2014. március 22., szombat

Forrongó Kijev címmel nyílt kiállítás a Capa Központban magyar sajtófotókból




Megnyílt, és vasárnapig megtekinthető a Forrongó Kijev - a szomszédos főváros magyar fotóriporterek szemével című minikiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, amely hét magyar fotós, több mint 70 fényképén keresztül idézi fel az egy hónappal ezelőtti kijevi eseményeket.

A kiállítással Magyarország becsatlakozott egy nemzetközi folyamatba, hiszen a központ tárlatával egy időben Londonban, Finnországban, Kanadában is rendeznek a témát feldolgozó bemutatókat - hangsúlyozta Feledy Botond, a Kitekintő magazin főszerkesztője a péntek esti megnyitón.


Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy ez az első olyan tárlat az intézmény életében, amelyhez hasonlókért megalakult a központ: gyorsan és jól reagál a mindennapok történéseire.

Szinte soha nem láthatók együtt a különböző sajtótermékekben egy témában megjelent fotók, nincs olyan felület, ahol ezeket meg lehetne mutatni, annak ellenére, hogy így többet meg lehet tudni egy eseményről, mint csupán az egyik fotós képeiből - hangsúlyozta Virágvölgyi István, az MTI Fotószerkesztőségének vezetője, aki bemutatta a képek alkotóit is.

A falon kinagyított képeken és két kivetítőn Beliczay László (MTI/MTVA), Bielik István (Népszava), Földes András (Index.hu), Hajdú D. András (Origo.hu), Hirling Bálint (Vs.hu), Szabó Balázs (Heti Válasz) és Végh László (Magyar Nemzet Magazin) több mint 70 felvétele látható.

A Capa Központ projektgalériájának célja, hogy kurrens témákat feldolgozó minitárlatok is megjelenjenek, hiszen az intézmény nem csupán múzeumként, hanem élő kortárs művészeti központként kíván működni.

A vasárnapig nyitva tartó minitárlat a március 28-tól látható Magyar Sajtófotó Kiállítás felvezető programja.

Forrás: hirado.hu


Nincsenek megjegyzések: