2014. március 17., hétfő

Alvászavar - mikor fordulj szakemberhez?





Nem mindegy, hogy csupán egy rossz éjszakád volt vagy akár komoly következményekkel járó alvászavarral küzdesz.

Az alvás az emberi (és állati) szervezet alapvető szükséglete, alvás nélkül már néhány nap után is pszichés zavarok jelentkeznek. Hosszú lenne a felsorolás, melyben részleteznénk, hogy hányféle betegség kialakulását idézheti elő az alváshiány, a szív- és érrendszeri problémáktól a legkülönbözőbb immunrendszeri rendellenességekig. Mielőtt azonban végiggondolnád az elmúlt éjszakáidat, tisztáznunk kell: az alvászavar nem egy rossz éjszakát vagy néhány megszakított alvásciklust jelent. Számtalan formája lehet a narkolepsziától a paraszomniákig (ilyen például az alvajárás), különböző tünetekkel és kezelési módokkal. Mielőtt felsorolnánk, hogy az alvási nehézségek és zavarok közül mely problémák igényelnek szakorvosi segítséget, ismerd meg az alvásszükségleteddel kapcsolatos legfontosabb
 tudnivalókat.



Hogyan alszol?

Az alvást létrehozó és irányító folyamatok egyrészt a napi alvás-ébrenlét ciklus, másrészt az alvásra jellemző, kb. 90 perces alvási ciklusok során szabályozzák alvásunkat. Az alvás-ébrenlét aránya jellemzően függ az életkortól. A felnőttekre jellemző, folyamatos 7-8 órás éjszakai alvás a serdülőkortól figyelhető meg. Nem véletlen, hogy az ebben a korban kialakuló rossz beidegződések (késői lefekvés vagy sokáig alvás) a felnőttkorra is rögzülnek. Időskorban az éjszakai alvás tartama rövidül, szakaszossá válik, és napközben gyakori, rövid, felületes alvásperiódusok figyelhetők meg.

Igen eltérő egyéni különbségek is lehetnek az alvás időzítésében és időtartamában, valamint az alvásszükségletben (3-12 óra). Az alvás szabályozását egy belső óra irányítja, de külső tényezők – főként a világosság-sötétség váltakozása – is befolyásolják. Az alváskészség a nap folyamán változik, fokozódik a kora délutáni és a hajnali órákban.

Mikor fordulj orvoshoz?

Átmeneti, 1-3 napig tartó alvászavar jelentkezhet élethelyzetváltozás, például környezetváltozás esetén, ez kezelést nem igényel.

Rövid, maximum néhány hétig tartó alvászavar kialakulhat stressz, akut testi betegségek vagy műtétek kapcsán. A zavaró külső hatás megszűnéséig átmeneti kezelésre lehet szükség.

A krónikus alvászavarok a mindennapi élettevékenységet, az egyén aktivitását, fizikai, intellektuális és érzelmi jóllétét gátolják. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha hetek óta problémát jelent a megfelelő időben és megfelelő ideig tartó alvás, és ez napközbeni fáradtságot, álmosságot okoz.

Az alvászavarok kezeléséhez fontos tisztázni a zavar okait és a pontos tüneteket. Hazánkban számos helyen erre szakosodott, úgynevezett alváscentrumok állnak rendelkezésre. A kezelésben a gyógyszeres terápia mellett figyelmet kell fordítani a megfelelő alváshigiéniára is. A gyógyszeres kezeléshez ma már korszerű, kevés mellékhatással és kevés gyógyszerinterakcióval rendelkező készítmények is elérhetőek.
4 további tény, amit még nem tudtál az alvásról

1. Jobban alszol, mint gondolnád

Bár sok ember azt gondolja magáról, hogy túl keveset alszik, a Marylandi Egyetem munkatársai egy kutatásban kimutatták, hogy egy átlagos ember napi 8 órát alszik, ami megfelelő mennyiség. Sőt az amerikaiak ma pont annyit alszanak, mint 40 évvel ezelőtt.

2. Az alváshiány rákkeltő

Legalábbis a WHO szerint. 2007-ben ugyanis az Egészségügyi Világszervezet az éjszakai munkát, amely alvási problémákat okozhat, rákkeltőnek nyilvánította.

3. Úgy alhatsz, mint egy csecsemő

Több, rövid alvási szakasz éjszakánként egy hosszú helyett – ez a többfázisú alvás. Így alszanak a csecsemők, az idősek és néhány állat is. Az az egészséges, ha éjszaka minél jobban alszol, és napközben is tartasz pihenőt, ha szükséges. EEG-vizsgálatokkal mutatták ki, hogy az ember kétfázisú alvó: két fáradtsági „mélypont” van: az egyik éjjel, a másik a nap közepén. Ezért érdemes lenne a munkahelyeken pihenőszobát létesíteni, ahogyan tették azt például a NASA-nál.

4. Az állatoknak változatos alvási szokásai vannak

A lajhár napi 9,6 órát alszik. Az újszülött delfinek és gyilkos bálnák életük teljes első hónapjában nem alszanak. Ez utóbbi azonban az emberek számára igen veszélyes: mi már egy kihagyott éjszaka után is nehezebben koncentrálunk és hozunk döntéseket.

Forrás: ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések: