2014. március 8., szombat

Híres magyar szakácsok - Buday Péter




Buday Péter (Budapest, 1963. január 1. – ) séf, műsorvezető

Iskolái

1978 - 1981: Vörösmarty Mihály Általános Iskola; 1981 - 1982: Dobos C. József Vendéglátóipar Szakképző Iskola - szakács; 1983 - 1985: Gundel Károly Vendéglátóipari és Szakképző Iskola; 1997 - 2001: Budapesti Gazdasági Főiskola Szakoktatói szak.


Szakmai múltja

1983-1987: Alabárdos étterem - szakács; 1988: Szentendre Városház étterem - séf; 1989: HBH sörsátor - üzletvezető; 1989 - 1990: Atrium Hyatt***** szálloda - részlegvezető szakács; 1990: Légrádi luxusétterem - séf; 1991 - 1992: Németország: Executive chef: Hotel Hungar**** és Hotel Budapest****; 1992 - 1994: Kisbuda Gyöngye Étterem (deluxe restaurant) - séf; 1994 - 1995: Genf - külszolgálat.

1995 - 2004: Remiz és Kisbuda Gyöngye Restaurant - séf; 2003 - 2007: TV2: Stahl konyhája - Majd a Buday! című műsor állandó mesterszakácsa; 2004: Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös - gasztronómia tantárgy oktatása; 2004: Matteo Bauhaus Restaurant - társtulajdonos, séf; 2007. november: Cora „Íz és hagyományok” - reklámarc, innovációs fejlesztő; 2008 - MTV1: Most a Buday! - önálló műsor; 2008: Museum Meetingpoint - társtulajdonos (kávézó, terasz, kert).

2011 - A GourmeTool segítségével „Zsebszakács” néven elindítja saját honlapját; 2011 - Larus Étterem és Rendezvényközpont, Budapest XII. kerület - séf.


Bemutatkozás

Péter földrajz-történelem tanárnak készült, de nem vették fel a főiskolára. Szakácstanoncnak állt a budai Alabárdos Étterembe. Hamar kitűnt tehetségével, később felvették a vendéglátó-ipari főiskolára.

MESTEREITŐL TANULTA: MINDENBEN TÖKÉLETESRE KELL TÖREKEDNI. KÖZÉPSZERŰ BÁRKI LEHET.

Konyhaművészetét Németországban, Svájcban tökéletesítette, majd bejárta szinte az egész világot, hogy a gasztronómia minden irányzatát elsajátítsa. Tudását itthon először a Remiz és a Kisbuda Gyöngye séfjeként kamatoztatta majd a Matteo és Larus Éttermeket irányította.

Buday ma is olvassa az angol, német, francia, olasz szaklapokat. Számára a konyha szellemi műhely, a főzés kutatómunka is. Fiatal korában falta az irodalmat, történelmet. Az ízek históriájától még az étkezés is élvezetesebb.

Szakmai elismertség

- 2012 Legjobb rendezvényterem, Larus Étterem és Rendezvényközpont
- 2011 Legjobb rendezvényterem, Larus Étterem és Rendezvényközpont
- 2006-2010 Best of Budapest , Matteo Étterem
- 2005-ben A Vendég című szakfolyóirat magyar konyhafőnökök között végzett felmérése szerint a 12 legmeghatározóbb magyar konyhafőnök közé sorolta
- 2005-ben és 2006-ban Szintén a Vendég c. szakfolyóirat alapján a Matteo étterem a legjobb 10 magyar étterem közé tartozik
- 1997-től A Kisbudagyöngye Étterem minden évben a legjobb tíz magyarországi étterem közé tartozott konyhafőnöksége ideje alatt.(Konyhaművészet Tízes lista), megjelenések: Michelin, Red guide, Bib G., RónaiGuide, Czipin Guide,
- 1994-ben A magyar Szakácsszövetség által adományozott Mesterszakács cím birtokosa

Társadalmi szerepvállalás

- Menza reform – Miskolci Menzareform Bizottság tagja (2010-2013)
- ÉTREND Magyar Konyhafőnökök Egyesülete- alapító tag
- Chaine des Rotisseurs tagja- Chef Rotisseurs (2000-2006)
- Tiszteletbeli Magyar Sajtklub Tag
- 2005- Mátrai Borrend lovagja
- 2004- Főiskolai tanár
- Magyar Gasztronómiai Szövetség tagja (2002-2004 Mesterbizottság tagja)

Forrás:Wikipédia/ http://budaypeter.hu

 

Nincsenek megjegyzések: