2014. március 10., hétfő

Nyitott Balaton névvel május 1-11. között tavaszi akció indul a balatoni térségben




Tavasszal is lehet érdekes a Balaton! 


Nyitott Balaton névvel május 1-11. között tavaszi akció indul a térségben. A program célja megmutatni, hogy a balatoni régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt, hanem a tavaszi időszakban is képes tartalmas kínálatot biztosítani a turisták számára.


A Balaton csak pár hónapon át érdekes nyaralóhely vagy lehetne vonzó akár egész évben is? Hiányoznak az egész éves programok vagy a szolgáltatóknak kellene talpon lenni a szezonon túl is? Netán mindkettő egyszerre?
Régóta megfogalmazott vágy és elvárás, hogy a Balaton a szűk szezonális nyaralóhely helyett egy egész évben programokat kínáló régió legyen. Ötletek voltak eddig is, azonban a változtatás lehetőségeit megfogalmazó koncepció máig nem készült el. Pillanatnyilag a tavasszal is utazó, aktív kikapcsolódást kereső belföldi turisták számára a Balaton Régió turisztikai kínálata nem létezik. Sőt, a közvélekedés az, hogy a szezonon kívül a Balaton kihalt, nincs nyitva semmi, nem nyújt semmilyen időtöltési lehetőséget.
A Füreden az év elején rendezett országos turisztikai konferencián elhangzott: a turizmus szereplői végre felismerték, hogy változtatásra, intézkedési csomagra van szükség. Addig is, amíg elkészül egy átfogó terv itt egy új kezdeményezés.
A Balatoni Regionális TDM-szövetség együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turizmus Zrt.-vel, annak érdekében, hogy idén egy hónappal előbbre hozzák a balatoni szezonnyitót. A tervek szerint májusban nem egy alvó térség fogadja majd a Balatonhoz érkezőket, hanem nyitott vendéglátóhelyek valamint az évszaknak megfelelő programok. A Magyar Turizmus Zrt. az akció kommunikációját mintegy 50 millió forinttal támogatja.
A stratégiai cél az, hogy a Balaton régió 3-4 éven belül a belföldi; 5-6 éven belül pedig a közeli külföldi országok turistái számára legyen vonzó hely, ahol tavasszal is szívesen töltik el idejüket kirándulással, túrázással, parti sétákkal, kerékpározással, lovaglással, vitorlázással. Ahol nyitott éttermeket és jó minőségű szálláshelyeket találnak, esténként pedig kulturális programok között válogathatnak.
- Régi dilemma: azért nem jönnek tavasszal a Balatonhoz, mert nincsenek nyitva a szolgáltatók, vagy fordítva, alig van kereslet ilyenkor a tó iránt, ezért nem éri meg a szolgáltatóknak a nyitva tartás. Úgy gondoltuk egyszer próbáljuk ki, mi lenne, ha a Balaton-parti infrastruktúra teljes erejével működne már májusban is. Ezért a szövetséghez tartozó 17 balatoni település helyi turisztikai egyesületeit arra kérjük, szervezzék meg, hogy a szolgáltatók nyissanak ki májusban. Győzzék meg őket, hogy egy hónappal korábban nyissanak ki, nézzük meg, mennyi lesz így a vendég - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Hoffmann Henrik, a balatoni regionális TDM-szövetség elnöke.


Persze a május 1-11. között rendezendő akciót programok is kísérnék. Koncerteket, gyerek és sport rendezvényeket, különböző szabadidős programokat szerveznek az adott időszakra.
A délelőtti órákban minden település strandján átmozgató aerobikot tartanak majd, a Tourinform irodák elől ingyenes vezetett gyalog-, illetve kerékpáros túrákat indítanak, nyugágyakat állítanak fel a mólókon valamint a strandokon, a parti sétányokon pedig délutánonként balatoni pikniket rendeznek „Vendégül látjuk az országot” címmel.

Versenyt írnak ki a Balaton fagyijának elkészítésére, mely minden balatoni cukrászdában, étteremben elérhető lesz majd az ország tortájának mintájára, ehhez kapcsolódóan a cukrászdákban 2 gombóc vásárlása esetén 1 gombócot ajándékba adnak.
Az akció második hétvégéjén (május 10. szombat) a régió minden érintett településén vízi lampionos felvonulást szerveznek, kerékpáros túrajavaslatokat dolgoznak ki, és az akció ideje alatt zenés „Tavasz-utcákat” alakítanak ki a településeken.
Az akcióhoz csatlakozó szálláshelyeken a vendégek 2 éjszaka foglalás esetén a 3. éjszakát ajándékba kapják.

- Az akcióban a regionális TDM-szövetséghez tartozó mind a 17 település részt vesz. Ez lefedi az egész Balatont, mindkét parton érezhetően felpezsdülne az élet. A helyi turisztikai egyesületeken sok múlik, nekik kell meggyőzniük nemcsak a tagjaikat, de lehetőleg minél több helyi szolgáltatót, hogy idén a szokásosnál egy hónappal korábban nyissanak ki - tette hozzá Hoffmann Henrik.


Forrás: balatonfured.hu

Nincsenek megjegyzések: