2009. november 21., szombat

VILÁGVALLÁSOK KÖRNYEZETVÉDELMI AKCIÓTERVE



Korszakváltást, most!

A főbb világvallások képviselői 2009. november 3-án a történelmi Windsor Kastélyban találkoztak, hogy hivatalosan elindítsák akcióterveiket, melyekben közösségeik hosszú távú erőfeszítéseket tesznek a környezetvédelem terén. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon és Ő Királyi Fensége Fülöp herceg, Edinburgh hercege is részt vett az ünnepélyes találkozón, mely a vallások szerepét hangsúlyozta a széles néprétegek lelkesítésében és a bolygónkkal való béke megteremtésében. A november 2-4. között rendezett eseményt támogatta az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) és a Vallások Szövetsége a Természet Védelméért (Alliance of Religions and Conservation), melyet Fülöp herceg alapított 1995-ben.

A főbb világvallások képviselői találkozójának csúcspontja a 2009. november 4-i esemény volt a Windsor Kastélyban, ahol mindegyik világvallás bemutatta hétéves tervét, mely a korszakváltást segíti elő a környezettel való hozzáállásban.

Harmincegy tervet mutattak be; a független világvallások szinte mindegyike képviselve volt: baháí hit, buddhizmus, hinduizmus, iszlám, kereszténység, sintoizmus, szikh vallás, taoizmus és zsidó vallás.

A világvallások képviselői által ismeretett tervek kidolgozói konkrét, gyakorlati lépéseket fogalmaztak meg.

Például a muzulmán terv egy ernyőszervezet létrehozását szorgalmazza, Klímaváltozás Akció Muszlim Egyesülés (Muslim Associations for Climate Change Action) néven, mely az iszlám nemzeteket és hitközösségeket fogja képviselni.

Továbbá létrehoz egy iszlám környezetvédelmi minősítő rendszert, a zöld mekkai zarándoklatot(Green Hajj), így 10 éven belül a hagyományos zarándoklat környezetbarát lesz.

A szikh terv felszólít minden szikh gurdwárát (templomot), hogy újrahasznosítsanak, komposztáljanak, zöld energiát és sütőket használjanak, esővizet gyűjtsenek és újrahasználható tányérokat és poharakat vásároljanak.
A baháí hit képviselői egy olyan tervet mutattak be, mely regionális képzőintézetek rendszerét használja, bátorítva a világ felelős gondolkodóit jószolgálati tevékenységekre, a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatban.

Abban hiszünk, hogy az emberi motiváció és viselkedés alapjában a vallásos hit és a szellemiség áll – mondta Tahirih Naylor, a Nemzetközi Közösség ENSZ-képviselője, a közösség windsori eseményre delegált két tagjának egyike.

„- Hiszünk abban, hogy a káros emberi viselkedés - mely a globális felmelegedést és környezetpusztulást okoz - megváltoztatására tett lépéseket nagymértékben könnyíti az a folyamat, amely Istennel való kapcsolatunk jobb megértésére és az emberiség természettel való kapcsolatára irányul. Ebből a megértésbõl természetszerűleg következik a cselekedet.” - hangsúlyozta.

A Windsorban összegyűlt vallásos közösségek, környezetvédelmi csoportok és nemzetközi szervezetek körülbelül 200 képviselője megbeszélte, hogy együttműködésükben hogyan érhetnek el egy magasabb szintet a globális felmelegedés, vízhiány, erdők pusztulása és más környezeti veszélyekkel szemben.


FARID, Parvaneh (1967, Abadan – Dubai – Debrecen – Budapest)
E-mail: farid9@mail.datanet.hu
Forrás: PR Herald (BWNS)
A találkozón készült fotókat itt tudod megnézni:

Nincsenek megjegyzések: