2014. március 12., szerda

Bőrvérzéseket gyógyít a P- (paprika) vitamin 1. rész




.

Sxent-Györgyi és Rusznyák professzorok az új vitamin felfedezésének tudományos és gyógyító jelentőségéről

Az emberi táplálkozásban az egyik legfontosabb szerepe a vitaminoknak van. Régi orvostudományos megállapítás, hogy ha az emberek táplálékából hiányzik a vitamincsoport egyik vagy másik tagja, nemcsak visszamaradás következik be a fejlődésben, de különböző (sokszor igen veszedelmes) betegségek lépnek fel, amelyek megtámadják a szervezet különböző részeit és sokszor rendkívül súlyos következményeket idéznek elő.

Innen van az, hogy a vitaminok gazdag sora első részének felfedezése után a gyermekgyógyászok különleges étrendet állapítottak meg a fejlődésben lévő gyermekek számára, előírta a vitamindús táplálékok fontosságát és kipróbált adagolását. De a vitaminhiány-okozta visszafejlődések és betegségek természetesen nemcsak a

Sokszor konstatálták például olyan tengeri hajósoknál, akik hetekig, esetleg hónapokig nem juthattak élő, friss növényi és gyümölcs táplálékokhoz, hanem kénytelenek voltak a hosszú tengeri út egész ideje alatt különböző szárított préselt és aszalt táplálékokkal élni, hogy a bizonyos vitamin teljes hiánya miatt a veszedelmes scorbut, vagy berybery támadta meg szervezetüket.

Ez a felismerés indította meg modern vitaminkutatás nagy jelentőségű munkáját és ebben világszerte elismert, becsült és értékelt nevet szerzett magának két kiváló magyar orvostudós, a szegedi egyetem két tanára: dr. Szent-Györgyi Albert és dr. Rusznyák István. A professzorok most egy új és nagy jelentőségű felfedezéssel gazdagították a tudományos világot, amely nagy feltűnést keltett az egész nemzetközi orvostudományban. A két szegedi orvosprofesszor felfedezte, előállította és a gyakorlatban eredményesen alkalmazta a legújabb vitamint, amit a paprikáról P-vitaminnak neveztek el.
gyermekeknél léphetnek fel, hanem sokszor – bizonyos esetekben – felnőtteknél is.

A legújabb vitamin felfedezésének nemcsak a táplálkozásban van fontos szerep, de a vitaminkutatás ezzel jelentékeny lépéssel vonult be a gyógyászat terére is. A P-vitamin eredményesen gyógyítja a különböző bőralatti vérzések bizonyos súlyos és eddig eredménytelenül kezelt eseteit.

Az új vitaminkutatás egyik érdekessége az, hogy a P-vitamint is a szegedi paprikából állították elő, ugyanabból, amelyből néhány év előtt – ugyancsak dr. Szent-Györgyi professzornak – sikerült előállítania az azóta világhírré emelkedett C-vitamint. Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetem biokémiai laboratóriumában fogott hozzá a C-vitamin előállításához és hosszú, fáradtságos kísérletezések után a friss paprika mázsáit és mázsáit dolgozta fel, amíg sikerült fehér kristályokban előállítani a tiszta C-vitamint, illetve ennek a vitaminnak alapanyagát, az ascorbinsavat.

Azóta ez a felfedezés teljesen átment a gyakorlati és tudományos életbe, számos külföldi intézetben foglalkoztak az új vitamin hatásának leellenőrzésével és méltatták a magyar tudós munkájának jelentőségét, sőt évek óta a nagy magyar biokémikus a Nobel-díj egyik legesélyesebb jelöltjeként is szerepel a tudományos világ előtt. Nemrégiben pedig forgalomba került a híres C-vitamin preparátum, a paprikából készült „Vitapric”, amely a legkisebb adagolásban, könnyű praktikus formában tartalmazza a C-vitamin sajátosságait és ezzel például egyszer és mindenkorra megszűnt a skorbutos megbetegedések veszélye.

A tengeri hajósoknak csak egy kis üveg Vitapric-ot kell magukkal vinni a hosszú tengeri útra és egy-két apró kristállyal teljesen pótolni tudják a C-vitamint, illetve a friss növényi táplálékok vagy gyümölcsök hiányát. Egy kis orvosságos üvegben magukkal vihetik a főzelék és gyümölcs minden tápláló és nélkülözhetetlen értékét….

A kutatómunka azonban nem állott meg ennél az eredménynél Szent-Györgyi tanár tovább dolgozott laboratóriumában és ekkor rájött arra, hogy a paprikában, illetve citromban kelt még egy különleges hatású anyagnak lennie, egy másik, vitaminnak, amelynek egészen más hatása van, mint a C-vitaminnak. Javában folytak a vizsgálatok, amikor az egyik klinika aszkorbinsavat, a C-vitamin alapanyagát kérte a professzortól, hogy megpróbáljon egy különleges megbetegedést gyógyítani. A tiszta C-vitaminnal nem volt hatásos a próbálkozás, ellenben a Preparátummal végzett kísérletek igen érdekes megfigyelésekkel jártak.

Ekkor fogott hozzá Szent-Györgyi professzor az akkor még ismeretlen, ma már P-vitamin tiszta alakban való előállításához. Mivel ebben az időben, - tavasszal - már nem állott rendelkezésre megfelelő mennyiségű friss szegedi paprika, citrommal kezdtek kísérletezni. A professzor egyik fiatal munkatársa, dr Béres Tibor, 200 kilogramm citromból 70 liter citromlevet állított elő, majd ebből sikerült 2 gramm tiszta, minden más anyagtól mentes kristályos anyagot kapnia, amelyet ma „Citrin” néven ismernek és amely az új vitamint tartalmaz.

Később, amikor már megérett az első friss paprikatermes, ebből is előállították a keresete anyagot még tisztábban és még hatékonyabban. Háromféle preparátumot készítettek ebből az új vitamin anyagból és most ezzel kezdtek kísérletezni a szegedi belgyógyászati klinikán különböző bőralatti veszedelmes vérzéses megbetegedések gyógyításán.

Az eredmény meglepő volt: P-vitaminnal teljesen gyógyítani lehet ezeket az eddig megismétlődött bőrvérzéseket, amelyek nemcsak munkaképtelenné tették a szerencsétlen beteget, de szervezetét súlyosan legyengítették és megtámadták.

Szent-Györgyi és Rusznyák belgyógyász tanáron kívül tevékenyen részt vettek a nagy jelentőségű munkában a professzorok fiatal munkatársai: dr Armentano Lajos és dr. Bentsák Aladár tanársegédek, valamint a pécsi dr. Béres Tibor.

(folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések: