2014. március 25., kedd

A Megváltó szobra Cristo Redentor - Rio de Janeiro




Rio de Janeiro nemzetközi repülőtere a Governador-szigeten fekszik, 16 kilométerre a várostól. A Santos Dumont repülőtérre a Sao Pauló-i járatok érkeznek. A Corcovadón álló Megváltó szobrához vasúton juthatunk el a Rua Cosme Velho állomásról, autóval Laranieiras irányából közelíthetjük meg. A szobor talapzatához 220 lépcsőfok vezet.




1960-ig, Brasília megépítéséig az ország fővárosa a csodálatos fekvésű Rio de Janeiró volt. A várost hegyek veszik körül, melyek az azúrkék tengerből emelkednek ki, a fehér, homokos tengerpartot pálmafák szegélyezik. A város jelképe a Cristo Redentor („Megváltó szobra"). A 704 méter magas Corcovadón (a púpon, ahogyan formája miatt a hegyet nevezik) áll. A szobor 30 méter magas, s 7 méteres talapzaton áll.  A szobor ötlete 1922-ben született. Brazília függetlensége századik évfordulójának alkalmából egy  hetilap nemzeti emlékhely megtervezésére pályázatot írt ki. A győztes Hector da Silva Costa pályaműve egy óriási, kitárt karú Krisztus-szobor, mintha magához akarná ölelni a várost. Silva ötletét lelkesedéssel fogadták, le is mondtak a korábbi, a Cukorsüveg-hegyen felállítandó Kolumbusz-szobor tervéről. Az egyház egész Brazíliában gyűjtést indított, hogy az elképzelést megvalósíthassák. A műalkotást tíz évvel később állították fel.  A kivitelezés során nehéz műszaki feladatot kellett megoldani: felvinni az emlékművet a hegycsúcsra, s ott olyan statikai megoldást kitalálni, hogy az időjárásnak ellen tudjon állni. Ezután kezdte el Paul Landowski francia szobrász a fej és a kezek megmintázását. Az építészek és a mérnökök a törzs és a karok tervezésével foglalkoztak. A feladat nagyságát és bonyolultságát a következő adatok szemléltetik: a szobor feje 35,6 tonna, a kezek egyenként 9,1 tonnásak, s a kitárt karok teljes hossza 23 méter.
A szobrot Párizsból szállították Rio de Janeiróba, és a Corcovado hegyen állították fel. 1931. október 12-én avatták fel, s kipróbálták a világítórendszert is. 1965-ben VI. Pál pápa jelenlétében megismételték az avatási szertartást. A következő nagy ünnepségre 1981. október 12-én került sor II. János Pál pápa jelenlétében, a szobor 50. születésnapja alkalmából. 1985-ben kötélvasutat építettek a hegycsúcshoz, végállomása 40 méterre van a legmagasabb ponttól. Innen gyalogosan  lehet eljutni a szobor lábazatánál lévő kilátóhoz. Jobb kéz felől a Copacabana és az Ipanema strand, bal kéz felől a Maracana stadion (a világ legnagyobb stadionja), valamint a nemzetközi repülőtér látszik. Szemben a Cukorsüveg-hegy jellegzetes körvonala rajzolódik ki.


» Rio de Janeiro panorámaképe

 Forrás: A világ csodái

Nincsenek megjegyzések: