2014. március 3., hétfő

Az Oscar-díjak története



.
Minden év február-márciusában kerül megrendezésre a filmvilág legrangosabb és legnagyobb várakozással megelőzött díjkiosztója. A ceremónián megjelenik Hollywood krémje, az egy négyzetméterre jutó hírességek száma itt a legnagyobb, mégis ezen az estén az igazi ünnepelt sztár egy alig több mint fél méter magas fickó: Oscar. Agg kora ellenére még mindig hatalmas feltűnést kelt, mikor tekintélyparancsoló pózban elénk áll; ridegen csillogó tekintete százmilliókat vonz a képernyők elé világszerte. De addig is, amíg nem érkezik el a várva várt éjszaka, ismerjük meg Oscart kicsit közelebbről; vajon mi van a szobor mögött…?

Az Akadémia

Nem sokkal a Mozgóképes Művészetek és Tudományok Akadémiája 1927-es megalakulása után egy megbeszélés során megszületett az ötlet, miként lehetne a filmvilágban elért kiemelkedő teljesítményeket jutalmazni, és ezzel együtt a filmet nem csak mint iparágat, de mint művészetet is elfogadtatni a világgal. Ezt a törekvést szimbolizálja a jól ismert aranyszobrocska, amit az Amerikai Filmakadémia ítél oda minden évben a különböző kategóriák győzteseinek. Az Akadémia tagjai a világ filmgyártásában dolgozó kiemelkedő egyéniségek (két magyar képviselője Szabó István és Koltai Lajos), számuk mára elérte az 5600 főt.

Éppen ez a magas létszám teszi nehézkessé, hogy valamennyi akadémiai tag által megtekintésre kerüljön az összes jelölt film. A problémát olyan módszerekkel próbálják feloldani, mint például külön vetítések, vagy a filmek kazetta formájában történő eljuttatása a tagokhoz. (Ez utóbbi megoldás a 90-es években vált bevett szokássá, és habár a módszer valóban nagy könnyebbséget jelent, mégis sokan kritizálják. Érvelésük szerint a vászonra tervezett filmek képernyőn történő megtekintése a szavazókat rossz irányba befolyásolhatja a döntés során.) Mindenesetre eme voksok összegzése után kerülnek bele a borítékokba azok a bizonyos nevek és filmcímek, amelyekre egészen február 27-ig várnunk kell.

Oscar adatai

Magassága: 34,3 cm Súlya: 3,85 kg
Bronz testét réz, ezüst, végül 24 karátos arany bevonat fedi. Tervezője Cedric Gibbson, az MGM művészeti vezetője - ő álmodta meg a filmtekercsen álló, két kezében kardot markoló lovag figuráját.
Eredeti neve: Academy Award of Merit (az Akadémia Érdemdíja). Az Oscar elnevezés eredetét nem lehet pontosan tudni, a legelterjedtebb anekdota úgy tartja, hogy amikor az Akadémia könyvtárában dolgozó egyik alkalmazott meglátta az arany szobrocskát, így kiáltott fel: “Akár csak Oscar nagybácsikám!” A “legenda” szerint azóta maradt rajta ez a becenév, amely először a hatodik díjátadáson hangzott el, de az Akadémia csak öt év múlva tette hivatalossá ezt az elnevezést.

Oscar első lépései

1929. május 16-án zajlott le az első Oscar-díj átadás a hollywoodi Roosevelt Hotelben. 250-en vettek részt a ceremónián, amelyre mindössze 10 dollárba került a belépőjegy. Ekkor még kevesen sejthették, idővel mivé növi ki magát ez az esemény, de Oscar hamar magára vonta a környezete, később pedig a világ figyelmét. Második születésnapját már élő egyenesben közvetítette a Los Angeles Rádió, 1953 óta pedig képernyőn keresztül is nyomon követhetjük a szertartást.
Ma már elképzelhetetlennek tűnik, és a díjat körüllengő misztikum is feledésbe merülne, de hosszú éveken keresztül a nyertesek névsora már a hivatalos átadás előtti napon tudható volt. Így az újságok a másnapi számban leközölhették a díjátadás eredményeit. Azonban 1940-től változtattak ezen a “szokáson”, tovább növelve a gála tekintélyét, és azóta is az utolsó percig titokban tartják a nyertesek nevét.
Az egyre nagyobb érdeklődéssel kísért esemény idővel kinőtte a hoteleket, ahol az első években tartották, és a 16. alkalomtól kezdve egészen napjainkig színházak adnak otthont a ceremóniának. Ezek közül a legnagyobb a Shrine Auditorium (6000 ülőhellyel), idén pedig a tavalyi átadáshoz hasonlóan a Kodak Színházban tartják a díjkiosztót, mindössze egy sarokra a Roosvelt Hoteltől, Oscar szülőhelyétől.

Oscar és a botrányok

Hiába a nagyfokú elővigyázatosság a szervezők részéről, valamiképp mégis mindig árnyék vetül Oscar fejére. Talán nem is lenne ugyanaz a díjkiosztó, ha az újdonsült nyertesekről szóló cikkek közé nem keveredne egy-egy kevésbé tekintélynövelő hír is. Elég, ha csak a néhány évvel ezelőtti esetre gondolunk, amikor néhány héttel a díjkiosztót megelőzően lába kelt az összes, szám szerint ötvenöt darab Oscar-szobornak. A szervezők joggal pironkodhattak, habár később maradéktalanul előkerültek a szobrocskák. A becsületes megtaláló egy utcaseprő volt, a “leletre” egy szemáttárolóban akadt rá.
Akadtak a nyertesek között olyanok is, akik nem voltak hajlandóak átvenni a szobrot. George C. Scott 1971-ben, Marlon Brando pedig egy évvel később utasította vissza a díjat.

Forrás:  moziplussz.hu

Nincsenek megjegyzések: