, bábok bukkanhatnak fel a BKV tömegközlekedési eszközein, könyvesboltokban, klasszikus muzsikára elevenednek meg az Operában, a Budapest Bábszínház előcsarnokában pedig délután és este várják kézműves programokkal az érdeklődőket, akik közül a bátrak egy bábos rapid randin is részt vehetnek. A Mikropódium ezúttal a Vörösmarty téren nyílik meg, ebédidőben pedig érdemes lesz a Jókai tér környékén lenni, ahol a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előtt a HUPS Crew ad bábkoncertet. A báb is ember! címmel lesz térperformansz a Gutenberg téren, a Trambulin Színház vezetésével. Az eseménysorozatból nem marad ki a Stúdió K, és a Bethlen Téri Színházat se hagyják ki a nap folyamán a báb rajongói és a műfaj csodáival még csak ismerkedők.

Az összes vidéki kőbábszínház részt vesz a programban. Ízelítőül néhány esemény: Békéscsabán Pocakmesével várják a 3 év alattiakat, Debrecenben a Deszka Fesztivál és a MODEM új kiállítása nem marad bábmentes, Kecskeméten a piaccsarnokban fognak bábozni, Miskolcon vetélkedőt rendeznek, Pécsen bábos flashmob lesz a Széchenyi téren, Győrben pedig Báb on Air címmel mutatják be a műfaj izgalmait. A független alkotók sem maradnak ki a rendezvénysorozatból: Szegeden vásári bábjáték lesz a Dugonics téren, Kaposváron a Bábszíntérben, Hottón pedig a faluházban előadással és kézműves foglalkozással várják a közönséget.

A határon túli magyar bábosok is bekapcsolódtak a bábszínházi világnapi eseményekbe: Szatmárnémetiben fordított előadásra kerül sor, a temesváriak ezen a napon a szórványban játszanak, Marosvásárhelyen bábkiállítás nyílik, bemutatót tartanak és flashmobot szerveznek, Kolozsváron pedig a Váróterem Projekt színészei és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar hallgatói is különleges eseményekkel készülnek.

Szerelmes párok – szerelmes bábok

(kiállítás tárlatvezetéssel)

A Budapest Bábszínház a Koós Iván Galériában továbbra is nagy figyelmet fordít a hazai báb- és színháztörténet kiemelt alkotóinak bemutatására. A 2013/2014-es évad második kiállítása a Trisztán és Izolda premierjéhez kötődik, és a színház fennállásának 64 szezonja alatt színre lépett szerelmes párokat mutatja be.


A február 6-án nyíló és az évad végéig látogatható tárlaton – amelynek kurátora Balla Margit képzőművész, bábtervező – egyaránt láthatóak gyerekeknek és felnőtteknek készült előadások, prózai és zenés produkciók, klasszikus drámák és mesék adaptációinak szereplői. A legendás egyéniségek és ma is alkotó tervezők bábjai által az érdeklődők végigkalandozhatnak az Állami, majd Budapest Bábszínház nagy korszakain, megismerhetik a világot bejárt emblematikus előadásokat.

Megtekinthetőek többek között a Garas Dezső rendezte Az ember tragédiája főszereplői (az előadás a 2014/2015-ös évadban ismét repertoárra kerül), a számos országban vendégszerepelt, felnőtteknek készült, nem csupán színház-, de zenetörténetileg is revelációként hatott A csodálatos mandarin, A fából faragott királyfi, a Petruska, A pagoda hercege bábjai. A kiállításon láthatóak évtizedekkel ezelőtt és az utóbbi években készült produkciók izgalmas képzőművészeti világú, egyedi technikai megoldású bábjai, tervezőik között hazai és külföldi művészek egyaránt megtalálhatóak. A tárlaton szerepelnek mások mellett a Bábszínház emblematikus tervezői, Bródy Vera és Koós Iván, valamint a festőművészként ismert Ország Lili, Balla Margit, Orosz Klaudia munkái. Vannak olyan művek, amelyeket a színház több alkalommal is műsorra tűzött (például A szarvaskirály, Árgyélus királyfi, Rózsa és Ibolya), ezekből a különböző feldolgozásokból is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők.

Az idei évad újdonsága a kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetés, amelyen havi egy alkalommal – csoportoknak bejelentkezés alapján is – a nézők játékos foglalkozás keretében ismerhetik meg a bábok történetét. Az időpontok megtalálhatóak a színház aktuális havi műsorában.


5. Bábu Fesztivál

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Budapest Bábszínházban a BÁBU – Bábfesztivál Budapesten elnevezésű eseménysorozatot. A fesztivál március 17-től 20-ig tart.


Forrás: http://7ora7.hu/


Nincsenek megjegyzések: