2014. március 27., csütörtök

10 érdekesség Dzsingisz kánról




.


1. Dzsingisz kán a Mongol Birodalom megalapítója volt, a világtörténelem legnagyobb összefüggő államát igazgatta, elfoglalta Ázsia legnagyobb részét, Kínát, Oroszországot, Perzsiát, a Közel-Keletet és Kelet-Európát.
2. Eredeti neve Temüdzsin volt, nevét egy tatár törzsfőnökről, Temüdzsin-ügéről kapta.
3. A mongolok titkos története című mű szerint születésekor öklében egy kis vérrögöt szorongatott, ami a hagyomány szerint azt bizonyítja, hogy nagy hadvezér vagy harcos válik belőle.
4. Dzsingisz kán katonai hódításainak becslések szerint 40 millió ember esett áldozatul.
5. Bár a Mongol Birodalom vezetője a fél világot meghódította, rettegett a kutyáktól.
6. A mongol vezér a vallási tolerancia híve volt, s előszeretettel tanulmányozta más kultúrák filozófiai alapvetéseit. Érdeklődött az iszlám, a buddhista, a taoista és a keresztény tanok iránt is.
7. Dzsingisz kán 700 millió tonna széndioxidnak a levegőbe kerülését akadályozta meg, miután az általa meghódított megművelt területek helyét újra erdők vették át.
8. A hagyományos harcmodor mellett Dzsingisz kán várostromot vezetett, hadifoglyokat használt emberi pajzsként és kiterjedt kémhálózatot tartott fenn.
9. A legenda szerint Dzsingisz kán kasztrálásba halt bele 1227. augusztus 24-én. Sokkal valószínűbb, hogy hadjárat közben hunyt el, miután leesett lováról és belehalt sérüléseibe.
10. A mongol hódító a világtörténelem legsikeresebb "alfa hímje", genetikusok szerint ma a világ lakosságának 0,5 százaléka Dzsingisz kán leszármazottja.

Forrás: Múlt-kor történelmi portál

Nincsenek megjegyzések: