2014. március 8., szombat

Az egyiptomi szépség titkai - Ókori szépségápolás




A régi egyiptomiak nagy gondot fordítottak a szépségre és az ápoltságra, és nem csak életük során, de haláluk után is.Főleg az uralkodók és a tehetősebb réteg tulajdonított hatalmas jelentőséget a megjelenésnek.
A korszak leggyönyörűbb hölgyei a külsejére sokat adó, tejben-vajban fürdő Kleopátra és a szép testű Nefertiti voltak.



Egyiptomban a szépségideál karcsú volt, vékony derekú, hatalmas szemű, telt ajkú, feszes bőre selymesen fénylett.A férfiaknál előny volt a széles váll, a keskeny derekú, akárcsak napjaink szupermodelljei.

Mindkét nem jellegzetes frizurát viselt (mely igazából selyemszálból, vagy valódi hajból készült paróka volt) vállig érő, egyenes, fekete hajat, melyet vékony arany szalagocskákkal is díszítették.

Ebből nőtte ki magát a mai Kleopátra-frizura! A paróka alatt a legfelsőbb osztályok képviselői fejüket általában teljesen kopaszra borotváltatták.Az egyiptomiak szépségük titkát legalább olyan féltve őrizték, mint kincseiket és isteneiket.A csodatevő kozmetikumok receptjeit az ie. 3. évezredtől a papok birtokolták.

A szépségápolás nem sokban tért el a mai szokásoktól, sőt, elmondhatjuk, hogy a szép bőr titkait is az ókori kultúrák hagyták ránk örökségül.A gazdag nők és férfiak napja illatos fürdővel kezdődött.Mosakodáshoz szappan helyett olajból, citrusból és illatszerekből kevert lemosó kenőcsöt használtak.

Fürdőzés után agyagból és hamuból készült kenőcs segítségével testükről eltávolították az elhalt hámréteget.Naponta kenték illatos, értékes tápláló olajakkal bőrüket, hogy megóvják azt az erős napsütés okozta kiszáradástól.

Borotvával, csipesszel távolították el a teljes testszőrzetüket. Voltak készítmények a bőrhibák kendőzésére és a testszag eltüntetésére is.A férfiak és a nők egyaránt használtak illatszert, szemfestéket.Erősen festették magukat, sminkeléshez olajjal kevert rézércet vagy ólomfényt használtak.

Az így nyert festéket kis üvegcsékben tartották, és kis rudacskák segítségével vitték fel bőrükre.A szemükre és a szemöldökükre fektették a legnagyobb hangsúlyt, erős fekete kontúrt adva arcvonásaiknak.

Szinte a halántékig húzták ki ezeket a vonalakat, amelyek nemcsak a tekintet kiemelésére szolgált, hanem a rovarokat is elűzte arcuktól.

Az egyiptomi szépségideál nyomait nem nehéz felfedezni napjainkban sem: többek között tőlük ered a télen-nyáron bronzos bőr, a karcsú gazella termet, az erős szemkontúr és a teljesen sima bőr kultusza is.

Lehet, hogy a fáradókkal nem is titkos ellenségeik, hanem az ólomtartalmú kozmetikumokból felszívódó mérgek végeztek?

Nincsenek megjegyzések: