2014. március 28., péntek

Leonardo da Vinci találmányaiból nyílik kiállítás Pécsen





A nemrégiben városi üzemeltetésbe kerülő múzeumban április 15-től fél éven át lesz látható a Leonardo automobilja és a Sforza ló című kiállítás.
Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról tájékoztatott, a 8,5 méter magas ló szobor másolatát a város központjában, a Széchenyi téren fogják bemutatni, a kiállítás anyagai pedig a Martyn Ferenc Múzeumban és a Magyar Modern Képtárban 1500 négyzetméterén lesznek láthatók.


A polgármester aláhúzta, jelentős kulturális szakmai sikernek tartja a kiállítás Pécsre hozatalát, ugyanis Európában, ebben a formában először fogják bemutatni, ezt megelőzően a találmányokat a többi között Tokióban és az amerikai San José-ban láthatták. Mint mondta, bár korábban volt már Debrecenben hasonló kiállítás, de azt méretében és tematikájában is felülmúlja a mostani.
– Reményeim szerint a kiállítás az év tárlata lesz Magyarországon, de akár Közép-Európában is, és számításaink szerint 150 ezer, közvetve pedig 5-6 millió emberhez jutnak el, öregbítve ezzel Pécs város és a múzeum hírnevét – tett hozzá a polgármester.

Március végén már ágaskodni fog a ló
 
A kiállítás szervezői elárulták, a Sforza ló remélhetőleg már március 27-től a Széchenyi-téren lesz. A múzeum egyébként a firenzei Opera Laboratori Fiorentini S.p.A-val állapodott meg a kiállításról, a teljes költsége mintegy 700 ezer euró, mely számláját Pécs állja majd. Páva Zsolt azt mondta: bíznak abban, a 2-3 ezer forintos jegyárakból érkező bevétel nyereségessé teszi a tárlatot, járulékos hatásai pedig pozitívan érintik majd a megyeszékhely szállásadóit és vendéglátóegységeit is.


ZBT

Nincsenek megjegyzések: