2014. március 5., szerda

Kitüntették a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat alkotóit




A kitüntetéseket a köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta át az alkotóknak.

A kitüntetettek tevékenységükkel nemcsak értéket teremtettek, hanem egyfajta korrajzot adtak hazánkról, és nem engedték, hogy Magyarország természeti kincsei, hagyományai és tájai a hozzájuk kapcsolódó történetekkel együtt feledésbe merüljenek - fogalmazta meg a

miniszter köszöntőjében.

Mint elmondta: a ma már kultikusnak számító sorozat alkotói igazi csapatmunkában dolgozva hozták létre azt a sorozatot, amely "a nemzeti önazonosságunk részévé vált". Balog Zoltán megköszönte az ötletgazdáknak, a kivitelezőknek és a túrázóknak, hogy bebizonyították: "nem kell a határokon túl menni ahhoz, hogy természeti csodákat lássunk és érdekes jelenségekkel találkozzunk".

 Felidézte: 1979-ben az Országos Kéktúra akkori keleti végpontjától, a Zempléni-hegységből indultak útra a film alkotói, hogy felfedezzék Magyarországot. "Több volt ez, mint egy túra, és több volt ez, mint egy televíziós műsor, több volt, mint egy munkavégzés: misszió volt " - fogalmazta meg a miniszter hozzátéve, a tíz alkotó munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a nézők jobban megismerhessék Magyarországot.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a sorozat narrátorát, Sinkó László Kossuth-díjas színészt. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Faludi Sándor hangmérnök, Peták István újságíró; Petres Pál technikus; Péterfai Attila gyártásvezető; Sáfrány József, az MTVA rendezője; Stenszky Gyula operatőr; valamint Szabados Tamás nyugalmazott operatőr vette át.

Magyar Arany Érdemkereszttel Heincz Lászlót, a TV2 képmérnökét, világosítót, valamint Tolnai Ferencet, a sorozat önkéntesét tüntették ki.  

Forrás: MTI/Híradó 

 Kapcsolódó tartalom: Országos Kéktúra

Nincsenek megjegyzések: